Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Katasztrófáról és szerelemről szól C.S. Lazzar legújabb regénye

Péter Beáta 2019. június 26., 09:31 utolsó módosítás: 2019. június 26., 10:05
HIRDETÉS

A Z: Az utolsó őrző című ifjúsági kalandregény után ezúttal romantikus thrillerrel rukkolt elő Lázár Csaba, avagy írói álnevén C.S. Lazzar. A Víz alatt című regényben több rejtett üzenetet is felfejthetünk – derült ki a kedd esti könyvbemutatón. A szerző a könyvek eladásából származó bevétellel az árvízkárosultakon kíván segíteni.

Fotó: Péter Beáta

Vízzel kapcsolatos természeti katasztrófa és szerelem – így foglalta össze röviden a szerző, hogy miről szól legújabb regénye, amelyről aztán az est folyamán kiderült, hogy számos rejtett üzenetet tartalmaz. A csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házának színpadán a rendhagyó könyvbemutatón C.S. Lazzart második regényéről Balázs Brigitta faggatta. Rámutatott, az elmúlt napok történéseit, a híradókat nézve, igencsak aktuális a regény kiindulópontja.

Azért forog a víz körül, mert ebből indul ki. Nincs különösebb jelentősége az én szempontomból, viszont, miután elkészült a regény, készült hozzá egy kutatás az árvizekről, és akkor döbbentem rá, hogy az árvíz okozza a legnagyobb pusztításokat.

– reagált a szerző. Mint mondta, egy másik könyvön dolgozott, amikor ennek a regénynek az ötlete megszületett, amelyet egy álom inspirált. „Álmomban történt, hogy állok a lakásom ablakában, nézek a hegyekre és látom, hogy jön a víz, nagyon sok víz. A könyvben van egy jelenet, amelyik a parkban zajlik, én az álmomban ott ébredtem meg. Rögtön tudtam, hogy ebből könyvet kell írjak, és már másnap meg is írtam a bevezetőt” – magyarázta.

Fotó: Péter Beáta

Az alkotói folyamatról elárulta, mint egy film, úgy peregnek le előtte a képek, jelenetek és ezeket megpróbálja szavakban visszaidézni.

Kiderült, amikor csak teheti, ír, legszívesebben mozgalmas kávézóban szeret alkotni, főként olyan helyen, ahol nem érti a nyelvet. „Egyébként mindenhol tudok írni, utazás közben, várakozás közben, otthon, irodában. Legfőképp nem számítógépen szeretek írni, hanem kézzel. Mert, ha gépen írok, akkor elveszek a szerkesztésben, a kézzel írás sokkal jobban bevált.”

Elhangzott, a Víz alatt című regény kézirata egy év alatt készült el. És noha a regény cselekményéről nem árultak el sokat, az kiderült, hogy

három helyszínen játszódik, és az is, hogy az akaraterő, a kitartás fontos szerepet kap benne.

Fotó: Péter Beáta

Ez azért is érdekes, mert előző könyve is azt az üzenetet közvetíti, hogy ha hiszünk magunkban, bármi lehetséges – mutatott rá Balázs Brigitta. „Nem csak írónak tartom magam, hanem filantrópnak és inspirátornak is. És más embereket is szeretnék serkenteni, más emberek alá szeretnék egy kis szikrát adni, hogy fellobbanjon bennük is a láng. Ez az oka annak, hogy bekerült mindkét könyvembe, hogy az akaraterő, a kitartás nagyon fontos.

Mert ahhoz, hogy az ember bármit is elérjen az életben, ahhoz a kitartás alapvető, anélkül szinte lehetetlen. Ezért annyira fontos ez a rejtett üzenet

– magyarázta C.S. Lazzar. Kifejtette, annak, hogy az „Ilyen kevésen múlna…” többször is visszatérő mondata a könyvnek, az az üzenet, hogy az emberek nagyon gyakran úgy élik az életüket, hogy biztosra vesznek olyasmit, ami egyáltalán nem az, például a kapcsolataikat más emberekkel.

Fotó: Péter Beáta

Gyakran beleesünk ebbe a hibába, hogy azt gondoljuk, hogy az az ember, aki ott van mellettünk, örökké ott lesz. És emiatt esetleg elhanyagoljuk őt, mert biztosra vesszük.

Nyilván, nem erről szól a regény, de ez a rejtett, mélyebb értelme” – hangsúlyozta a szerző, aki élete szerelmének, Timinek ajánlotta ezt a könyvét. Hozzátette, a Víz alatt című regény azoknak az olvasóknak szól, „akik szeretik a nem túl csöpögős romantikát, illetve szeretik azt is, ha borsódzik a hátuk.”

A beszélgetésen szó volt arról is, hogy a könyv borítóját is ő maga tervezte, mert így érezi igazán a magáénak, a terveiről pedig megtudhattuk, hogy jelenleg több regényen is dolgozik, többek között a Z-trilógia második részén. A könyvbemutató végén, felolvasás helyett, a Csíki Játékszín színészei adtak elő egy rövid jelenetet a regényből. A bemutatón eladott könyvek bevételét a szerző a csíkszentmártoni árvízkárosultak megsegítésére ajánlotta fel.

HIRDETÉS

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS