Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Komolyzenei gálakoncertnek és mesterkurzusnak ad otthont Csíkszereda

Barabás Hajnal 2019. május 23., 13:50

Újabb lehetőséget kínálnak idén a székelyföldi és erdélyi komolyzenét tanuló fiataloknak, hogy tovább csiszolják tehetségüket azon a ArtStart4U Mesterkurzuson, amelyet július elején Csíkszeredában szerveznek meg. Ugyanakkor komolyzenei hangversenyeket is tartanak a mesterkurzust megelőzően és utána: június 30-án a IV. Hazulról Hazaiaknak Gálakoncertre, július 10-én pedig a kurzuszáró hangversenyre várják az érdeklődőket a helyi Szakszervezetek Művelődési Házába.

Komolyzenei gálakoncertnek és mesterkurzusnak ad otthont Csíkszereda
galéria
A komolyzenéről szól majd július első fele Csíkszeredában. Hangversenyek és mesterkurzusok színtere lesz a város Fotó: Gábos Albin

Negyedik alkalommal szerveznek hangversenyt és klasszikus zenei mesterkurzust Erdély fiatal tehetségeinek a magyarországi Művészeti Alap Értékek Egyesület, és a székelyföldi székhelyű Class Értékeink Egyesület. Az eseményről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán, amelyen a IV. Hazulról Hazaiaknak Gálakoncert és az azt követő ArtStart4U Mesterkurzus programját mutatják be a szervezők.

Lehetőség a tehetségeknek

Tóth László főkonzul a rendezvény kapcsán elmondta, Erdélyben már negyedik alkalommal szervezik meg az eseményt, de Csíkszeredában először tartják meg a mesterkurzust, amelyet idén hét napról tízre bővítettek.

Ezzel az eseménnyel az a céljuk, hogy egyrészt a magyar zeneszerzők műveit is megismertessék a székelyföldi közönséggel, másrészt lehetőséget akarnak biztosítani az erdélyi fiataloknak, hogy a mesterkurzus révén tovább csiszolják tehetségüket.

Ezért a lehetőségért pedig nem kell Budapestre vagy távolabbi vidékekre utazniuk, hanem itt helyben, Csíkszeredában szervezik meg. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere felszólalásában kiemelte, hogy becsüljük meg azokat az embereket, akik a tehetségeket felkarolják, mint amilyen a szentegyházi Haáz Sándor karnagy, aki egészen az alapoktól tanítja a zenét gyermekeknek, ,,és mint amilyen Molnár Levente Liszt-díjas operaénekes, aki a kiváló tehetségek számára nyújt továbblépési lehetőséget”.

Fotó: Gábos Albin

Neves tanárokat hívtak meg

„A székely gyermekek nagyon kivételesek, van bennük küzdésre és versengésre való hajlam, amely hamarabb eljuttatja őket a célba” – fogalmazott Molnár Levente, aki szintén jelen volt a sajtótájékoztatón. A gyergyóremetei születésű, Csíkszeredában nevelkedő, jelenleg Magyarországon élő világhírű operaénekes elmondta, mesterkurzusukra neves magyarországi és külföldi mestertanárokat hívtak meg.

Többek között Berle Sanford Rosenberg, Megyimóreczné Schmidt Ildikó és Lakatos György tart majd órákat. „A kurzusainkra ugyan a helyek már beteltek, de amennyiben valaki úgy érzi, mégis szeretne részt venni saját költségen, azt szívesen meghallgatja bármelyik oktató” – tette hozzá Molnár Levente.

Hangversenyek

IV. Hazulról Hazaiaknak Gálakoncerten, amelyet június 30-án 19 órától tartanak a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában, erdélyi és székelyföldi tehetségek kapják a főszerepet. Mellettük színpadra lépnek magyarországi művészek is, mint Bojtos Luca, a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny első díjasa, Kovács Gábor tenor, akit jelenleg Berle Sanford Rosenberg tanít. A hangverseny fellépőit a Csíki Kamarazenekar kíséri.

Fotó: Gábos Albin

Idén egy ősbemutatóra is sor kerül, ugyanis Szüts Apor, a Virtuózok felfedezettje karmesterként is bemutatkozik, és először adják elő zeneművét. Az est házigazdája Molnár Levente lesz. A kétrészes koncerten egyébként Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Bartók Béla művei mellett többek között felcsendülnek részletek Verdi és Camille Saint-Saëns műveiből is. Július 10-én, a mesterkurzust követen egy zárókoncertet is tartanak, amelyen a mesterkurzus tanárai is színpadra lépnek tanítványaikkal együtt. A komolyzenei hangversenyeket és a mesterkurzust is a Bethlen Gábor Alapon keresztül Magyarország Kormánya támogatta, ugyanakkor a megvalósuláshoz a csíkszeredai önkormányzat is hozzájárult.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat