Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Idén biztosan nem kezdődnek el a munkálatok a Gál Sándor téren

Kovács Attila 2020. május 11., 21:58

Még várni kell a csíkszeredai Gál Sándor tér felújításának elkezdésére, noha tavaly ősszel úgy tűnt, hogy ebben az évben ez megtörténik. Az átalakításra csak a városközponti utcákat érintő felújítással párhuzamosan kerül sor.

Idén biztosan nem kezdődnek el a munkálatok a Gál Sándor téren
galéria
A tér jelenlegi állapota. Átalakítást terveznek Fotó: Pinti Attila

Az igen forgalmas, kavicsozott körparkoló, amelyet sokan a város egyik szégyenének tartanak, még egy ideig megmarad a Gál Sándor téren, akárcsak az egypártrendszerből származó, térelválasztóként használt beton szemeteskukák.

A harminc éve kialakított, a megnőtt fáknak köszönhetően park jelleget öltött tér felújításának terveit még nem véglegesítették, és a munkálatok elkezdése nem került napirendre

– tudtuk meg Ráduly Róbert Kálmántól. Csíkszereda polgármestere szerint a felújítás műszaki terveit összhangba kell hozni a környező utcákat is érintő, európai uniós támogatással elkészülő átalakításokkal, ugyanakkor a kivitelezés nem kezdődhet meg ez utóbbi beruházás előtt.

A városvezető emlékeztetett, hogy a Kossuth Lajos és Hargita utcák arculatát is megváltoztató korszerűsítés nem csak a Temesvári sugárútnak a Kossuth Lajos utcától a Gál Sándor térig terjedő szakaszát érinti, hanem a Decemberi Forradalom utcát is, amely szervesen kapcsolódik a Gál Sándor térhez. Ezért sem lehet külön kezelni a tér felújítását – érvelt.

Fotó: Pinti Attila

A város néhány helyszínén még 2011-ben végeztek kutatófúrásokat ásványvíz felszínre hozatala érdekében, ez a téren sikerrel járt, és iható borvizet találtak, amely a kötelező, összetétel-elemzés érdekében szükséges megfigyelési időszak lejárta után is egy betongyűrűvel lezárva maradt. Noha korábban már látványtervek is készültek a városközponti borvízkutakról, ezek nem készültek el, a Gál Sándor tér esetében a tervezett felújítás részét képezné a borvízkút létrehozása is, hogy végre hozzáférhetővé váljon az ásványvíz. Mivel a műszaki terveket még nem fogadták el,

egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a tér felújításának milyen költségei lesznek.

A tavaly februárban bemutatott megvalósíthatósági tanulmány szerint egy parkosított, barátságosabb arculatú teret alakítanak ki, ahol játszótér is lesz. A kavicsozott, rendszeresen kigödrösödő parkoló kör alakja téglalapra változik, aszfaltburkolatot kap, a bejárata, akárcsak most, a Decemberi Forradalom utcából lesz, és 58 autó számára biztosít parkolóhelyet. A játszóteret élősövény, illetve kerítés választja majd el a tér többi részétől, ahol korszerű játékelemek – hinták, összetett mászóka, mászóvár – kapnak helyet, de még egy kisebb tiroli kötélpályát is kialakítanak.

A jelenleg díszkaviccsal borított sétányok helyett andezit lap, kockakő, beton, illetve gyephézagos térburkolatú járófelületeket alakítanak ki, Gál Sándor honvédtábornok mellszobra köré pedig rendezvényteret terveztek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat