HIRDETÉS

Kitiltaná a szekereket Marosvásárhelyről Dorin Florea

Szucher Ervin 2018. január 11., 14:15
HIRDETÉS

Marosvásárhely valamennyi utcájából kitiltaná a szekereket Dorin Florea polgármester. Jelenleg a külváros bizonyos mellékutcáiban még megengedett a lovas szekerek használata, azonban az elöljáró szerint ezek nem csak hogy rontják a település arculatát és akadályozzák a gépkocsiforgalmat, de a lopást is elősegítik.

„Parkolás” szekérrel. Megszűnhet a város között Fotó: Szabó Enikő

Ha a cigány befogja a lovát és elindul a szekerével, mit gondolnak, hova megy? A plázába vásárolni? Vagy inkább guberálni, szemetes kukákat kiüríteni, netán lopni – fejtette ki Florea.

Szerinte elég egy pillantást vetni a rakományra, egyből rá lehet jönni, tulajdonosaik mire használták a szekeret.

HIRDETÉS
Hiába büntettek

A helyi rendőrök számtalan esetben rajtakapták a szekereseket, hogy

pillepalackos kukákat fosztogattak, megrendelésre építkezési törmeléket szállítottak el és tettek le tiltott helyen, a város határaiban lévő erdőkből tűzifát „szereztek be”, vagy éppenséggel lopott holmit fuvaroztak.

Fotó: Nagy D. István

A törvény értelmében mind a ló, mind a szekér elkobozható, azonban a hatóságoknak gondot jelent a szállítóeszköz raktározása és a haszonállat ellátása. Ugyanakkor

a szekereseket hiába büntették a forgalmisták, a többnyire munkanélküli és mélyszegénységben élő cigányok képtelenek voltak törleszteni a bírságot.

Éppen ezért a polgármester a cigánytanyaként ismert Hidegvölgyből is kitiltaná a lovakat meg a szekereket.

A tanyán élő Cristian Eparu, a Chakra Alapítvány elnöke szerint a lovak és szekerek kitiltása a Hidegvölgyből mélyen sértené a romák önérzetét.

Sajnos nem minden cigánynak sikerült áttérnie a szekérről a Mercedesre. A szegényebbeknek, mint jómagam is, a ló meg a szekér megélhetési eszköznek számít. Hogy egyesek egyébre is használják, hát Istenem… A kés is egy vágóeszköz, de attól, hogy egyesek fehér fegyverként viselik, még nem tiltotta be senki

– vélekedett lapunknak Eparu, aki maga is lócsiszár családból származik, amire rendkívül büszke.

Fotó: Nagy D. István

Putrikat bontanak le

A guberálás megfékezése érdekében az önkormányzat folytatná a lakónegyedi szeméttárolók föld alá süllyesztését.

A cigánytelepen újabb tíz putri lebontását, és, uniós forrásokból, szociális társaslakások építését tervezik. Amíg a Hidegvölgy egy teljesen félreeső városrésznek számított, kevesek zavart az ott uralkodó állapot. Amióta viszont a környéke kezdett beépülni, egyre több a panasz az onnan terjedő szemét és bűz miatt.

A köztisztasági vállalat hiába helyezett ki egy konténert a cigánysor végébe, az általában üresen tátong. A környékén a döglött állatoktól a foszladozó matracokig minden megtalálható.

Hogy a telepet hány száz vagy ezer cigány lakja, mindmáig talány.

Sokak még születési bizonyítvánnyal sem rendelkeznek, nemhogy személyazonossági kártyával. De azok közül is, akik igazolni tudják magukat, sokan más településről érkeztek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS