Gazdag programkínálattal rukkol elő idén is partnereivel együtt a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet

Gazdag programkínálattal rukkol elő idén is partnereivel együtt a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet

Tóth László, Szebeni Zsuzsa és Vargha Mihály az idei kulturális eseményeket beharangozó sajtóeseményen

Fotó: Bodor Tünde

Petőfi Sándor, két háromszéki nagyasszony – Csereyné Zathureczky Emília és Szentkereszty Stephanie –, a róla készülő film révén Szilvássy Carola, a 150 éve született Bánffy Miklós és a 140 éve született Kós Károly lesznek idén a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet rendezvényeinek főszereplői, de mellettük más nevezetes erdélyi személyiségre is kiemelt figyelem jut. Mindezekről Szebeni Zsuzsa, az intézmény igazgatója, Tóth László csíkszeredai főkonzul és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója beszéltek hétfőn.

Székelyhon

2023. január 16., 18:472023. január 16., 18:47

2023. január 18., 11:302023. január 18., 11:30

A maga 60 programjával eseménydús évnek ígérkezik 2023 a Liszt Intézet számára – tudtuk meg Szebeni Zsuzsa igazgatótól. Hasonlóképpen a magyar konzulátus számára is, amely főszervezőként vagy szervezőpartnerként veszi ki a részét kulturális tevékenységből.

„A kulturális diplomácia a nemzetközi kapcsolattartás fontos eszköze, ezt a célt szolgálja a magyar kormány által külföldön létesített 26 intézet, amelyek túlnyomó része fővárosokban működik.

Idézet
A sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet azért egyedi, mert az anyaországon kívüli tömbmagyarságban működik, esélyt adva arra, hogy Kovászna megye is bekerüljön a globális magyar kultúra vérkeringésébe”

– emelte ki a csíkszeredai főkonzul. Tóth László tájékoztatása szerint a magyar kormány 9 milliárd forintot különített el a már tavaly elkezdődött Petőfi-emlékévre, ennek anyaországi és külhoni rendezvényeire, ehhez kapcsolódó beruházásokra. Többek között az elmúlt évben egy meseterapeuta által összeállított műsort vittek el a székelyföldi iskolákba, idén pedig

a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai ismertetik interaktív előadások keretében a János vitézt és Petőfi univerzumát.

A csíkszeredai főkonzul értékelte a helyi és megyei önkormányzatokkal való jó együttműködést. A felsorolt tervek, rendezvények is közös munkát vetítenek előre, amelyben a Székely Nemzeti Múzeum is oroszlánrészt vállalt.

Szebeni Zsuzsa elmondta, hogy a Petőfi-emlékévhez kapcsolódva a Petőfi Irodalmi Múzeum gazdag,

az 1848-49-es szabadságharchoz kapcsolódó ereklyegyűjteményét hozzák el idén március 15-re, ehhez a Székely Nemzeti Múzeum biztosít teret.

Mint azt Vargha Mihály igazgatótól megtudtuk, a múzeum egy, az eddigi tárgyközpontú kiállításoktól eltérő jellegű, „minden várakozást felülmúló”, multimédiás Gábor Áron-kiállítással is készül, ez viszont csak szeptemberben esedékes, amikor az intézmény visszaköltözik az addigra remélhetőleg megújuló épületébe.

A Liszt Intézet az idén 150 éves árvaellátást, Szentkereszty Stephanie (1842-1906) munkásságát és a hozzá kapcsolódó intézményrendszert is a közönség elé tárja,

Zágonban szobrot is állíttat a közjó érdekében kifejtett munkássága révén a székelyek nagyasszonya címet kiérdemlő bárónőnek.

Ennek megalkotására Vargha Mihályt kérték fel, aki 2014-ben már elkészített egy Szentkereszty-mellszobrot. „Nem baj – mondta a képzőművész –, mert egy olyan gyönyörű életútról, rendkívüli egyéniségről van szó, amely minden háromszéki faluban emléket, szobrot, róla elnevezett utcát érdemelne.”

Idén októberben Zathureczky Emília születésének 200. évfordulóját ünnepeljük, ezért az ő kézdivásárhelyi, homokkőből készült, de az idő vasfoga által kikezdett síremlékének felújítására is szövetkeztek az intézmények. Erre a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázati alapjából nyertek finanszírozást.

Idézet
„Bár több tízezer euróról van szó, és meglehet, idén nem is érnek a munka végére, mindenképpen nekifognak, mert a múzeum neki köszönheti a létét”

– jelentette ki a múzeumigazgató.

Szebeni Zsuzsa a Liszt Intézet 2023-as rendezvény-naptárába foglalta Abodi Nagy Anna grafikus két tematikus sorozatának kiállítását is Zágonból Zsögödig címmel, ezt a címben szereplő településekre is elviszik. A testvérváros Veszprém kulturális felhozatalát – melyet idén Európai Kulturális Fővárosaként járat csúcsra – zenei koncertekkel bővítik Sepsiszentgyörgyön, a Fejes Akadémia közreműködésével.

A Szilvássy Caroláról tavaly év végén elkészült filmet január 28-án mutatják be a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban, és folytatják az Üveghang Akadémiát, amely a városi és vidéki közönség kiemelkedő érdeklődését érdemelte ki.

Erről az ötletgazda, Ványolós-Albert Sarolta beszélt részletesebben. Mint részletezte, a program részeként a laikusok zeneértését igyekeztek megalapozni. Az ismeretterjesztő előadásokat kiváló előadók tartották, tavaly a klasszikus zenére fókuszálva, idén (február 7-vel kezdődően) viszont már

a székely, moldvai, balkáni, arab, indiai, zsidó, roma népzene és a világzene lesz terítéken.

Az idei év újdonsága, hogy a programot Barótra is kiterjesztik, abban is egyetértett ugyanis minden megszólaló, hogy különösen fontos, hogy a kistelepüléseken is helyet kapjanak a kulturális rendezvények.

A Liszt Intézet részt vállal továbbá a házasság heti és a Szent György-napi rendezvénysorozatban, bekapcsolódik a Sepsi Book könyvfesztiválba, a Székely Vágtába és az Outsider Art tehetségkutatóba is.

Galéria
szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. február 14., kedd

Újabb nyertes pályázatokkal büszkélkedhet Kovászna

Kovászna város ismét profitál a fejlesztési minisztérium által még tavaly útjára indított országos helyreállítási terv (PNRR) pályázati kiírásából: több mint 14,2 millió lej értékben kaptak támogatást középületek energiahatékonyságának javítására.

Újabb nyertes pályázatokkal büszkélkedhet Kovászna
2023. február 05., vasárnap

Személyautó és mikrobusz ütközött, ketten megsérültek

Személyautó és mikrobusz ütközött vasárnap reggel a Kovászna és Réty közötti 13-as jelzésű országúton, Bita településen. Az ütközés következtében ketten sérültek meg.

Személyautó és mikrobusz ütközött, ketten megsérültek
2023. február 04., szombat

Ilyen egy ízig-vérig hagyományos disznóvágás

Meglepően nagy volt a nyüzsgés szombaton az alsócsernátoni sportpálya környékén, ahol ezúttal nem sportrendezvény zajlott, hanem különböző vidékek disznóvágási szokásait mutatták be.

Ilyen egy ízig-vérig hagyományos disznóvágás
2023. február 02., csütörtök

Elhárult az akadály a kézdivásárhelyi uszodaépítés útjából

A bukaresti táblabíróság döntése értelmében biztossá vált az Országos Befektetési Társaság (CNI) becslése szerint 130 millió lejbe kerülő kézdivásárhelyi uszoda építőjének kiléte.

Elhárult az akadály a kézdivásárhelyi uszodaépítés útjából
2023. február 01., szerda

Megszavazták Barót költségvetését

Barót idén 6,37 százalékkal több pénzből gazdálkodhat, mint az elmúlt esztendőben, kiadásai pedig 1,63 százalékkal nőnek – szerdai ülésén a város önkormányzati képviselő-testülete elfogadta a település költségvetését a 2023-as évre.

Megszavazták Barót költségvetését
Megszavazták Barót költségvetését
2023. február 01., szerda

Megszavazták Barót költségvetését

2023. január 31., kedd

Közel 120 millió lejből gazdálkodhatnak Kézdivásárhelyen

A kézdivásárhelyi tanácsülés keddi napirendjén szereplő több mint kéttucatnyi határozattervezet közül a legfontosabb a város költségvetésének elfogadása volt.

Közel 120 millió lejből gazdálkodhatnak Kézdivásárhelyen
2023. január 31., kedd

Hőszigetelik a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház épületeit

A sepsiszentgyörgyi megyei kórház épületeinek hőszigetelését célzó pályázat finanszírozási szerződését írta alá Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Cseke Attila fejlesztési miniszter.

Hőszigetelik a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház épületeit
2023. január 27., péntek

Újfajta szeméttárolókat helyeztek ki a guberálók miatti szeméthalmok elkerüléséért

Új kialakítású szeméttárolókkal védekeznek a szeméthalmok ellen Sepsiszentgyörgyön a Csíki Negyedben, céljuk, hogy a guberálók miatt kialakuló katasztrofális helyzetet felszámolják és a lakóknak ne kelljen a kiöntött szemétben járkálniuk.

Újfajta szeméttárolókat helyeztek ki a guberálók miatti szeméthalmok elkerüléséért
2023. január 25., szerda

Ahol nem kell fizessenek a lakók a tömbházak szigetelésére

Kovászna város önkormányzata az országos helyreállítási terv (PNRR) révén több mint hatmillió lej támogatást kapott két tömbház energetikai korszerűsítésére – adta hírül Facebook-oldalán Gyerő József polgármester.

Ahol nem kell fizessenek a lakók a tömbházak szigetelésére
2023. január 21., szombat

Nem marad olvasók nélkül a kézdivásárhelyi könyvtár

A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárból tavaly szép számmal kölcsönöztek könyveket, és ismét megtarthatták a koronavírus-járvány miatt lefújt rendezvényeiket is, derült ki a Vántsa Judit intézményvezetővel folytatott beszélgetésből.

Nem marad olvasók nélkül a kézdivásárhelyi könyvtár
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!