Hogyan lehet vonzó Székelyföld a turisták számára?

Hogyan lehet vonzó Székelyföld a turisták számára?

A szejkefürdői Mini Erdély Park is sok turistát vonz

Fotó: Erdély Bálint Előd

Fontos az elméleti tudás, a kutatás, de fontos a gyakorlati tapasztalat megosztása, közös tervek kialakítása, és az, hogy Maros, Hargita és Kovászna megye közösen, Székelyföldként szerepeljen a turisztikai ajánlatokban, egymást segítve vonzza a turistákat a térségbe – hangzott el szombaton a Marosvásárhelyen tartott Székelyföldi turizmus a professzionalizáció útján című konferencián.

Simon Virág

2023. június 03., 18:212023. június 03., 18:21

Neves magyarországi és tapasztalt helyi szakemberek vettek részt a szombati műhelymegbeszélésen, amelynek az volt a célja, hogy végre elinduljon a közös tervezés a három megye szakemberei között, de az is, hogy meghallgassák a tapasztalt magyarországi szakembereket, akik sikeresen felfuttattak egy-egy vidéket, dolgoznak a turizmus fejlődéséért.

Fontos az elméleti tudás is

A találkozó kezdeményezője, Tóth-Batizán Emese Emőke, a Magyar Tudományos Akadémia Kolozsvári Akadémiai Bizottságának tagja, a Transylvania Bloom Initiative Egyesület képviselője a Székelyhonnak elmondta, hogy 2010-ben a doktori tanulmányai során kezdett Székelyföld turizmusával foglalkozni, és az évek során többféle problémával találkozott, amelyet egyszerűen lehetne orvosolni, ha a turisztikával foglalkozók összefognak.

„Úgy gondolom, hogy az elméleti tudást, ami már felgyűlt, nem szabad kihagyni, amikor turizmusról beszélünk, hiszen kell egyfajta elméleti beágyazódottság. Erre adott lehetőséget ez a konferencia, de emellett persze szó volt a pályázati lehetőségekről, és jó gyakorlatokat is megvizsgáltunk. Kidolgoztam egy modellt, ami valós elmozdulást eredményezhet a székelyföldi turizmusban, ezt is bemutattam. Ennek alapján

Idézet
rendkívül fontos a bizalom, az együttműködés, a hálózatban való gondolkozás, a versenyképesség, a hagyományok megőrzése, felmutatása, megfelelő csomagolása.

Kimondottan örvednek, hogy meghívásunkra Maros, Hargita és Kovászna megyei, turizmusban érdekelt szakemberek jöttek el, akik felismerték, hogy Székelyföld egyként kell turizmust fejlesszen, turistákat vonzzon” – magyarázta.

Közösen kell tervezni

Székelyföld közösen kell tervezzen – vélekedett Szántó Lóránt, a Visit Maros vezetője is, aki indulópontként jellemezte a konferenciát, amelyen olyanok vesznek részt, akik felismerték, hogy a három megye együtt kell kidolgozza a turisztikai stratégiát. „Eddig főként megérzés után dolgozott mindenki, de nyilvánvaló, hogy kell a stratégia, kell a közös tervezés” – érvelt.

A szakember szerint a Visit Marosnak csak összehangoló, összekötő szerepe van, próbál rámutatni olyan elemekre, amelyeket érdemes kihasználni, javaslatokat tesz, amelyeket a turisztikai, gazdasági szereplők jó esetben meghallgatnak.

Galéria

Szováta vonzó turisztikai célpont, nem csak nyáron

Fotó: Rab Zoltán

Véleménye szerint

több területen tudna Maros megye fejlődni, hiszen idényben Marosvásárhely, Szováta és Segesvár is tele van turistákkal. Azonban gondolkozni kell azon, hogy hogyan lehet itt tartani minél hosszabb ideig a vendégeket, hogyan lehet a szezonalitást átváltani.

Meg kellene jelenjenek azok a szolgáltatások – élményparkok, vízi paradicsomok, élményt adó helyek – is, amelyek vonzóvá teszik és itt marasztalják a turistákat. Szántó Lóránt szerint hiányzik Maros megyében a nemzetközi cégek – szállodák, vendéglők – jelenléte, amelyek idevonzanánk a turistákat.

Aki a frontról jön

Fontos, hogy a gyakorlat találkozzon az elmélettel, és ez a konferencia erre kiváló lehetőség – nyilatkozta érdeklődésünkre László Endre, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Székelyföldi TDM Klaszter vezetője, akitől megtudtuk, hogy most a törvény is lehetővé teszi, hogy a három megyei szervezet, a Visit Maros, Hargita és Kovászna közösen dolgozzon.

Idézet
A turistát nem érdekli, hogy hol van a megyehatár, ezért egységesen kell kialakítani programokat. Erre már van egy jó példa, hiszen Székelyföld egységes standdal mutatkozik be romániai és magyarországi turisztikai vásárokon. Ki kell használni a marosvásárhelyi és kolozsvári repteret, de a hamarosan nyíló brassói légi kikötőt is, be kell vonzani minél több látogatót, akár német ajkú turistákat Brassó és Szeben megyéből

– vázolta.

Élhető és jó helyek kellenek

A szombati konferencián többek között Michalkó Gábor, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának professzora is előadást tartott, aki arról beszélt, hogyan válhat egy település jó hellyé, turistákat vonzó célponttá. Mint kiemelte,

mindnyájunk számára azok a jó helyek, ahol otthonosan érezzük magunkat, ahová visszavágyunk,

esetleg ott le is telepednénk. Azok válnak igazán jó hellyé, amelyekről beszélnek az emberek, posztolnak a közösségi hálókon, amelyeket egymásnak ajánlanak.

Galéria

Az élhető város a lakóinak és a turistáknak is jó

Fotó: Rab Zoltán

A jó hellyé válást segítheti egy-egy neves cím elnyerése, például , ha világörökség részeként tartják nyilván a települést vagy egy-egy részét, vagy Európa Kulturális fővárosa lesz. Példaként említette, az a tény, hogy Marosvásárhelyen az állatkertet évente 300 ezer látogató keresi fel, már komoly turisztikai potenciál, erre építeni lehet.

Élhető és elérhető

A beszélgetések során elhangzott, azok lesznek igazán jó helyekké, ahol „jó fej” emberek vannak, akik szívvel-lélekkel végzik a munkájukat. De a jelenlévők azt is kihangsúlyozták,

csakis akkor lesz a turisták számára vonzó egy-egy település vagy régió, ha az ott élő emberek is szeretik azt.

Ha élhető egy település, ha van, ahol kikapcsolódni, szórakozni, sportolni, akkor az a turista számára is jó hellyé válik.

A történetek meséléséről, közzétételéről, a szelfik készítéséről is szó volt, hiszen ma minél több alkalommal jelenik meg valamiről egy kis, aranyos történet vagy egy fotó, annál érdekesebbé válik a többiek számára, annál inkább kívánkoznak majd ők is oda. Ezek csak kis apróságok, de jól alkalmazható turistacsalogató módszerek.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy hasonló műhelybeszélgetéseket a közeljövőben is szervezni kell, lehetőséget biztosítva mindenkinek, aki a székelyföldi turizmusban érdekelt, hogy elmondja meglátását, elképzelését, terveit.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 27., hétfő

Még nem tudják, mihez kezdjenek a volt székházzal

Az már kiderült, hogy a tervekkel ellentétben mégsem lesz szociális szolgáltatási központ a Csíkszereda központi részén található, üresen maradt, leromlott állagú épületben, de az még nem, hogy akkor mit is kezdjen vele a város. Keresik a megoldást.

Még nem tudják, mihez kezdjenek a volt székházzal
2024. május 27., hétfő

Más megyékből is érkeznek koldusok Marosvásárhelyre

Az elmúlt napokban Kolozs megyei és nagybányai kéregetők is megjelentek Marosvásárhely utcáin. A helyi rendőrséghez naponta több bejelentés érkezik a kéregetők miatt.

Más megyékből is érkeznek koldusok Marosvásárhelyre
2024. május 27., hétfő

Kezdi visszanyerni eredeti színét a Zeyk Domokos Szakközépiskola épülete

Eredeti, fehér színárnyalatban tündököl a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskola épületfrontjának egy része a tavaly megkezdett felújítási munkálatoknak köszönhetően. A tervek szerint jövő tanévtől a diákok is visszaköltözhetnek az épületbe.

Kezdi visszanyerni eredeti színét a Zeyk Domokos Szakközépiskola épülete
2024. május 27., hétfő

Idős nőt kellett kimenekíteni lakástűz miatt

Ki kellett menekíteni egy idős embert, miután tűz ütött ki egy marosvásárhelyi lakásban hétfőn délelőtt – adja hírül a Maros megyei tűzoltóság rövid közleményben.

Idős nőt kellett kimenekíteni lakástűz miatt
2024. május 27., hétfő

Gyereknapi játék a Rádió GaGán!

Imádjuk a gyerekszájakat, és akár évek múlva is kacagva idézzük a vicces mondatokat. De vajon te mindig érted, miről beszélnek a lurkók? Teszteld magad a Rádió GaGa Gyereknapi játékában, és vidd haza értékes nyereményeink egyikét!

Gyereknapi játék a Rádió GaGán!
Gyereknapi játék a Rádió GaGán!
2024. május 27., hétfő

Gyereknapi játék a Rádió GaGán!

2024. május 27., hétfő

Sokunk legmélyebb álma alatt történt a hétfői első földrengés – aztán jött még egy

A Richter-skálán 3,5-ös erősségű földrengés volt hétfőre virradóan 1 óra 41 perckor Vrancea megyében – tájékoztatott az országos földfizikai intézet (INCDFP).

Sokunk legmélyebb álma alatt történt a hétfői első földrengés – aztán jött még egy
2024. május 27., hétfő

Medveriasztásoktól volt hangos a hétvége

Nem csökken a medveriasztások száma: Hargita megyében a hétvégén több településen riasztották Ro-Alert üzenetben a lakosságot medve lakott területen való jelenléte miatt.

Medveriasztásoktól volt hangos a hétvége
2024. május 26., vasárnap

Munkagép alá szorult egy férfi

Mezőgazdasági munkagép alá szorult egy férfi a Maros megyei Marossolymoson vasárnap este – értesít a Maros megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Munkagép alá szorult egy férfi
Munkagép alá szorult egy férfi
2024. május 26., vasárnap

Munkagép alá szorult egy férfi

2024. május 26., vasárnap

A Z generáció nem igazán köszön, nem olvas, nem túlórázik, hamar lelép

Minden demográfiai csoportra kiterjedő előadást tartott Sepsiszentgyörgyön az MCC szervezésében Guld Ádám médiakutató a minap. Az egyetemi oktató a mai fiatalok magatartásának és a digitalizációnak az összefüggéseire is ráirányította a figyelmet.

A Z generáció nem igazán köszön, nem olvas, nem túlórázik, hamar lelép
2024. május 26., vasárnap

Fülöp Zoltán: a szívem a tiétek volt, s marad

Fülöp Zoltán kiváló színművész 70. születésnapját ünnepelték május 25-én Csíkszeredában, a Csíki Játékszín előterében. Mindenki tisztelt Fülese szerint tíz százalék tehetség és kilencven százalék munka teszi a jó színészt.

Fülöp Zoltán: a szívem a tiétek volt, s marad
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!