Iskolai bántalmazások: ne hagyjuk cserben a gyerekeket, merjünk cselekedni

Iskolai bántalmazások: ne hagyjuk cserben a gyerekeket, merjünk cselekedni

Az agresszor, az áldozat és a szemtanúk is elszenvedői a bullyingnak. Képünk illusztráció

Fotó: 123RF

A nagy érdeklődésnek, illetve a probléma súlyosságának köszönhetően párbeszéddé alakult az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete, valamint helyi és udvarhelyszéki nőszervezete által megtartott Szülők iskolája aktuális előadása, amelyen a bullying, vagyis a gyerekek bántalmazása volt a téma. A rendezvényen egyértelművé vált, hogy jelenteni kell, ha hasonlót tapasztalunk, ugyanakkor a szülőknek is felelősségük van.

Fülöp-Székely Botond

2023. március 28., 21:062023. március 28., 21:06

Noha nincs jó megfelelője a magyar nyelvben a bullyingnak, mégis talán az iskolai bántalmazás a leginkább találó fordítás – magyarázta Szalay Zsuzsanna pszichológus a székelyudvarhelyi előadáson.

Idézet
Általánosan fogalmazva, rendszeresen ismétlődő, szándékos bántásról van szó. (…) Ez valójában egy hatalmi játszma, amikor egy agresszor a hatalmi fölényét szeretné érzékeltetni. Megkeresi azokat a személyeket, akik fölött a fizikai erejét vagy bántó hatását úgy gyakorolja, hogy megalázza őket

– fogalmazott.

Több formája létezik

A testi bántalmazás – lökdösődés, verekedés stb. – a legismertebb formája a bullyingnak, ami annyira nyilvánvaló, hogy viszonylag hamar észre lehet venni – így a szakember.

A lányok esetében azonban gyakrabban előfordul az érzelmi vagy kapcsolati bántalmazás, amelyekre a legegyszerűbb példa a kiközösítés.

Mindemellett verbális bántás is létezik, amelynek része a csúfolódás, a fenyegetés, a gúnynevek aggatása vagy éppen az érzelmi zsarolás.

A szexuális bántalmazás is előfordulhat, ezért meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy az ő engedélyük nélkül senki sem érhet a testükhöz, még akkor sem, ha ezt sokszor a kamaszodó fiúk „játékból” teszik. Sajnos a tapasztalat szerint a pornónézés már az 1–4. osztályos gyerekek esetében is nagyon kezd elharapódzni, a látott mozdulatokat pedig gyakran egymáson is igyekeznek kipróbálni – vázolta a helyzetet Szalay Zsuzsanna.

A felsoroltak mellett ugyanakkor

nagy problémát jelent a cyberbullying is, ami elől nem tudnak elmenekülni a diákok.

Öltözőkben vagy éppen verekedés közben készült fotók és videók terjednek az interneten a gyerekekről, mindemellett nem ritka, hogy megalázó, sértő mémeket gyártanak az áldozatokról, beszólnak nekik vagy kirekesztik bizonyos csoportokból. A sértő megjegyzésekről például érdemes képernyőfotót készíteni, hogy a későbbiekben bizonyítani lehessen a tettet.

Tünetek

A rendszeresen bántalmazottak folyamatos stresszhelyzetben vannak a toxikus környezetben, az e miatti szorongás pedig rontja a kognitív funkciókat, ezáltal pedig az iskolai teljesítményt. Mindemellett önbizalomhiány jelentkezik a társas környezetben és a kapcsolatteremtés is egyre nehezebbé válik. Ez az állapot hosszútávon krónikussá válhat, ami miatt reális fizikai fájdalmak is jelentkeznek: hasfájás, fejfájás vagy akár láz is.

Az áldozatoknál jelentkezhetnek depressziós tünetek, például a falcolás, ami önmaguk vagdosását jelenti. Utóbbi sokszor a test olyan részein történik, ami kevésbé látható. Ez a helyzet súlyosbodhat és öngyilkossághoz is vezethet.

A felsoroltak mellett tünet lehet a táplálkozási zavar, az álmatlanság és a bezárkózás is, az, hogy a gyerek például nem szeretne iskolába menni.

A bullying jelenléte hamar észrevehető például azokban az osztályokban, ahol egyik órán kötetlenebb beszélgetést szeretnénk megvalósítani, mégis csendben maradnak a diákok; a gyerekek ugyanis félnek megszólalni, nehogy ők legyenek a bántalmazás következő célpontjai – osztotta meg tapasztalatait Szalay Zsuzsanna.

A családból hozott minta

Megjegyezte, noha a bullying megállítása érdekében nyugaton már komoly törvényi rendelkezésekkel igyekeznek védeni a gyerekeket, nálunk még mindig úgy van kezelve a helyzet, mintha valami felkapott túlérzékenység lenne.

Idézet
Minket is vertek, minket is csúfoltak, nem kell felvenni, ne szólj vissza, erősödj meg, ne pityeregj annyit, szedd össze magad. Ezek a gyereknek mondott legkárosabb mondatok, amivel rontunk a helyzeten. A legnagyobb baj, ha elbagatellizáljuk a problémát

– magyarázta a szakember. Tudni kell, hogy a gyerekek a családból veszik a mintát, és ha otthon folyamatos bántalmazásnak vannak kitéve, akkor úgy érezhetik, hogy ezt ők is megtehetik másokkal. „Minden agresszor, valahol áldozat” – mondta a pszichológus. A helyzet fordítottja az, amikor a fiatal másképp gondolkozva azt látja, hogy nincs mit tegyen a bántalmazás ellen, hiszen ez az iskolai környezete mellett a családjában is megtörténik. „Az otthoni attitűdöt otthonról továbbviszi és az iskolában is elszenvedi némán a bullyingot” – konkretizált. Éppen ezért

fontos, hogy a szülők ne verjék meg a gyerekeket és mellőzzék a nagyon megalázó, földbe döngölő minősítéseket.

A bántalmazások okai közé sorolható az is, hogy ellenőrizhetetlen a gyerekek internetes kommunikációja.

Amikor a tanár is bűnös

A bullying nem csak a kortársaktól, hanem a tanároktól, a szabadidős tevékenységek vezetőitől is érkezhet – hívta fel a figyelmet a szakember. Ide tartoznak egyebek mellett a fizikai fenyítések, a nagyon lealacsonyító szidások. Ez ebből fakadó hosszútávú problémákra jó példa, hogy az idősebb generáció tagjai nem mernek megszólalni egy közösség előtt, félnek elmondani a saját véleményüket, hiszen az iskolai éveik alatt beléjük nevelték, hogy jobb, ha hallgatnak.

Az áldozattá válás alapját képezheti bármilyen testi vagy személyiségbeli – ha valaki nagyon jó vagy rossz tanuló – eltérés az átlagtól.

Ha egy tanár durván leszólja, esetleg szamárpadba ülteti vagy letérdepelteti a diákot, akkor az már alapot képez arra, hogy társai szekálják, kinevessék.

Ugyanezt a végkifejletet éri el a pedagógus akkor is, ha kollektív büntetést alkalmaz: erre gyakori példa, ha az egész osztály felmérőt kell írjon egyetlen tanuló magaviselete miatt. „Ha a tanár minősít egy gyereket, akkor feljogosítja a társait arra, hogy ők is megtegyék” – jelentette ki Szalay Zsuzsanna. Szerinte ki kell kopjon a pedagógusi magatartásból a nyilvános megszégyenítés.

Galéria

Fotó: Fülöp-Székely Botond

Arra is kitért, hogy az agresszorok (akik más környezetben szintén áldozatok) is terápiás kezelésre szorulnak, mivel a bántalmazások által igyekeznek presztízst szerezni egy rosszul megtanult minta alapján. Természetesen, ha szükséges, szankciót is kell alkalmazni.

A bullying harmadik részvevője „a szürke tömeg,” amely tanúja a bántalmazó viselkedésnek és együttérez az áldozattal, ám ezt nem meri szóvá tenni.

Sajnos ők is stresszhelyzetben vannak, hiszen bűntudat és az ebből származó frusztráció gyötri őket. „Gyakorlatilag mindenki szenved valamilyen szinten ebben a felállásban” – szögezte le a szakember.

Jelenteni, nem árulkodni

Az osztályközösségeket úgy lehet jó irányba fejleszteni, ha minél hamarabb tudatosítjuk a gyerekekben, hogy mi a különbség az árulkodás és a problémák jelentése között – közölte a pszichológus. Az apróbb, zavaró dolgok folyamatos elmondása minősül árulkodásnak, az igazán rosszul eső, bántó tetteket azonban jelenteni kell. A felnőttek is bejelentik – esetükben a rendőrségen –, ha az utcán bántják őket. A gyerekek a felnőtteknek kell szóljanak.

A törvények szerint egyébként a szülőknek és a pedagógusoknak is bejelentési kötelezettségük van, amennyiben bántalmazást tapasztalnak, ennek elmulasztása szankciókat von maga után.

Érdemes tudni azt is, hogy a bullying rendszerint mindig megszűnik, amint az nyilvánosságra kerül, ha titokban tartják, akkor pedig tovább burjánzik. Ezért arra kell tanítani a gyerekeket, hogy ha névtelenül is, de jelentsék a hasonló eseteket, még akkor is, ha nem ők a közvetlen elszenvedők.

Amit a szülők tehetnek

A szülők felelőssége, hogy folyamatosan, megértő és elfogadó módon beszéljenek a gyerekükkel, főleg, ha a korábban említett tünetek valamelyikét érzékelik rajtuk. Amennyiben bebizonyosodik, hogy bullying áldozata, azt elsőként a tanítónak, osztályfőnöknek kell jelenteni a fogadóóráján. Ezt már a kezdetekben meg kell tenni. A bántalmazó szüleivel is lehet beszélni. Ha nem változik a helyzet, akkor szintet lehet lépni, beszélni kell a tanintézmény igazgatójával, a tanfelügyelőséggel, esetleg a gyermekvédelmi szerveket is értesíthetik.

Már arra is volt példa, hogy polgári per indult egy hasonló ügyben.

A szakember szerint ugyanakkor, ha a szép szó nem működik, akkor a sajtó értesítése is jó megoldás lehet. Fontos az is, hogy mindez a gyerek beleegyezésével történjen, ha ellenkezik, akkor is meg kell értetni vele, hogy csak akkor tud a szülő segíteni, ha engedik cselekedni. Van fiatal, aki esetleg megtorlástól tart – főleg, ha a tanár a bántalmazó –, de nekik is el kell mondani, hogy ha ez bekövetkezik, akkor nagyobb szintre emeljük a probléma taglalását.

Idézet
Gyakran előfordul az is, hogy bár a gyerek elmondja a szülőknek, hogy őt bántalmazzák, a szülők viszont nem merik jelenteni ezt a tanítónak vagy az osztályfőnöknek

– osztotta meg Szalay Zsuzsanna. Ez tulajdonképpen a legnagyobb hiba, hiszen gyakorlatilag cserben hagyjuk a gyerekünket, aki azt fogja érezni, hogy még az is fél segíteni, aki megtehetné. Ennek elkerülése érdekében tanácsos bátran fellépni és kiállni mellettük. A tanintézmény ugyanis felelős azért, hogy a gyerek bullying-mentes nyugodt környezetben tanulhasson.

Megdöbbentő adatok

A romániai Mentsétek meg a gyerekeket szervezet tavaly októberi felmérése szerint (amely során 10–18 éves fiatalokat kérdeztek) a diákok 80 százaléka látta már az iskolában a bullying jelenséget, közülük 50 százalék pedig már áldozat is volt. Utóbbiak 33 százaléka nem kért segítséget, ráadásul minden tizedik gyerek gyakran vagy nagyon gyakran éli meg a bántalmazást. A megkérdezettek 27 százaléka volt elkövető. A magyarországi felmérések szerint ott még rosszabb a helyzet, hiszen a gyerekek 66 százaléka volt áldozat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. március 28., kedd

Két tűzeset is történt Maros megyében

Egy használaton kívüli épületben és egy lakóházban is lángok csaptak fel Maros megyében kedden. Két személyt, köztük egy gyereket füstmérgezés gyanújával szállítottak kórházba – adja hírül a Maros megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Két tűzeset is történt Maros megyében
2023. március 28., kedd

Ha minden jól megy, a tömbházak több mint fele lesz szigetelve Csíkszeredában

Huszonhat csíkszeredai tömbház hőszigetelésének tervezésére írtak alá szerződést kedden a városházán, tíz esetében már a kivitelezésre is van finanszírozás, a továbbiak számára pedig európai uniós támogatásért pályázik az önkormányzat.

Ha minden jól megy, a tömbházak több mint fele lesz szigetelve Csíkszeredában
2023. március 28., kedd

Jókai regényt visznek színpadra a Maros Művészegyüttes tagjai

Jókai Mór Sárga Rózsa pusztai regényét dolgozta fel táncelőadásban a Maros Művészegyüttes Könczei Árpád koreográfus-rendező irányításával. A bemutatót kedden este tartják, de a további előadásokra is lehet jegyet váltani.

Jókai regényt visznek színpadra a Maros Művészegyüttes tagjai
2023. március 28., kedd

Hat székelyföldi dobogós a Vidám Versek Versmondó Versenyek országos döntőjén

Szatmárnémetiben rendezték hétvégén a Vidám Versek Versmondó Versenyének 21. országos döntőjét, ahová 15 megyéből 150 versmondó jelentkezett. A szakmai zsűri két székelyföldi diákot érdemesített az első díjra.

Hat székelyföldi dobogós a Vidám Versek Versmondó Versenyek országos döntőjén
2023. március 28., kedd

Lőgyakorlat Székelyudvarhelyen, szirénapróba Sepsiszentgyörgyön

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala felhívja a lakók figyelmét, hogy lőgyakorlatot tart a kerekerdői hegyivadász alakulat. Sepsiszentgyörgyön szirénapróbára figyelmeztetik a lakosságot.

Lőgyakorlat Székelyudvarhelyen, szirénapróba Sepsiszentgyörgyön
2023. március 28., kedd

Új buszok Marosvásárhelyen

Városunk vadiúj Solaris autóbuszokkal gazdagodott. A közel 100 férőhellyel rendelkező korszerű járművek a városlakók kényelmét és biztonságát szolgálják a mindennapokban.

Új buszok Marosvásárhelyen
Új buszok Marosvásárhelyen
2023. március 28., kedd

Új buszok Marosvásárhelyen

2023. március 28., kedd

Több mint 800 leányanya szült az elmúlt öt évben Hargita megyében

Hargita megyében az elmúlt öt évben több mint 800 kiskorú anya szült, közülük csaknem 30-an 13 évesnél fiatalabbak voltak – derült ki a csíkszeredai prefektúrán hétfőn ismertetett összegzésből.

Több mint 800 leányanya szült az elmúlt öt évben Hargita megyében
2023. március 28., kedd

Székely sikertörténet

Csíkmindszenten született 1873. március 28-án a modern magyar festészet egyik legkiemelkedőbb képviselője, Nagy István. Születésének 150. évfordulóján a Csíki Székely Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílik.

Székely sikertörténet
Székely sikertörténet
2023. március 28., kedd

Székely sikertörténet

2023. március 28., kedd

Másod- és harmadfokú szélriadót adtak ki – Kovászna megye is érintett

Szélviharokra figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat hét megye hegyvidékére. A harmadfokú (piros jelzésű) riasztás 14 óráig van érvényben, és az 1800 méter fölötti térségekre terjed ki.

Másod- és harmadfokú szélriadót adtak ki – Kovászna megye is érintett
2023. március 28., kedd

Még mindig nem tudni, hogy kell-e büntetést fizetnie Antal Árpádnak a Tamási Áron Színház díszfelirata ügyében

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház díszfelirata ügyében Dan Tanasă parlamenti képviselő szerint Antal Árpád polgármesternek tetemes bírságot kell fizetnie, aki ezt teljesen másként értelmezi.

Még mindig nem tudni, hogy kell-e büntetést fizetnie Antal Árpádnak a Tamási Áron Színház díszfelirata ügyében
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM