Ha nem kapnak időben segítséget, a mérgezés végzetes lehet a kutyák számára

Ha nem kapnak időben segítséget, a mérgezés végzetes lehet a kutyák számára

Bárkivel megtörténhet. Sétáltatás közben megehetik a számukra kedvelt ízzel rendelkező mérgeket a kutyák. Képünk illusztráció

Fotó: Haáz Vince

Több kutya is mérgezés áldozatává esett az elmúlt időszakban Csíkszeredában. A szerencsésebbek hosszas kezelés után felépültek, de nem mindegyik házi kedvenc életét tudták megmenteni. Szakembert kérdeztünk arról, miről ismerhetik fel a kutyatulajdonosok a mérgezést, és mit tehetnek, hogy segítsenek kedvencüknek.

Iszlai Katalin

2021. március 22., 21:592021. március 22., 21:59

Egyre másra jelentek meg Csíkszeredában történt kutyamérgezésekről szóló bejegyzések az elmúlt hónapokban a Facebook közösségi oldalon. A sokadik esetet követően Száva Emese, a csíkszeredai kutyamenhelyet működtető Pro Animalia Alapítvány ügyvezető igazgatója felhívást tett közzé a közösségi oldalon, amelyben

arra kérte azokat a kutyatulajdonosokat, akiknek az elmúlt két hónapban közterületen elszórt bármilyen méreg miatt megbetegedett, illetve elpusztult a kutyája, vegye fel a kapcsolatot vele, mivel a Pro Animalia Alapítvány nevében szeretne rendőrségi feljelentést tenni ismeretlen tettes ellen.

Az ügyvezető igazgató megkeresésünkre elmondta, továbbra is várja az érintettek jelentkezését, mivel konkrét adatok, nyilatkozatok nélkül nem tud tovább lépni az ügyben.

Kétszeres fájdalom

A Pro Animalia Alapítvány felhívására jelentkező Domokos Szabolcs, akinek három kutyája közül kettő is mérgezés áldozatává vált a városban, megkeresésünkre részletesebben is beszámolt a történtekről. Mint mondta, március 5-én vette észre, hogy a féléves magyar vizslájánál olyan tünetek jelentkeztek, amelyekkel korábban nem találkozott: folyamatosan ment a gyomra és hányingere volt. Ennek hatására állatorvoshoz vitte, ahol vérvétel után a szakember megállapította, hogy patkánymérgezést szenvedett. A kutyának ezt követően napi rendszerességgel injekciókra és tablettákra volt szüksége, hat napig pedig semmit sem evett. Mivel teljesen legyengült és már lábra sem tudott állni, perfúziót kapott, ez pedig végül meghozta a várt enyhülést. A tulajdonos szerint

a halálból hozták vissza a kutyát, ami végül felépült.

Egy héttel ezelőtt viszont újrakezdődött a rémálom: ezúttal a nyolc hónapos német vadászterrierjét mérgezték meg. Úgy tűnt, ez a kedvenc jobban viseli a betegséget, evett, ivott és mozgott is, ám miközben éppen az állatorvoshoz tartottak, az autóban elpusztult.

Életveszélyesek lehetnek

A történetét elmesélő csíkszeredai férfi első megmérgezett kutyája igencsak szerencsésnek mondható, mivel a már tüneteket mutató kedvenceket a legtöbb esetben nem tudják megmenteni – tudtuk meg Szikszai Péter állatorvostól. Mint a szakember kifejtette, sok mindentől függ az, hogy egy kutya megeszi a mérget vagy sem, és ha igen, akkor milyen tünetek jelentkeznek nála. A mérgek sokfélék lehetnek, és ebben rejlik annak a kulcsa, hogy megeszik vagy sem.

A számukra kedvelt ízzel rendelkező mérgeket nagy eséllyel megehetik, például a csokoládét, nyírfacukorral édesített ételeket, fagyállót, ízesített patkánymérget.

Emellett függ a kutya jellemétől is, vannak olyanok, amelyekre jellemzőbb, hogy a szabadban „porszívóként” viselkednek, tehát séta közben képesek bármit, bármikor bevenni a szájukba és esetleg lenyelni. Ennek ellenére a nagyobb veszélyt az ember által gondosan húsba becsomagolt méreg jelenti, vagy például a kenyérrel felitatott fagyállófolyadék.

„Rengeteg méreg van, amelyek életveszélyesek lehetnek a kutyák számára. Felénk a leggyakoribb a fagyállómérgezés és a patkányméreg, mivel mindennapi használatban levő szerekről van szó. Emellett sok, a háztartásban megtalálható termék is méreg lehet számukra, ilyen a csokoládé, a szőlő, a hagymafélék, az édesítőszerként használt nyírfacukor vagy xilit, és a különböző emberek számára kifejlesztett gyulladáscsökkentő gyógyszerek” – sorolta az állatorvos.

Fotó: Veres Nándor

Minden méreg más

A tünetekkel kapcsolatosan elmondta, ezek a méreg típusától függnek, tehát nincsenek olyan általános tünetek, amelyek alapján biztosra tudhatjuk, hogy mérgezésről van szó. Például a fagyállómérgezésnél a kutyák neurológiai tüneteket mutathatnak (lődörögnek), vagy akár görcsrohamot is kaphatnak, emellett hányhatnak és jellemző a kevés vizelet is.

A probléma az, hogy mire ezeket a tüneteket észleljük, a legtöbbször már késő, és nehezen visszafordítható állapottal találjuk szembe magunkat. A patkányméregre jellemző tünetek viszont már teljesen másak, ezek közé tartozik a véres hányás, bevérzések a bőr alatt, fekete bélsár, vérszegénység. Gyakorlatilag a kutya elvérzik, ha nem kapja meg időben a megfelelő kezelést. Ezzel a méreggel is a fő probléma az, hogy a tünetek a felvett méreg mennyiségétől függően a felvétel időpontjától átlagosan 3–7 napon belül jelentkeznek.

A szakember továbbá arra is kitért, mit tehetünk, ha észleljük ezeket a tüneteket.

A legoptimálisabb eset az, amikor látjuk a méreg felvételét és azonosítani tudjuk azt. Ilyenkor minél hamarabb állatorvoshoz kell vigyük kedvencünket, a szakember pedig ebben az esetben könnyűszerrel meghánytathatja a kutyát, ezáltal a méreg eltávolítódik a gyomorból és nem szívódik fel.

Ha viszont már több idő telt el, és a méreg felszívódott, akkor a méregtől függően specifikus kezelés alkalmazandó. „A patkányméregnél K1 vitamint kell kapjon a beteg, ezáltal pótoljuk a véralvadó hatású méreg által semlegesített K1 vitamint. Fontos, hogy ezt az állat minél hamarabb megkapja. A fagyállómérgezésnél az ellenszer az etil-alkohol, amely felbontásához a szervezet ugyanazt az enzimet használja fel, mint az etilén-glikol (fagyálló) lebontásához, ezáltal az etil-alkohol felhasználja azt az enzimet, ami szükséges a még mérgezőbb anyag előállításához” – részletezte Szikszai. Hozzátette: a tulajdonos a fagyállófelvétel és az állatorvoshoz érkezés között annyit tehet, hogy 40 százalékos alkohol tartalmú italt itat a kutyával (lehet az pálinka vagy vodka, kb. 2,5 ml/kg a megengedett adag), ezáltal időt nyerve semlegesítheti a méreg felszívódását és megmentheti kedvence életét.

Fontos a mielőbbi kezelés

Szikszai Péter meglátása szerint annak az esélye, hogy egy kutya túléli a mérgezést, a méreg típusától, az elfogyasztott mennyiségtől és a kezelés kezdetének időpontjától függ.

A fagyállómérgezés esetében, mivel ritkán látja a tulajdonos a méreg felvételét, legtöbbször akkor jelentkeznek állatorvosnál a beteg házi kedvenccel, amikor már tünetei vannak, és csak alapos vizsgálat után derül ki, hogy mi is a probléma. Ilyenkor a kutya már súlyos veseelégtelenségben szenved, és általában már nem tudnak segíteni rajta.

A patkányméregnél is ugyanez a helyzet, ha látja a tulajdonos a méreg elfogyasztását és időben eljut az állatorvoshoz, hánytatással és utókezeléssel majdnem biztos a felépülés, viszont ha az állatnak már vérzéses tünetei vannak és csak gyanítani tudják, hogy mi is a probléma, akkor nem tudják a mérget semlegesíteni, és a túlélési esélyek igencsak csekéllyé válnak. Hosszútávú szövődménnyel viszont ritkán járnak a mérgezések, de a fagyállómérgezés túlélése esetén fennmaradhat bizonyos fokú vesekárosodás. Ez esetben az állat élete végéig speciális kezelésre szorul.

Az állatorvos zárásként azt is kiemelte, hogy a szándékosan elkövetett esetek mellett előfordul az is, amikor a kutyatulajdonosok okozzák akaratukon kívül a mérgezést, ebben az esetben főként a kutyáknak nem adható emberi gyulladáscsökkentők vezetik a listát. A leggyakoribb esetek mellett ugyanakkor több különlegesebb, ritkán előforduló mérgezéssel is találkozott már a praxisában. Volt már például többször is viperamarásos páciense, de a „kukázó kutyáknál” előforduló mikotoxin-mérgezés is felüti az orrát évente egyszer-kétszer a rendelőben. Emellett volt már szőlőmérgezéses, liliommérgezéses páciensük is, illetve egy általuk tavaly kezelt kutya mérges gombát evett.

1 hozzászólás
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 90. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 90. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 22., kedd

Helyi színdarabot adnak elő a csengettyű felújításáért Gyergyószárhegyen

Elhanyagolt, rossz állapotban áll a gyergyószárhegyi Énkány utcában az a régi harangláb, amelynek rendbetételére készülnek. Egy színjátékot készülnek előadni, amelynek célja a közösség figyelmének felhívása a csengettyű felújításának fontosságára.

Helyi színdarabot adnak elő a csengettyű felújításáért Gyergyószárhegyen
2022. március 22., kedd

Több kórházban is engedélyezték már a beteglátogatást, de van, ahol már visszaélnek ezzel

Stagnál a koronavírus-járvány Hargita megyében, ahol mindössze öt-hat új esetet igazolnak naponta, és a kórházban ápoltak száma is jelentősen lecsökkent, így több intézményben is lehetővé tették a betegek látogatását.

Több kórházban is engedélyezték már a beteglátogatást, de van, ahol már visszaélnek ezzel
2022. március 21., hétfő

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán

Anyagi nyereséget a harmadik szezon végének közeledtével sem könyvelhet el a 2019-ben átadott székelyudvarhelyi sátortetős műjégpálya, sikereket viszont annál inkább: elégedettek a szülők és tanítók a Korisulival, illetve a hokiedzésekkel.

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán
2022. március 21., hétfő

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre

További adományokra, alapélelmiszerekre, ruhaneműre, cipőre, tisztálkodószerekre van szükség, hiszen egyre több menekült érkezik Ukrajnából Marosvásárhelyre.

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre
2022. március 21., hétfő

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet

A tűzoltók folyamatos figyelmeztetése ellenére is állandóak a tarlótüzek Maros megyében. Január 1. és március 21. között már 211 tarlótűzhöz riasztották a tűzoltókat.

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet
2022. március 21., hétfő

Építő kell a leendő csíkszentkirályi uszodához

Aláírták tavaly a finanszírozási szerződést, de azt még nem tudja a községvezetés, hogy mikor épül fel a Csíkszentkirályra tervezett tanuszoda. A működtetési költségek jelentős növekedésére készülnek, de van rá fedezetük.

Építő kell a leendő csíkszentkirályi uszodához
2022. március 21., hétfő

Ingyenes az internet-hozzáférés Székelyudvarhely fontosabb közterein

Pályázaton nyert pénzösszegből biztosítanak ingyenes wifiszolgáltatást Székelyudvarhely népszerűbb közterein – adta hírül közleményében a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal.

Ingyenes az internet-hozzáférés Székelyudvarhely fontosabb közterein
2022. március 21., hétfő

Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján

A harminc évnél fiatalabb generáció sokkal empatikusabb, mint az idősebbek, akik még mindig tartózkodón viselkednek, ha Down-szindrómával élő gyerekkel találkoznak. Ezért is szükségesek azok a megmozdulások, amelyeket egy-egy világnapon szerveznek.

Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján
2022. március 21., hétfő

Erdélyi vonatkozásban fejtegetik a digitalizáció lehetőségeit Marosvásárhelyen

Vajdaság és Felvidék után most Erdélyben szerveznek Magyar Digitális Napokat a Digitális Jólét program keretén belül. A március 24-25-én Marosvásárhelyen zajló konferencia egyik célja, hogy beszéljenek a különböző szektorok digitalizációjáról.

Erdélyi vonatkozásban fejtegetik a digitalizáció lehetőségeit Marosvásárhelyen
2022. március 21., hétfő

Különös gyermekelrablós riasztás Székelyudvarhelyen

Gyermeke elrablását jelentette egy székelyudvarhelyi férfi a 112-es segélyhívó számon szombaton, azonban mint kiderült, a gyermek végig otthon volt biztonságban. Az apa még egy feliratot is festett a ház falára – adja hírül a Hargita megyei rendőrség.

Különös gyermekelrablós riasztás Székelyudvarhelyen
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM