Háromszázezer zarándokot várnak az idei pünkösdi búcsúra

Háromszázezer zarándokot várnak az idei pünkösdi búcsúra

Fotó: Borbély Fanni

Újuljatok meg! mottóval szervezik meg a pünkösdi búcsút, amelynek Felföldi László, a pécsi egyházmegye püspöke lesz a szónoka. Lelki megújulásra próbálják hangolni a zarándokokat az idei csíksomlyói búcsún.

Nagy Lilla

2024. május 14., 14:072024. május 14., 14:07

Az idei pünkösdi búcsúval kapcsolatos tudnivalókról tartottak sajtótájékoztatót kedden a Csíksomlyói kegytemplom előtti téren. Az eseményen jelen volt Timár Sándor Asztrik atya, a csíksomlyói kegytemplom és ferences kolostor igazgatója és Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. A sajtótájékoztatón részletesen ismertették a búcsú menetét.

A pünkösdi időszak programja

A szervezőknek minden évben az első feladatuk, hogy mottót válasszanak a pünkösdi búcsúnak. Idén a Gyulafehérvári Főegyházmegye tematikus évétől vették át a mottót: „Újuljatok meg!”, ami Szent Pál apostol efezusiakhoz írt leveléből származik.

„Nyilván ez egy üzenet is a zarándokok számára, hogy újuljatok meg. És én hiszem, hogy Felföldi László pécsi megyéspüspök úr, aki az idei pünkösdi búcsú szónoka lesz, majd meg tudja szólítani ilyen téren a kedves zarándokokat, és rávenni annak a fontosságára, hogy

Idézet
meg kell újulni”

– emelte ki Asztrik atya. Hozzátette még, hogy pénteken már sok zarándok érkezik Csíkszeredába, délelőtt különböző utazási irodák zarándokainak lesz a szentmiséje: délelőtt fél tízkor a Via Sacra utazási iroda zarándokainak, délben a Boldogasszony zarándokvonat zarándokainak, délután 6 órakor lesz a búcsút megnyitó szentmise, utána ünnepélyes rózsafüzért imádkoznak a kegytemplomban, majd ezt követi egy reggelig tartó virrasztás.

Szombaton reggel fél nyolckor lesz szentmise a kegytemplomban, több szentmise már nem lesz szombat délelőtt.

Az ünnepi szentmise immár hagyományosan déli fél egykor fog kezdődni a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregben,

amelynek főcelebránsa és szónoka főtisztelendő Felföldi László pécsi megyéspüspök lesz.

Délután 5 órakor csángó testvéreink szentmiséje lesz a csíksomlyói Szent Péter és Szent Pál templomban, este 6 órakor lesz szentmise szintén a kegytemplomban, utána virrasztás reggelig.

Pünkösd ünnepén, vasárnap reggel hét, nyolc, délelőtt fél tizenegy és este hat órakor lesznek szentmisék. Hétfőn reggel 8, délelőtt fél 11 és este 6 órakor lesznek szentmisék.

Tudnivalók a búcsúval kapcsolatban

„Székelyföldnek és a Kárpát-medencének az egyik legszebb és legkiteljesedettebb ünnepét éljük meg, amelynek az egyik kiemelkedő pontja, hogy találkozhatunk a Szűzanyával és a Kárpát-medencei magyarokkal itt, Csíkszeredában” – hangsúlyozta Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. Ez természetesen azzal is jár, hogy azért jóval a búcsú előtt elindul egy szervezési munka. A városháza feladata megoldani, hogy akik Csíkszeredába érkeznek, minden irányból meg tudják közelíteni a várost.

Akik nyugatról érkeznek, azok a teljes ipari zónát tudják használni parkolóként, beleértve most már a Hargita utcát is, amely majdnem teljes egészében megújult, így az autóbuszok a Hargita utcában, a Hajnal utcában, a Piactér utcában és az Akác utcában is biztonságban le tudnak parkolni. Most már

egy nagy körforgalom is szolgálja az autósokat a Ligat-híd nyugati bejáratánál.

Akik kisautókkal érkeznek nyugati irányból, azok mind a kerülőutat, mind a Hargita utcát tudják majd használni, a Ligat-hídon pedig be tudnak hajtani a városba, a központ irányába. „Azt ajánljuk mindenkinek, ha lehetősége van rá,

Idézet
minél hamarabb próbáljon parkolóhelyet találni a nyugati ipari övezetben, a vasúttól nyugatra, mivel a városközpont teljes mértékben be lesz lakva, hál' Istennek rengeteg zarándokot várunk”

– emelte ki Csíkszereda polgármestere.

Akik délről jönnek, vagyis Háromszékről, használják a Csíkszentmárton, Csíkszentlélek irányából jövő útvonalat is, valamint a Brassói útszakaszt. Akik északról közelítik meg Csíkszeredát, azoknak két éve egy olyan parkolórendszert épített ki a város, amely biztonságban segíti azt, hogy le tudják parkolni autóikat. Gyakorlatilag a gyimesi kereszteződéstől, amely a kerülőúttól indul be Taplocáig, már le tudják parkolni autóikat, vagy esetleg ki tudják használni a csíkdelnei, csíkpálfalvi vagy csíkcsomortáni övezeteket az autók parkolására.

Határozott kérése a csíkszeredai városházának, hogy az északi oldalon, Csobotfalván a közbirtokosságnak az udvarán, a déli oldalon, a tejgyár mellett, Csíksomlyó hegyének a lábánál hagyják a szekereiket, lovaskocsijaikat. Azoknak, akik terepjárókkal akarnak jönni, tudniuk kell, hogy

meg van tiltva terepjárókkal a nyeregbe kimenni.

Péntek este 10 órától lezárják a forgalmat a Szék útja, a Kissomlyó utca, a Nagymező utca övezetében, viszont akik bejelentett lakcímmel rendelkeznek, azok reggel 6-ig ide be tudnak menni. A szombati napon reggel 6-tól egészen délután 6 óráig a helyi lakosok sem használhatnak autókat ezekben az övezetekben. Szombat este 6 órától viszont, akik körzeti személyi igazolvánnyal rendelkeznek, autóikkal hazatérhetnek, de mindenki másnak egészen vasárnap délután 4 óráig le lesz zárva az érintett szakasz a forgalom elől.

A magyarországi híveket szállító zarándokvonatok a Nagyvárad és Kolozsvár közötti vasútvonal felújítási és villamosítási munkálatai miatt idén nem a megszokott útvonalon érkeznek Csíkszeredába. A Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors Össznemzeti Zarándokvonat pénteken Dél-Erdélyen keresztül, Arad, Déva, Gyulafehérvár, Brassó, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda útvonalon érkezik. Aradon és Sepsiszentgyörgyön áll meg hosszabb időre, a háromszéki városban ünnepi műsorral készülnek a fogadására. A Boldogasszony zarándokvonat csütörtökön Nyírábránynál lépi át a magyar–román határt, majd Érmihályfalva, Nagykároly, Zilah, Zsibó, Dés, Déda és Gyergyószentmiklós érintésével érkezik meg Csíkszeredába.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 14., kedd

Figyelmesen kell közlekedni Székelyudvarhelyen: aszfaltozás miatt útlezárással kell számolni szerdán

A párhuzamos utcákba terelik az autósokat, amíg aszfaltoznak Székelyudvarhelyen a Bethlenfalvi út Fások utcai kereszteződése és a Kadicsfalvi út közötti szakaszán szerdán. A teherfogalmat a Rét utcán keresztül irányítják majd.

Figyelmesen kell közlekedni Székelyudvarhelyen: aszfaltozás miatt útlezárással kell számolni szerdán
2024. május 14., kedd

Ki voltak fizetve? Bruttó 62 lejjel kaptak többet, mint a minimálbér

Az Országos Szakszervezeti Tömb kedden közzétett elemzése szerint a legalacsonyabb bruttó átlagbérek 40 százaléka 3362 lej volt februárban, mindössze 62 lejnél magasabb, mint a minimálbér.

Ki voltak fizetve? Bruttó 62 lejjel kaptak többet, mint a minimálbér
2024. május 14., kedd

3D-nyomtatással pótolják a meghibásodott alkatrészeket

A lassan és drágán beszerezhető alkatrészek hiányának pótlására 3D-nyomtatót szerzett be a sepsiszentgyörgyi Közüzemek Rt. Így most néhány óra alatt házon belül le tudják gyártani a szükséges elemeket, jelentősen csökkentve ezáltal a hibaelhárítás idejét.

3D-nyomtatással pótolják a meghibásodott alkatrészeket
2024. május 14., kedd

Polcz Alaine 100 – Világjáték

A Maros Megyei Múzeum történeti osztályának várbeli épületében május 17-én, pénteken 17 órakor nyílik a Polcz Alaine (1922–2007) tiszteletére rendezett vándorkiállítás.

Polcz Alaine 100 – Világjáték
Polcz Alaine 100 – Világjáték
2024. május 14., kedd

Polcz Alaine 100 – Világjáték

2024. május 14., kedd

Aszfaltozzák a megyei utat Székelypálfalva és Énlaka között

Zajlik a 136B jelzésű megyei út Székelypálfalva és Énlaka közötti 8,1 kilométeres szakaszának aszfaltozása, a korszerűsítés miatt félsávos útlezárásokra kell számítani a helyszínen.

Aszfaltozzák a megyei utat Székelypálfalva és Énlaka között
2024. május 14., kedd

A gyanú szerint öt belga fiatal szórakozásból megölt egy román kamionost

Bíróság elé állítanak kedden öt belga fiatalt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megöltek egy román kamionost – írja a namuri ügyészség hétfői közleménye szerint az AFP.

A gyanú szerint öt belga fiatal szórakozásból megölt egy román kamionost
2024. május 14., kedd

Itt van a pünkösdi búcsúba érkező zarándokvonatok menetrendje

Sokan érdeklődnek a pünkösdi zarándokvonatok menetrendjével kapcsolatban az utazást szervező iroda szerint, ezért összegyűjtöttük az érkező szerelvények idei menetrendjét.

Itt van a pünkösdi búcsúba érkező zarándokvonatok menetrendje
2024. május 14., kedd

Alig győzik a guberálók után takarítani a sok széthajigált szemetet

Hétvégén is dolgoznak, mégis alig győzik összeszedni a szétdobált szemetet a hulladékgyűjtő-pontok körül Csíkszeredában. Noha a szigorúbb fellépés hozott némi javulást, úgy tűnik, továbbra is szélmalomharc folyik a guberálók szemetelése ellen.

Alig győzik a guberálók után takarítani a sok széthajigált szemetet
2024. május 14., kedd

Orgonák éjszakája Sepsiszentgyörgyön és Homoródalmáson

Két székelyföldi helyszíne is lesz szombaton az Orgonák éjszakája programsorozatnak, a háromszéki Sepsiszentgyörgy és az udvarhelyszéki Homoródalmás – közölte közleményben a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy.

Orgonák éjszakája Sepsiszentgyörgyön és Homoródalmáson
2024. május 13., hétfő

Imaszalagokkal indultak el Csíksomlyóra a lovas zarándokok

A harasztkeréki központban gyűltek össze hétfőn a helyi Varázspatkó lovarda képviselői, akik idén is arra vállalkoztak, hogy eljuttatják a Maros megyei intézmények és a diaszpóra magyarságának üzeneteit imaszalagok formájában a csíksomlyói Szűzanyához.

Imaszalagokkal indultak el Csíksomlyóra a lovas zarándokok
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!