Ki kell használni minden lehetőséget: szövetkezve pláne megéri pályázniuk a gazdáknak

Ki kell használni minden lehetőséget: szövetkezve pláne megéri pályázniuk a gazdáknak

Fotó: Bakó Zoltán

Ha öt-tíz gazda összeáll, s továbbra is önállóan, de az értékesítést, beszerzést közösen megoldva termel, már jóval nagyobb az esélye a terményértékesítésre és a beszerzésre is. Akkor már ők vannak alkupozícióban – hangzott el egyebek mellett az RMDSZ által kezdeményezett mezőcsávási gazdafórumon. A találkozón a támogatási rendszer esedékes változásait is szóba kerültek. Kiderült, a Maros megyei mezőgazdaságból élők esélyeit rontja, hogy rendkívül alacsony a pályázási kedv.

Bakó Zoltán

2018. március 05., 13:562018. március 05., 13:56

Az RMDSZ erre az évre párbeszéd-sorozatot tervezett Beszéljünk egyenesen címmel a döntéshozók, végrehajtók képviselői és a gazdálkodók, mezőgazdaságból élők között a mezőgazdaság aktuális kérdéseinek megvitatásáról, a várható agrárpolitikai változásokra való felkészülésről, valamint a gazdákat legjobban érintő támogatási rendszerben esedékes változásokról. A sorozat első eseménye pénteken volt a mezőcsávási művelődési otthonban.

Nagy volt az érdeklődés

A tervek szerint az egész Erdélyt átfogó fórumsorozatra szenátorokat, parlamenti képviselőket hívnak meg. Így szerepelt a tervben a mezőcsávási első alkalom programjában is, ám Tánczos Barna szenátor egészségügyi okok miatt nem tudott eljönni. Ott volt viszont a két parlamenti képviselő, Magyar Lóránt és Sebestyén Csaba, továbbá Péter Ferenc megyei tanácselnök, az APIA, az AFIR képviselői, Ilyés Tóth Sándor a megyei szövetség mezőségi ügyvezető alelnöke, a község polgármestere, Szabó Levente is. A délutáni órákban a csaknem teljesen megtelt teremben a helybélieken kívül szomszédos községek gazdái is jelen voltak.

Mezőcsávás jellegzetes települése a Mezőségnek, ahol a magyarság összaránya a nyolc faluban 38 százalék körül mozog, ennek ellenére négyévente kilenc-tíz magyar nemzetiségű tanácsos kerül be a helyi tanácsba. Az egyharmadnál nagyobb részarányú magyarság esetében is a fő kérdés a helyben maradás, az itthon való boldogulás megteremtésének lehetősége. Márpedig

itthon megmaradni ebben a régióban azt jelenti, hogy a földművelést kell olyan szintre emelni, ami biztosíthatja a megélhetést, ellensúlyozhatja az alig tizennégy kilométerre levő megyeközpont vonzását.

Galéria

Fotó: Bakó Zoltán

A hagyományos mezőgazdaság mellett fennmaradt a hagyományos kézműves foglalkozás – a nádfonás, ahogyan a környéken nevezik, lényegében a sásból készülő használati eszközök fonásáról van szó – ami azonban időszakosságánál fogva nem biztosíthat egy biztos és állandó megélhetési forrást, inkább a több lábon állásnak a lehetőségét, a jövedelemkiegészítést jelenti.

Bevezetőjében Ilyés Tóth Sándor a mezőségi jellegzetes viszonyokra reflektált, kiemelte azokat a sajátságos lehetőségeket, amelyeket a gazdálkodók kihasználhatnak, s mint maga is mezőgazdasággal foglalkozó ember felhívta a figyelmet azokra az emberi hiányosságokra, amelyeket a körzetben tapasztalt.

Nem rózsásak a kilátások

Sebestyén Csaba parlamenti képviselő a 2020. utáni lehetőségekre reflektált.

Jelenleg az EU költségvetésének több mint 40 százalékát (42 milliárd euró fölötti összeget) fordítják mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokra, s ez bizonyára csökkenni fog a döntő 2020-as év után

– mondta. A Brexit, Nagy Britannia kilépése az unióból ezt az arányt várhatóan 10 százalékkal csökkenteni fogja. Jelenleg kétpilléres a támogatási rendszer, s a kelet-európai tagállamoknak, így nekünk is, az az érdekünk, hogy ez így maradjon meg, miután a Közös Agrárpolitika (KAP) további rendszerét közösen kidolgozzák. A közvetlen kifizetések és a vidékfejlesztési támogatások – ez a két pillér – úgy tűnik, számunkra a megfelelő. A brüsszeli képviselőinknek azért kell lobbizni, hogy ez ebben a formában megmaradjon. A következő elérendő cél, hogy a támogatások egységesek legyenek az egész unióban. Jelenleg ugyanis óriási a különbség a nyugati és a keleti országok között. Ami természetesen elkedvetleníti a mi gazdáinkat. Bizonyos termékeknél a támogatás akár hat-hétszáz euró különbséget mutat a nyugatiak javára.

Sebestyén szerint nekünk itthon az egyszerűsítésre kell törekednünk.

Idézet
Tapasztalatból mondom – hangsúlyozta a képviselő –, a 2017-18-as időszakra egy támogatási kérést én magam is ki tudtam tölteni, ezután úgy tűnik, ez már nem fog sikerülni. Legalább APIA-szakember fog kelleni hozzá, ami nem normális. Igaz ugyan, hogy a gazdának az a dolga, hogy termeljen, de nem természetes dolog, hogy ennyire bonyolult és bürokratikus legyen az ügyintézés.

A romániai gazdának másik fájó pontja a kataszteri nyilvántartás. A hazai jogszabályok, meg a kormányprogram szerint 2025-ig kell befejezni a kataszteri rendszer rendbetételét. Igen ám, de ha a KAP kizáró jellegű feltételként szabja majd meg 2020. után a kataszteri adatok feltüntetését, a mi gazdáink megint hátrányban lesznek. Magyarán – elesnek a támogatásoktól.

Ami a 2020-ig terjedő két évet illeti – a fő támogatási tengelyek megmaradnak. A gépbeszerzésre vonatkozó – ötszáz ezer és egymillió euró közötti –, amihez 8000 Standard Termelési Értéket (STE – SO) kérnek. Még a STE is könnyen teljesíthető – elég 4 tehén, két üszőborjú, két hízó – egy gazdaságban. Marad a fiatal gazdák támogatására létrehozott (12 000-50 000 STE) is, akárcsak a kisgazdaságok támogatására kiírt (4000-12 000 STE) program is. Az ún. mangalica-program jól rajtolt. Hibái vannak, de a sikerességét igazolja, hogy

a mangalica malacok ára felment 100-110 euróra, ami nem természetes. Mint ahogyan az sem, hogy a felvásárlási ár maradt 11 lej. Ám van egy nagy pozitív hozadéka – megmentjük így az őshonos erdélyi sertésfajtákat, a mangalicát és a báznait.

Galéria

Fotó: Bakó Zoltán

Elkezdődött a pályázat-leadás

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyei kirendeltségének vezetője, Joó Andrea arra hívta fel a jelenlévő gazdák figyelmét, hogy március elsejével elkezdődött a támogatási pályázatok leadása. Május 15-ig van lehetőségük az aktív gazdáknak, hogy leadják az APIA helyi fiókjainál. Az ötezer euró fölötti jövedelmet megvalósítók csak a megyei kirendeltségnél adhatják be pályázataikat.

Érdemes még mindig pályázni a már eddig megszokott tevékenységekre, de érdemes a zöldítésre kiírt pályázatokat is megpróbálni.

A pályázókat némileg elbátortalanítja, hogy az APIA még mindig nem fizetett ki minden támogatást, igaz, az unió-szabta határidő e hónap vége, tehát van esély arra, hogy addig mindenki megkapja a neki járó pénzt. Érdemes még megspórolni a zöldítésre kiírt pályázatokat – ajánlotta Joó Andrea. Egyébként a területalapú támogatás értéke jelenleg 97 euró hektáronként.

Magyar Lóránt parlamenti képviselő elmondta –

a telekkönyvezési folyamatban a 60 lejes hektáronkénti támogatást 120-ra növelték, igyekeznek a vadkárok megtérítésében is változtatni a jogszabályon. Meghosszabbították a termelői könyvek érvényességi határidejét, tervezik az állati tetemek megsemmisítésének törvényi rendezését is.

Galéria

Fotó: Bakó Zoltán

Ha lassan is, de kezdenek rendeződni a dolgok. Ám hihetetlenül nagy a szövetkezési formáktól való ódzkodás. Megvan a múlt rendszerből maradt idegenkedés mindenfajta szövetkezettel szemben, de mindkét képviselő kiemelte – ez a szövetkezés nem az a szövetkezés. Egy 10-15 hektáros birtok nem segít a boldogulásban – emelte ki Magyar Lóránt. Elég egy rossz év, s beüthet a krach. Jön a műtrágyás, vagy valamelyik másik beszállító, s elviszi – nem a termést, hanem azt a 15 hektárt.

A teremben jelen levők közül többen is felszólaltak. Szerintük azért nem pályáznak, mert: nem ismerik az államnyelvet, nem tudnak pályázatot írni, volt olyan is, aki azt mondta, nem fizették ki a nyertes pályázatát. Később kiderült, azt sem tudta, hogy nyertesnek volt-e minősítve. Az egyértelmű – ha Besztercén, amely nagyjából ugyanilyen adottságú megye, leadnak 400 pályázatot, nagyobb az esély, hogy abból legalább egy-két tucat nyertes legyen. De ha csak egyet, esetleg kettőt adnak le, mint nálunk, akkor alig van esély a sikerre. Magyar képviselő sarkosabban fogalmazott: egyetlen biztos nem nyerő pályázat van, a le nem adott pályázat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 25., péntek

Nemzetközi színvonalúvá fejlesztenék az Erdélyi Vállalkozói Iskolát

Idén második alkalommal szervezi meg a Harghita Business Center (HBC) partnereivel az Erdélyi Vállalkozói Iskolát (EVI). Az első kiadás annyira sikeres volt, hogy a résztvevők a négy hétvégés képzés után kérték, legyen egy ötödik hétvége is.

Nemzetközi színvonalúvá fejlesztenék az Erdélyi Vállalkozói Iskolát
2022. március 25., péntek

Felülvizsgálta és visszavonta negatív ukrajnai benyomásait

Lapunkban közölt személyes ukrajnai benyomásait vizsgálta felül és vonta vissza Sajó Norbert, a Solidaris Egyesület vezetője. Mint írta, az önvizsgálat és a böjti időszak is erre kötelezi.

Felülvizsgálta és visszavonta negatív ukrajnai benyomásait
2022. március 25., péntek

Újraindult a gyergyószentmiklósi sátortetős jégpálya

Elsősorban a Gyergyói-medence községeinek a gyermekeit szolgálja ki a következő időszakban a gyergyószentmikósi sátortetős jégpálya, amelyet a Hargita megyei és a városi önkormányzat fog közösen fenntartani, a falvak pedig bért fizetnek.

Újraindult a gyergyószentmiklósi sátortetős jégpálya
2022. március 25., péntek

Napirenden a jódtabletták kiosztása

Az egészségügyi minisztérium egyeztetni fog a háziorvosok képviselőivel a kálium-jodid tabletták kiosztásáról. Erről egy pénteki jászvásári eseményen beszélt Alexandru Rafila tárcavezető – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Napirenden a jódtabletták kiosztása
Napirenden a jódtabletták kiosztása
2022. március 25., péntek

Napirenden a jódtabletták kiosztása

2022. március 25., péntek

Ezekkel a programokkal várja az érdeklődőket a FeltöltŐ Keresztény Fesztivál

Három hónap múlva kezdődik a Föltöltő Keresztény Fesztivál Gyergyószentmiklóson, amit harmadik alkalommal rendeznek meg. 

Ezekkel a programokkal várja az érdeklődőket a FeltöltŐ Keresztény Fesztivál
2022. március 25., péntek

Annyira gyakoriak a tarlóégetések, hogy ellenőrzésbe kezd a tűzoltóság Hargita megyében

Egész Hargita megyében ellenőrzésekbe kezdenek a tűzoltók a gyakorivá vált, noha szigorúan tiltott tarlóégetés miatt.

Annyira gyakoriak a tarlóégetések, hogy ellenőrzésbe kezd a tűzoltóság Hargita megyében
2022. március 25., péntek

Hétfőn kezdődik a tavaszi nagytakarítás Csíkszeredában

Elkezdődik Csíkszereda területén az általános tavaszi nagytakarítás hétfőn. A városháza és a takarításért felelős vállalat arra kéri a lakosságot, működjenek együtt a hatékony munkamenet érdekében.

Hétfőn kezdődik a tavaszi nagytakarítás Csíkszeredában
2022. március 25., péntek

Tavaszi nagytakarítás Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen 2022. március 28. és május 10. között zajlik a tavaszi nagytakarítás. A szemeteskocsik hétfőtől szombatig, 7–16 óra között haladnak végig a városon, egy előre meghatározott ütemterv szerint.

Tavaszi nagytakarítás Marosvásárhelyen
Tavaszi nagytakarítás Marosvásárhelyen
2022. március 25., péntek

Tavaszi nagytakarítás Marosvásárhelyen

2022. március 25., péntek

Putyin fejében ott van Erdély

Rendkívül felértékelődött a biztonságpolitika – főleg térségünkben. Ezért fontos belelátni az államok, a vezetők és a különböző szervezetek döntései mögött meghúzódó érdekekbe, összefüggésekbe. Erre teszünk most kísérletet Demkó Attilával.

Putyin fejében ott van Erdély
Putyin fejében ott van Erdély
2022. március 25., péntek

Putyin fejében ott van Erdély

2022. március 25., péntek

Csíkszereda: rövid tanácsülés apró, de fontos döntésekkel

Vezetőtanácsi mandátum meghosszabbításáról, illetve adóügyi kérdésekben fogadtak el tanácsi határozatokat a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület pénteki soron kívüli ülésén.

Csíkszereda: rövid tanácsülés apró, de fontos döntésekkel
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM