Kis költségvetésből próbálják kihozni a maximumot Szentegyházán

Kis költségvetésből próbálják kihozni a maximumot Szentegyházán

Az útfelújítások során eltávolított aszfaltot és földet is újrahasznosították Szentegyházán

Fotó: László Ildikó

Mintegy 14,7 millió lejes költségvetést fogadtak el erre az évre a 6651 lakossal rendelkező Szentegyháza önkormányzati képviselői. A település méretéhez képest meglehetősen kis költségvetésről van szó, ha nem pályázna a városvezetés, akkor gyakorlatilag csak 600 ezer lejt fordíthatnának beruházásokra.

Fülöp-Székely Botond

2024. február 22., 10:182024. február 22., 10:18

2024. február 22., 10:202024. február 22., 10:20

Nagyjából 14,7 millió lejes (saját bevételekből, illetve az állami juttatásokból származó) büdzsével kezdi a 2024-es évet a szentegyházi önkormányzat, amely már három hete elfogadta az összeg felhasználásával kapcsolatos határozattervezetet – tudtuk meg Lőrincz Csaba helyi polgármestertől. Ő úgy értékelte, hogy

ha csak ezt a pénzt használhatnák fel, akkor nagy bajban lennének, hiszen ebből mindössze 600 ezer lej jut a beruházásokra, a fennmaradó 14,1 millió lejt kénytelenek működési költségekre fordítani.

Utóbbiból 6 millió lejt tesznek ki a fizetések, 3 millió lejt a szociális költségek, de gondolni kell még a fenntartási költségekre, a karbantartási munkálatokra stb. Utóbbi két tétel már csak azért is fontos, mert mintegy 90 közvagyonban lévő épülete van a városnak.

Idézet
A személyzeti költség is nagynak tűnhet, de nem túlzás, nem duzzasztottuk fel a hivatali dolgozók számát. Gyakorlatilag 72 tagú lehetne az apparátus, de csak 53 személyt alkalmaztunk”

– magyarázta a polgármester.

Muszáj pályázzanak

A beruházásokra jutó 600 ezer lejből gyakorlatilag két projekt tervét sem tudnák elkészíteni, nem lehet kijavítani egy útszakaszt, nem lehet megépíteni egy járdarészt – példálózott az elöljáró. Éppen ezért kénytelenek minél többet pályázni külső forrásokért. A korábbi években elvégzett munkájukat dicséri, hogy

támogatásigényléseiknek köszönhetően idén további 33,8 millió lejjel egészülhet ki a helyi büdzsé.

Ezt teljes egészében a megpályázott projektek kivitelezésére kell fordítsák. Tény az is, hogy az eddig említett pénzeken kívül tavaly valamivel több mint 4 millió lejt tartalékoltak,

így összességében 52,5 millió lejt költhetnek el 2024-ben.

„Tudni kell, hogy a tartalékolás nem minden esetben jelent spórlást, az általam közölt 4 millió lejben ugyanis benne van például egy európai uniós pályázat megvalósítására kapott előleg is” – jegyezte meg a polgármester. Hangsúlyozta:

ettől függetlenül a csapatuk számít arra, hogy kapnak még kiegészítéseket a kormánytól az év folyamán, hiszen azokra nagy szükség van egyebek mellett a pályázatok önrészeinek előteremtésében.

Igyekeznek „újrahasznosítani”

„Úgy spóroltunk az elmúlt években, hogy azt senki észre ne vegye” – jelentette ki Lőrincz Csaba. Mint mondta, egyebek mellett igyekeztek a folyamatban lévő projektek önrészeit kifizetni, tartalékolni. Sajnos így sem sikerült megoldást találni mindenre, így lesz, amit idén kell előteremteni.

Idézet
További négymillió lejre lenne még szükségünk”

– tette hozzá.

Arra is kitért, hogy számos beruházást igyekeztek saját erőből megoldani.

Idézet
Gyakorlatilag a tervezés árából tudtunk felújítani bizonyos épületeket”

– osztotta meg a Székelyhonnal az elöljáró. Az is fontos részét képezte a spórolásnak, hogy a munkálatok során igyekeztek újrahasznosítani az építkezési anyagokat, ha azok megfelelőek voltak a célra. Példaként említette, hogy

a város központjában elbontott napközin lévő cserepekkel födték újra a piacon lévő épületet.

A Nagyfaluként ismert településrészen zajló útfelújítások során feltört aszfaltot, illetve a felásott földet pedig mezei útjaik rendbetételére használták. A patakmederben kivágott fákból deszkák lettek, amelyek egy másik épület újrafödésénél jöttek jól.

Az idei tervekről

Az elkezdett beruházások befejezését tartja a legfontosabb idei feladatnak Lőrincz Csaba, aki tisztában van vele, hogy

minél gyorsabban haladnak a munkálatok, annál kisebb többletköltséggel kell számoljanak az építkezési anyagok drágulása, illetve a dolgozók munkabérének emelkedése miatt.

Utóbbiak ugyanis jelentősen növelhetik a projektek önrészének értékét. Ilyen projekt a település északi falurészén zajló útfelújítás, a városközponti napköziépítés, a sportcsarnok megépítése, továbbá a Bartók Béla Művelődési Ház modernizálása, a József útra keresztelt mezei utak kialakítása. Ugyancsak

fontosnak tartják a helyi kórházat érintő felújításokat, ahol a radiológia, illetve a konyha épületére koncentrálnak.

Szeretnének lelátót építeni a Sport utcában lévő focipályához, és bővítenék a központi parkban lévő játszóteret is.

Ezenkívül nyáron elkezdenék a Gábor Áron Iskolaközpont bentlakásának felújítását, illetve a régi szülészet udvarának rendbetételét. Pályázatot nyertek ifjúsági lakások építésére is, a projekt megvalósításának első lépéseként támfalakat kell létrehozzanak a helyszínen.

Új iskolai eszközök beszerzése érdekében is sikerült négymillió lejre pályázniuk, amiből a Gábor Áron Szakközépiskolának és a Mártonffi János Általános Iskoláknak is jut. Száz okoskamerát (rendszámfelismerésre is alkalmasak) szeretnének felszerelni Szentegyházán, amelyre szintén támogatást nyert az önkormányzat.

Tervben van még a Bartók Béla Művelődési Ház melletti óvoda korszerűsítése is. Támogatást nyertek ugyanakkor arra is, hogy újraszigeteljék és -födjék a Gábor Áron Iskolaközpont két épületét. Ezeken kívül természetesen még számos projekt van, amelyekre pénzt különítettek el a költségvetésben.

„Elszívott munkaerő”

Szentegyházának hátránya, hogy viszonylag kevés bevétele származik a helyi adókból, hiszen más kisvárosokhoz képest kevesebb vállalkozás működik a településen, így a helyben alkalmazottak száma is alacsony.

Idézet
Mi kevésbé vagyunk szerencsések más kisvárosokhoz képest, hiszen Csíkszereda és Székelyudvarhely gyakorlatilag elszívja innen a munkaerőt és a cégek is inkább az említett municípiumokban telepednek le. Emiatt az adóikat is ott fizetik be, nem Szentegyházán”

– magyarázta Lőrincz. Rámutatott, mások mellett Székelykeresztúr is sokkal jobb helyzetben van, hiszen sokan dolgoznak ott a környékbeli falvakból: így például a személyi jövedelemadóból befolyó összeg a háromszorosa annak, amit Szentegyházán begyűjthetnek.

„Még nagyon sokat kell dolgozzunk azért, hogy változtathassunk a helyzetünkön” – zárta beszélgetésünket a polgármester.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 25., hétfő

Kezdődik a belváros tisztítása Marosvásárhelyen

Március 26-án, kedden megkezdődik Marosvásárhelyen a tavaszi nagytakarítás.

Kezdődik a belváros tisztítása Marosvásárhelyen
2024. március 25., hétfő

Visszalép a polgármesterjelöltségtől Benedek Árpád Csaba

Inkább a sport területén tevékenykedne Benedek Árpád Csaba önkormányzati képviselő, ezért mégsem vesz részt polgármesterjelöltként az RMDSZ Székelyudvarhelyi Szervezetének április 7-i előválasztásán. Tanácsosjelöltként azonban lehet majd voksolni rá.

Visszalép a polgármesterjelöltségtől Benedek Árpád Csaba
2024. március 24., vasárnap

Az idei költségvetésből törlesztették vadkárok miatti tavalyi tartozást

Tavaly 2,15 millió lej kárt okoztak a védett vadak a Hargita megyei gazdaságokban és a földeken, ám ebből múlt hónapig csak kevesebb mint egymillió lejt térített meg az állam. Aztán szinte egyik pillanatról a másikra rendezte az összes elmaradást.

Az idei költségvetésből törlesztették vadkárok miatti tavalyi tartozást
2024. március 24., vasárnap

Robbanás történt egy marosvásárhelyi üzletnél

Robbanás történt a marosvásárhelyi Köztársaság utcában egy elektronikai szaküzletben. A tűzoltók a helyszínre siettek.

Robbanás történt egy marosvásárhelyi üzletnél
2024. március 24., vasárnap

Nincs csapadék, van tarlótűz: ezúttal Csíkszereda határában ég a száraz növényzet

Nagyjából két-három hektáros területen ég a száraz növényzet a csíkszeredai Hargita utcában, a tűzoltók már kiszálltak a helyszínre.

Nincs csapadék, van tarlótűz: ezúttal Csíkszereda határában ég a száraz növényzet
2024. március 24., vasárnap

A Bolyai utca is sétálóutcává alakul, de csak hétvégére és délutánonként

Míg szinte minden erdélyi városnak van sétálóutcája, addig Marosvásárhelynek még mindig nincs egy olyan városi tere, amely csak a gyalogosoké. A polgármester tervei szerint májustól már két sétálóutcája is lehet a városnak.

A Bolyai utca is sétálóutcává alakul, de csak hétvégére és délutánonként
2024. március 24., vasárnap

Égő hulladék miatt került veszélybe egy lakóház

Lakóházra is átterjedhet a meggyulladt háztartási hulladék okozta vasárnapi tűz a marosvásárhelyi Toldi (Băneasa) utcában, az oltás jelenleg zajlik.

Égő hulladék miatt került veszélybe egy lakóház
2024. március 23., szombat

Még tart a böjti időszak, de recepteket azért már szabad nézegetni

A bárányhús nagyon megosztó tud lenni, és nem csak húsvét tájékán: vagy ínyencségnek tartják, vagy viszolyognak tőle, az átmeneti állapot fölöttébb ritka – pedig nem árt tudni, hogy hajdanán a székelység alapeledelének számított a gyapjas jószág.

Még tart a böjti időszak, de recepteket azért már szabad nézegetni
2024. március 23., szombat

Kigyulladt és porrá égett egy autó a templom mellett

Teljesen kiégett egy személyautó szombaton az apoldi vártemplom közelében.

Kigyulladt és porrá égett egy autó a templom mellett
2024. március 23., szombat

A Perkőn köszöntötték a tavaszt

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal szervezett Tavaszünnepet szombaton a kézdivásárhelyi Waldorf-közösség. A Perkőn megtartott, családias hangulatú eseményen a gyerekek ügyességi játékokon vehettek részt, de volt séta, piknik és magbörze is.

A Perkőn köszöntötték a tavaszt
A Perkőn köszöntötték a tavaszt
2024. március 23., szombat

A Perkőn köszöntötték a tavaszt

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!