Idő kell a tragédia feldolgozásához, de van kiút a megrázkódtatásból

Idő kell a tragédia feldolgozásához, de van kiút a megrázkódtatásból

A trauma feldolgozása nem egyik percről a másikra történik. A belső gyógyulás folyamatként működik. Képünk illusztráció

Fotó: Haáz Vince

Megrázó tragédiának voltak tanúi többen március 16-án Csíkszeredában, amikor egy fiatalember felakasztott holttestével szembesültek. A csíkszeredai József Attila Általános Iskola tanulói, valamint a Kis Herceg napközi óvodásai és szüleik közül többeket megviselt az eset. Ugyanilyen súlyos eset történt március 19-én Gyergyószentmiklóson is, ahol egy 16 éves lány vetett véget önkezével életének. A történtek kapcsán szakembereket kérdeztünk arról, hogy miként lehet kezelni, feldolgozni az ilyen nehéz helyzeteket.

Barabás Hajnal

2023. március 22., 19:062023. március 22., 19:06

Szabó Irén Ottilia, a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó- és Erőforrásközpont vezetője megkeresésünkre elmondta, az iskolai tanácsadói hálózat munkatársai tavaly májusban részt vettek a Krízisprevenció, krízisintervenció címmel megtartott továbbképzésen, és az ott elsajátított tudást felhasználhatták a múlt héten történt tragédiák kezelésére. Mint magyarázta,

az érintettek számára az a legfontosabb, hogy ki tudják mondani a feszültségeket,

a gyerekek le tudják vezetni a félelmüket, és fel tudják tenni az őket foglalkoztató kérdéseket. „A szakember pedig tudja, hogy

a kérdésekre csak azon a szinten és csak annyit kell válaszolni, amennyit a gyermek megbír”

– tette hozzá.

korábban írtuk

Felakasztott holttestre talált, azonnal értesítette a rendőrséget
Felakasztott holttestre talált, azonnal értesítette a rendőrséget

Felakasztotta magát egy férfi a csíkszeredai József Attila Általános Iskola sportcsarnokának egyik tartóoszlopára, holttestére csütörtökre virradóan bukkant egy szülő, aki épp gyermekét vitte a Kisherceg napközibe.

Mint korábban írtuk, a szomorú tragédia március 16-án történt, a csíkszeredai József Attila Általános Iskola sportcsarnokának külső tartóoszlopain egy fiatalember felakasztott holttestével szembesültek az iskolába igyekvő diákok, illetve a Kis Herceg napközi óvodásai és szüleik.

Előtérbe került a krízishelyzet kezelése

A történtek után Antal Gabriella szociálpedagógus, az iskola nevelési tanácsadója nyújtott támogatást az érintetteknek. „Ha egy gyerek ilyen traumás helyzetet él át, a legfontosabb számára a tehermentesítés” – emelte ki megkeresésünkre az iskolai tanácsadó. Hozzátette, a krízishelyzet első lépéseként felfüggesztett minden más tevékenységet, és elkezdett egyéni, illetve csoportos foglalkozásokat tartani a gyermekeknek. Ahol igényelték, ott az osztályban is megbeszélték a történteket.

Ilyenkor sokkos állapot alakul ki, felborul az érzelmi egyensúly, ezért arra törekszünk, hogy ezt helyreállítsuk

– mondta a szakember. Hozzátette, mindenkinél másképp megy ez végbe, függ az egyéntől, illetve attól is, hogy éppen akkor milyen érzelmi állapotban volt.

korábban írtuk

Öngyilkos lett egy tizenhat éves lány Gyergyószentmiklóson
Öngyilkos lett egy tizenhat éves lány Gyergyószentmiklóson

Önkezével vetett véget életének egy 16 éves, gyergyószentmiklósi lány. Egy tujára akasztotta fel magát a városban, a Kossuth Lajos-szobor mellett, a helyszínre érkező mentők már tehetetlenek voltak.

„Meghallgattam a kérdéseiket, hogy miért történt, miért pont itt, miért aznap, az érzéseikről beszéltünk, így próbáltam tehermentesíteni, mert minden emberben más érzések, gondolatok fogalmazódnak meg, annak függvényében, hogy a család érzelmi háztartása mennyire van egyensúlyban” – fejtette ki. Hozzátette, változó, hogy kit mennyire rázott meg az eset, akadtak olyan diákok is, akik azt mondták, hogy annyi horrorfilmet, akciófilmet láttak, hogy a trauma-küszöbértéküket nem érte el, ez inkább a fiúkra volt jellemző, a lányokat jobban megviselték a történtek.

„Érzékenyebben reagáltak azok, akiknek a családban válás vagy gyász történt, illetve azok, akiknek a családjában előfordult hasonló tragédia” – jegyezte meg.

A cél az, hogy helyreállítsák az érzelmi egyensúlyt. Ezt csak beszélgetésekkel tudják elérni, és megerősíteni a gyermekekben azt az érzést, hogy van, akitől segítséget tudnak kérni.

Mint mondta, sok idő kell egy ilyen esetnek a feldolgozásához, és mint iskolai tanácsadó nyitott a foglalkozások megszervezésére. A diákoknak is ajánlja, hogy írják le a negatív érzéseiket, minden olyan gondolatot, ami nem hagyja nyugodni őket, majd vigyék be a kabinetjébe, olvassák el és beszéljék meg együtt.

Figyelni a gyerekekre

Antal Gabriella azt is kiemelte, hogy mostantól még jobban figyelni kell a gyerekekre, a viselkedésükre, és ha a tanárok, szülők bármi szokatlant észlelnek, akkor szóljanak. Hozzátette, ennek a krízishelyzetnek a kezelése nem egyszemélyes feladat, ezért elfogad minden külső segítséget is kollégái részéről.

800 gyermekre jut egy iskolai tanácsadó, ami kevés ahhoz képest, hogy milyen társadalomban, milyen világban élünk

– az online oktatás utáni következményektől a tanulási nehézségeken át a szorongásokig, konfliktusokig, mindenféle helyzettel szembe kell nézni. Egy ilyen tragédia a túlterheltség hatványozódását vonja maga után” – fogalmazott. Beszélt arról is, hogy szerencsére a diákok többsége nem kezeli tabuként vagy megcímkézésként az iskolai tanácsadótól való segítségkérést.

„A beszélgetések után mindig kérek visszajelzést, és jó érzés, amikor azt mondják, hogy megkönnyebbültek, mert azt jelenti, hogy a terhét letette.

Nem tudjuk kiradírozni, megsemmisíteni a történteket, de legalább egy kicsit a teherből le tud tenni a diák, és az már előrelépés”

– mondta. Szerinte nagyon fontos az, hogy az ember képes legyen minden helyzetből, a negatívakból is tanulni valamit, és az optimista hozzáállás tudatosítása is nagy segítség.

Halálfélelmet generál egy ilyen eset

Simó Irma klinikai pszichológust, az Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély-szolgálat szakmai vezetőjét is megkérdeztük arról, hogy miként lehet kezelni, feldolgozni egy traumatikus szembesülést egy felakasztott holttest látványával.

„Nagyon erős halálfélelmeket generál egy ilyen látvány, a sokk nagy, a gyermekeknek és felnőtteknek is megrázó.

A történtek után a biztonságba helyezés az első, és az, hogy ne legyen az érintett gyerek vagy felnőtt egyedül ezekben a napokban”

– magyarázta a szakember. Hozzátette, ilyen esetekben az iskolai pszichopedagógiai hálózat munkatársai az érintettek rendelkezésére állnak, különböző foglalkozások során, az életkori sajátosságoknak megfelelően segítenek a gyerekeknek, de ott vannak a szülők, pedagógusok mellett is.

Ugyanakkor munkájukat segíti egy 3–4 fős, krízisintervenciós szakemberekből álló mobil csapat is, mint ahogy legutóbb is történt, amikor egy kislány vetett véget életének egy iskolában. Ilyenkor külön foglalkoznak az érintett családjával, külön az osztálytársaival, a pedagógusokkal, és külön az osztálytársak szüleivel is, hiszen ők attól félnek, a gyermekeik nincsenek biztonságban. „Személyre szólóan végzik a foglalkozásokat. A kisebb gyerekeknél például a rajzolás, a rossz képek, élmények lefestése, kibeszélése a lényeg, és a megnyugtatásuk, biztonságba helyezésük” – fogalmazott.

A sokkhatás és a közvetlen veszély megszűnése után lehet szó csak a trauma feldolgozásáról

– mondta a pszichológus –, azonban fontos tudni, hogy ez nem egyik percről a másikra történik. „A trauma feldolgozása lépésről lépésre történik, a belső gyógyulás egy folyamatként működik” – hangsúlyozta.

Segít a lelkisegély-szolgálat

Az Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély-szolgálat civil kezdeményezésre jött létre, tizenhét éve működik. Simó Irma, a szervezet szakmai vezetője elmondta, 120 órás krízisintervenciós képzésben van részük az önkénteseiknek, így felkészülten várják a segítségre, tanácsra szorulók hívását reggel nyolctól éjfélig minden hétköznap.

„Fontos, hogy nemcsak azok hívhatják, akiknek öngyilkossági gondolataik vannak, hanem azok is fordulhatnak a szolgálathoz, akik hozzátartozói, ismerősei, barátai egy ilyen nehéz helyzetben lévő embernek. Szintén segítséget kérhetnek, ha valamilyen szinten érintettek egy tragédiában, ha nem tudnak aludni, ha megrázta őket az eset. Például akkor is, ha kinézett az ablakon és látta a felakasztott holttestet” – magyarázta.

A pszichológus szerint a fiatalember, aki véget vetett életének, már a negyedik szakaszában volt az öngyilkossági gondolatoknak, ilyenkor, ebben a szakaszban már nem kérnek segítséget. „Viszont a második, harmadik szakaszban lehet még segíteni azoknak, akik ilyen szuicid gondolatokkal küszködnek” – tette hozzá.

Figyelni egymásra

A hozzátartozók sokat tehetnek azzal, hogy komolyan veszik a segítségkérő kommunikációt („cry for help” szindróma).

Ha valaki elkotyogja, elkezdi mondani, hogy nincs az életének értelme, nem akar élni, akkor ezeket a szavakat komolyan kell venni.

Ez a második, harmadik szakasz, amikor fölhívja magára a figyelmet, hogy nagy reménytelenségben él és nincsenek kapaszkodói. Szerinte nagyon sokat tehet a környezet az ilyen esetek elkerüléséért, a közösségnek szolidaritást kell tanúsítania, mert van, amikor az ember egyedül nem tud szembenézni a problémáival.

„Az együttérzés gyakorlása, másokra odafigyelés mindnyájunk feladata lehet. Az is segítség lehet, ha adunk egy telefonszámot, bátorítjuk, hogy keressen meg egy szakembert. Lelkigondozót vagy papot, kinek mi a komfortos – meglehet, hogy például szívesebben beszél egy pappal. Nem kell föltétlenül pszichológushoz fordulnia, a lényeg az, hogy valakinek beszéljen a problémáiról” – magyarázta. Hozzátette, ahhoz képest, hogy mennyi a baj, az a tapasztalat, hogy nehezen kérnek az emberek segítséget.

„Ez a fajta bizalmatlanság még a kommunizmus idejéből eredhet. Holott,

ha hívják a lelkisegély-szolgálatot, be sem kell mutatkozniuk, nem azonosítjuk, hogy honnan hívnak, bátran beszélhetnek a gondjaikról.

Munkatársaink minőségi szolgáltatást nyújtanak, amikor felveszik a telefont, nagyon odafigyelnek a hívóra” – osztotta meg a tudnivalókat Simó Irma.

Zárásként kiemelte: azt kell ebből az esetből megtanulni, hogy figyelnünk kell egymásra, azokra, akik küszködnek a problémáikkal, és segítenünk kell nekik. Kitért arra is, hogy lehet hívni a lelkisegély-szolgálatot iránymutatásért is.

Ha ön is úgy érzi, hogy segítségre lenne szüksége, hívja az Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély-szolgálatot hétköznap 8 és 24 óra között a 0754 800 808-as normál díjas mobilszámon, vagy írjon a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com e-mail-címre, illetve elérhető a szolgálat Facebookon és a hallgatlak.ro oldalon is.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. március 22., szerda

Több száz Petőfi-kézirat vált elérhetővé online

Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából mintegy ötszáz a költőhöz kapcsolódó kézirattal bővült szerdától az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) internetes tartalomszolgálatatása, a Copia.

Több száz Petőfi-kézirat vált elérhetővé online
2023. március 22., szerda

Folytatják a tiltakozást a tanügyiek, május végén jöhet az általános sztrájk

A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség szerdai közleménye szerint „a kormány érdektelensége felhívás a tiltakozó akciók folytatására és végül az általános sztrájk elindítására”.

Folytatják a tiltakozást a tanügyiek, május végén jöhet az általános sztrájk
2023. március 22., szerda

Beomlott a ház teteje a tűztől, már nem tudták megmenteni az ottlakó életét

Egy lakóházban keletkezett tűz szerdán reggel az Uzon községhez tartozó Sepsimagyaroson. A sajnálatos eset tragikusan végződött – tájékoztatott a Kovászna megyei tűzoltóság.

Beomlott a ház teteje a tűztől, már nem tudták megmenteni az ottlakó életét
2023. március 22., szerda

Szabadtéri színpaddal is bővül az új, kulturális előadótér Gyergyószentmiklóson

A színházi világnap alkalmával egészestés programmal tartják a Figura Stúdió Színház új játékterének a megnyitóját. Az stúdióterem csak a kezdet, hosszabb távon az Öntöde egykori irodaépületében egy kulturális központot képzelnek el.

Szabadtéri színpaddal is bővül az új, kulturális előadótér Gyergyószentmiklóson
2023. március 22., szerda

Ezt jelenti a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak maximálása

Közzétette a pénzügyminisztérium a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjak maximálásáról szóló határozattervezetet – írja az Agerpres hírügynökség.

Ezt jelenti a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak maximálása
2023. március 22., szerda

Égési sérülteket ellátó központ létesül Marosvásárhelyen is

Három központot létesítenek súlyos égési sérültek ellátására Bukarestben, Temesváron és Marosvásárhelyen; az erre vonatkozó rendeletet szerdai ülésén adja ki a kormány – jelentette be a miniszterelnök a kormányülés kezdetén.

Égési sérülteket ellátó központ létesül Marosvásárhelyen is
2023. március 22., szerda

Új időkapszulát helyeztek el a bikafalvi református templom tornyának gömbjében

Az 1989 óta történt fontosabb eseményeket, faluleírást, a település jelenlegi helyzetképét és a jövővel kapcsolatos elképzeléseket is tartalmazza az az időkapszula, amelyet a bikafalvi református templom toronygömbjében helyeztek el szerdán.

Új időkapszulát helyeztek el a bikafalvi református templom tornyának gömbjében
2023. március 22., szerda

Ne csak egy napig legyen fontos a víz tisztasága!

A tiszta víz és vízforrások megőrzésének fontosságára hívják fel a szakemberek a figyelmet március 22-én, a víz világnapján. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az elmúlt harminc évben milyen irányban változott az otthonainkban elérhető ivóvíz minősége.

Ne csak egy napig legyen fontos a víz tisztasága!
2023. március 22., szerda

Pénteken kezdődik a Reflex5

Két nap múlva kezdődik a Reflex5 Nemzetközi Színházi Fesztivál, amely pár napra ismét a térség színházi központjává változtatja Sepsiszentgyörgyöt. Rangos színházi előadások és izgalmas kísérőprogramok várják az érdeklődőket.

Pénteken kezdődik a Reflex5
Pénteken kezdődik a Reflex5
2023. március 22., szerda

Pénteken kezdődik a Reflex5

2023. március 22., szerda

Béke van – nem megy senki sehová

Amilyen hangos volt tavaly november végén a székelyudvarhelyi közélet, 2023 márciusának végén talán épp annyira csendes lesz: a tervek szerint ugyanis a szejkefürdői Mini-Erdély Park mégsem költözik el a jelenlegi helyéről.

Béke van – nem megy senki sehová
Béke van – nem megy senki sehová
2023. március 22., szerda

Béke van – nem megy senki sehová

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM