Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Homokzsákokkal védik a gazdaságokat Maros megyében

Simon Virág 2019. május 21., 11:12 utolsó módosítás: 2019. május 21., 11:49
HIRDETÉS

Homokzsákokkal, védőpannókkal és a jobbágytelki gát beüzemelésével próbálják védni a vízügy szakemberei a Maros megyei településeket, gazdaságokat.

Mindenhol megnövekedett a patakok, folyók vízszintje Fotó: Barabás Ákos

Marosszéken jelenleg Gödemesterházánál érte el a Maros folyó a veszélyességi szintet, és előre láthatóan ott az elkövetkező órákban is gond lesz, mert folyamatosan esik az eső, és Hargita megyéből is nagy víztömeg érkezik.

HIRDETÉS

Mint Fock Călin, a Maros Vízügyi Igazgatóság sajtószóvivője elmondta, Gödemesterházán védőpannókat helyeztek el hétfőn délután, hogy megóvják a gazdaságokat a víztől. Mivel legutóbb Székelyhodos községben okozott gondokat a Nyárád, hétfő este 1350 homokzsákkal emeltek töltést. Beüzemelték a jobbágytelki gátat is, hogy mérsékeljék a Nyárádon lezúduló vízmennyiséget. Hétfőn és a keddre virradóan egész Hargita megye területén esett az eső,

a legnagyobb mennyiség, négyzetméterenként 43 liter Maroshévízen esett,

Maros megyében pedig 31 liter/négyzetméter Mezőbándon.

Homokzsákokkal tartják medrébe a vizet. Archív Fotó: Kovászna megyei tűzoltóság

„Óránként jelentik a folyók és tavak vízállását, folyamatosan figyeljük az érzékeny pontokat, a kedd délelőtti állás szerint Maros megyében nincsenek különösebb gondok. Fontos elmondani, hogy legtöbb helyen a ki nem tisztított patakmeder, átereszek, sáncok okoztak gondot, hiszen nem tudták levezetni a lezúduló vízmennyiséget. Jó lenne, ha ezután a települések vezetői még jobban odafigyelnének ezek tisztítására” – mondta Focht Călin.

A megyei tűzoltóság sajtószóvivője, Cristian Virag érdeklődésünkre elmondta, hogy hétfőn késő este egy nyárádszeredai udvarból kellett kiszivattyúzzák a vizet, korában pedig egy szászrégeni ház alagsora telt meg a lezúduló esővízzel. Kedden tíz óráig máshol nem kérték a tűzoltók segítségét.

A Hargita és Kovászna megyei helyzetről itt és itt olvashat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS