Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kárt okozott a kivitelező, beázott a Kultúrpalota

Szász Cs. Emese 2019. augusztus 07., 09:09

Beázott a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermének egyik fala. A legfelső emeleti részen jól látható malőr a műemléképület felújítása miatt történhetett meg, de nem ez az egyetlen gond a munkálatokkal, így a kivitelezést elnyerő céggel akár fel is bonthatják a szerződést. 

Jelenleg a kár mintegy két négyzetméteres falterületen van, de meg kell akadályozni a további beázásokat Fotó: Haáz Vince

A múlt heti esőzések következtében meglehetősen nagy, mintegy két négyzetméternyi falfelület ázott be a Kultúrpalota nagytermében, közel a tetőhöz. A Maros Megyei Múzeum igazgatója, Soós Zoltán szerint

a felújítási munkálatokat végzők gondatlansága miatt történhetett meg ez, hiszen a Kultúrpalotában harminc-negyven éve nem volt beázás, főleg a nagytermi részen.

Máshol még előfordultak kisebb gondok, de ekkora még nem.

HIRDETÉS

„Márciusban adtuk át az épületet a kivitelező teljes felelősségére. Most végzik a tetőfelújításokat, s bár a kivitelező azzal hárítja a felelősséget, hogy azon a részen, ahol a beázás történt, pont nem dolgozott, de a munkások átjártak azon a részen is, és valószínűleg a járkálástól szétnyílt a bádoglemezek illesztése, ott folyik be az esővíz, s alatta a deszkázás is meg lehet gyengülve” – véleményezte a Székelyhonnak Soós Zoltán. A múzeumigazgató szerint egyértelműen a kivitelezést elnyerő ploiești-i cég a felelős, valamint az építés műszaki felelőse, aki nem ellenőrzi folyamatosan, hogyan haladnak a munkálatokkal, nem jelenti azonnal a problémákat.

A ploiești-i Romconstruct cég munkálataival másként sincsenek teljesen megelégedve, Soós szerint nem minden szempontból végzi jól, lassan halad, jelenleg is

már több mint egy hete nincsenek sehol a cég alkalmazottai, állnak a munkálatok.

A múzeumigazgató rámutatott, a problémát jelezték a felújítást lebonyolító Maros Megye Tanácsának, a kivitelezést felügyelő bizottság összeült, s kielemezte a problémát, már elküldtek egy felszólítást a kivitelező cégnek is, amelyben arra kérték, hogy javítsa ki sürgősen a hibát.

Fotó: Haáz Vince

Amennyiben a kivitelező két-három napon belül nem lép közbe, nem javítja ki a hibát, akkor közbeléphet az épület tulajdonosa: szerződést bonthat, és felfogadhat egy másik céget, amely kijavítja a hibákat, s a költségeket ráhárítja a kivitelezőre

– magyarázta Soós. Hozzátette, kedden reagált az ultimátumra a kivitelező, azt mondta, hogy szerződést kötött egy bádogos céggel, és kijavítják a hibát, de egyelőre még nem érkeztek munkások. Soós szerint két napot adnak a kivitelezőnek erre, s ha nem, akkor felfogadnak más céget a javításokra. Elismerte, ők már felvették a kapcsolatot más cégekkel is, ha szerződésbontás történik, azonnal tudnak lépni, hiszen ilyenkor minden nap késlekedés további kárt okoz. 

„Jelenleg a kár két négyzetméteres falterületen van, ahol nem egy polikróm freskó van, hanem egy egyszínű falfestést kell helyrehozni, körülbelül 10-15 ezer lejből megoldódhat a kérdés. Ha azonban a lépcsőházaknál történik kár, ahol a falfestések sokkal díszesebbek, ott már hatványozódnak a költségek, főleg, hogy nem közvetlen a mennyezeten van a festés, hanem álmennyezeten, azt is mind ki kell bontani. Mindenképpen most kell megakadályozni a további károkat” – hangsúlyozta az igazgató.

Elismerte, ha szerződésbontás történik, akkor az új közbeszerzési eljárást jelent, ami legalább fél évvel tolja a kivitelezést, de ez még belefér, ilyen esetekben lehet kérni a határidő tolását.

Fotó: Haáz Vince

6,5 millió lejes keretösszeg

Maros Megye Tanácsa 3 éve nyert egy Európai Uniós pályázatot a Regionális Operatív Programon keresztül, amelyből a Kultúrpalota és a Természettudományi múzeum felújítását végzik. A Kultúrpalota felújításának keretösszege 6,5 millió lej, amelyből 6 millió vissza nem térítendő uniós támogatás, a többi részt a megyei tanács állja. A restaurálás kivitelezését végző céggel, a Romconstructtal másfél éve írták alá a szerződést. A projekt keretében az épület homlokzatának és tetőszerkezetének felújítása kell megtörténjen, valamint a tükörterem és a könyvtár lépcsőházának, továbbá a fémszerkezetek restaurálása.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS