Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ingatlanpiac 2019-ben: stagnáló árak várhatók

Iszlai Katalin 2019. január 02., 08:33
HIRDETÉS

Állandósulnak az ingatlanpiaci árak, a nagy népszerűségnek örvendő Első lakás program kerete azonban alacsonyabb lesz 2019-ben – mutattak rá a szakemberek egy nemrég közölt kutatásban. Azt is állítják, hogy a lakásvásárlók számára a bizalom a legfontosabb.

2009 óta az Első lakás program a legnépszerűbb a hitelfelvevők között. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Harminc városban 166 szakember megkérdezésével végeztek átfogó ingatlanpiaci felmérést a RE/MAX és az Imobiliare.ro ingatlanközvetítő portálok. A múlt év tapasztalatait és az idei év előrejelzéseit tartalmazó összeállítást nemrég hozták nyilvánosságra, és többek között arra ad választ, milyen elvárásaik vannak a vásárlóknak, milyen kihívásokkal nézett szembe a piac, milyen forrásokból vásároltak lakásokat, illetve mi várható 2019-ben.

A kutatás elején rámutattak: noha az ingatlanügynökök és az irodák tulajdonosai évente hatalmas összegeket fordítanak szolgáltatásaik népszerűsítésére és a vásárlók bevonzására, az adásvételek valódi sikere valójában az ügyfelekkel kialakított kapcsolaton alapszik. A tapasztalatok szerint ugyanis a

vásárlók által elvárt három legfontosabb tényező az ingatlan helyes értékelése, az ügyfél igényeinek megértése, illetve az átláthatóság a vásárlás során.

Az egyik megkérdezett kolozsvári szakember, Farkas Árpád szerint az ügyfelek szükségleteinek részletes megismerése tesz különbséget a sikeres ügynökök és az „ingatlanturizmus” között, hiszen a bizalom nagyon fontos tényező ezen a piacon.

Érdekesség, hogy a mai erősen digitalizált világban az ingatlanpiac továbbra is a személyes találkozókról szól. Az ügyfelek többsége legszívesebben szemtől szemben egyeztet az ingatlanügynökökkel a lakásvásárlás lépéseiről, a második legnépszerűbb kommunikációs forma a telefonhívás, a harmadik pedig az e-mail. A másik érdekesség az, hogy a szakemberek szerint az ügyfelek meglátása szerint egy olyan egységes referencia-rendszerre lenne szükség az országban, amely által fel lehet mérni az ingatlanok jellemzőit. A minőség és az ügynökökkel ápolt jó kapcsolaton túl azonban

a tavalyi évben az árak jelentették a legnagyobb kihívást a lakásvásárlók számára.

A tavalyelőtti évhez képest jelentősen emelkedtek az ingatlanárak, a kutatásban ezt az igény megnövekedésével és a különböző hitelek formájában rendelkezésre álló forrásokkal magyarázzák. Utóbbiak közül továbbra is a fiatalok lakásvásárlását ösztönző Első lakás nevű kedvezményes jelzáloghitel-program a legnépszerűbb, a kormány által erre jóváhagyott keret több mint felét már az első hat hónapban kimerítették. Emellett sokan választották a klasszikus jelzáloghitelt is, saját jövedelemből azonban csak az ügyfelek 25,3 százaléka vásárolt lakást az elmúlt évben. Az ingatlanpiacot leginkább befolyásoló három tényező az árak és az eladások növekedése mellett a lejalapú hitelek kamatát meghatározó irányadó bankközi kamatláb (ROBOR) változása volt.

HIRDETÉS

A szakemberek idénre vonatkozó ingatlanpiaci előrejelzése a kedvező változások mellett figyelmeztetéseket is tartogat. Mint rámutattak, 2009 óta az Első lakás program a legnépszerűbb a hitelfelvevők között (80%), idén azonban ez megváltozhat. A felmérés szerint ugyanis az előjelzések szerint 25 százalékkal alacsonyabb keretet hagynak majd jóvá a programra, így értelemszerűen kevesebben élhetnek majd a lehetőséggel. Jó hír azonban, hogy

a szakemberek szerint az árak stagnálni fognak,

vagy legrosszabb esetben csak egy kevéssel fognak növekedni a gazdaságilag erős városokban. Jó 2019-re számítunk, egészséges kereslet és stabilizálódó árak mellett. A vásárlók igényei viszont egyre magasabbak lesznek – vélekedett Daniel Crainic, az Imobiliare.ro munkatársa. A kutatásban végül arra is kitértek, hogy a háromhavi irányadó bankközi kamatláb várhatóan nem fogja meghaladni a 3,5 százalékot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS