Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Hajléktalanszálló: a családosok az utcára kerülnek, az utcán élők melegedhetnek?

Simon Virág 2019. október 08., 21:55 utolsó módosítás: 2019. október 08., 22:05
HIRDETÉS

Fagypont alatt volt keddre virradóan Marosvásárhelyen is a levegő hőmérséklete, és egyre időszerűbb lesz, hogy az utcán élők, legalább éjjelre, meleg menedékre húzódjanak be. De a marosvásárhelyi hajléktalanszállón, ahonnan a városháza nyár eleje óta hiába próbálja „kitessékelni” a családokat, továbbra is kusza állapotok vannak.

Egyelőre a padokon töltik az éjszakát a be nem fogadott hajléktalanok Fotó: Haáz Vince

Mint korábban beszámoltunk róla, a marosvásárhelyi városvezetés az egykor szociális szállóként és éjszakai menhelyként működő szociális intézményt átalakította éjjeli menedékhellyé. Ez azt jelenti, hogy már nem kaphatnak helyet benne azok a nehéz körülmények között élő családok, akik egykor, évekkel ezelőtt, szociális ankét során kaptak felvételt az otthonba. Kedvező volt ez számukra, hiszen lakbért nem, csak fogyasztást fizettek. A szociális otthonban több, az árvaházból kikerült felnőtt fiatal is bekerült, s idős, egyedül maradt nyugdíjasok is, akik nem tudtak lakbért fizetni.

A városháza azonban már tavaly átalakította a többszintes ingatlan státusát, így jelenleg éjszakai menhelyként, vagyis hajléktalanszállóként működik. Ez azt jelenti, hogy csakis éjszakára fogadhatják be az utcán élőket, s azokat, akiket a helyi rendőrség vagy a mentőszolgálat gyűjt össze, megmentve őket a fagyhaláltól.

HIRDETÉS

Nyáron, a teljes felújításra hivatkozva felszólították a családokat, hogy költözzenek ki. Mivel ezt, sokan szép szóra nem tették meg, a hivatal jogi végrehajtó céghez fordult, amely kilakoltatja őket. Cosmin Blaga, a városháza sajtószóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy

akik törvénytelenül, szerződés nélkül laknak ott, azokat a jogi végrehajtó fogja kilakoltatni az otthonból. Lehetséges, hogy nem a hideg időszakban, de utána mindenképp.

A hajléktalanokat azonban fogadják már most, az első hideg napokon is.

Az éjjeli menhelyen jelenleg még félszázan laknak, családosok és egyedülállók Fotó: Haáz Vince

A menhelyen megtudtuk, hogy

annak ellenére, hogy nem minden család költözött ki, a betervezett és szükséges  felújítási munkálatok egy részét elvégezték és már csak a tetőszerkezet újjáépítése van hátra.

A tervek szerint november elsejéig minden törvénytelenül ott tartózkodó családot ki fog lakoltatni a jogi végrehajtó, s így a szükséges munkálatot is zavartalanul elvégezhetik. Az épületben kialakították már az elsősegélynyújtó sürgősségi szobát és jelenleg azokat a hajléktalanokat tudják fogadni, akiket a helyi rendőrség vagy a mentőszolgálat hoz. Ha a tetőszerkezettel kapcsolatos munkálat is meglesz, akkor hetven rászorulót tudnak fogadni éjszakánként.

A még bentlakó családok fogadatlan képviselője, Bodan Oltean elmondta, igaz, hogy vannak olyan családok, akiket törvényszéki döntés nyomán kiköltöztettek, de olyanok is, akik esetében olyan döntés született, hogy maradhatnak.

Akik italt fogyasztanak, azokat nem engedik be a szállóra Fotó: Haáz Vince

Oltean azt állítja, hogy a menhely vezetősége és a városháza szociális osztályának képviselői rossz körülményekkel próbálják meg távozásra kényszeríteni őket, ugyanis nappalra lekapcsolják az áramszolgáltatást és felszámolták a konyhákat, így nem tudnak főzni.

Oltean Bukaresbe készül, hogy ott tiltakozzon a fennálló helyzet miatt. Mint mondta, tavasszal is volt már, de az akkor beadott panaszlevelére még nem kapott választ a szociális minisztériumtól.

A menhely közelében, egy buszmegállóban találkoztunk két hajléktalannal is. Tőlük azt tudtuk meg, hogy tavaly befogadták őket a menhelyre és a telet ott vészelték át. Most azonban egyelőre még nem engedték be őket, pedig próbálkoztak az elmúlt napokban. Egyelőre az erdő szélén húzzák meg magukat, illetve a városban levő padokon alszanak. Remélik, hogy a fagyos, téli éjszakákat majd melegben tölthetik.

Remélik, hogy a téli éjszakákat melegben tölthetik Fotó: Haáz Vince

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS