HIRDETÉS

Mínusz 29 Csíkban, napi hidegrekord Udvarhelyen

Hírösszefoglaló 2017. január 10., 10:44 utolsó módosítás: 2017. január 10., 11:01

Hargita megyéből Csíkszeredában mérték kedden reggel az idei tél legalacsonyabb hőmérsékletét: mínusz 29 Celsius-fokot mutattak a hőmérők – jelenti az Agerpres hírügynökség.

Fotó: Pál Árpád

A megye többi településén is erős fagy volt kedd reggel: Gyergyóalfaluban mínusz 26, Székelyudvarhelyen mínusz 25, Maroshévízen mínusz 23 Celsius-fokig hűlt a levegő, a Bucsin-tetőn pedig mínusz 20 fokot mértek reggel – tájékoztatta a hírügynökséget a Nagyszebeni Regionális Meteorológiai Központ szakembere, Mihaela Stăncescu.

A Hargita megyei lakosság hozzászokott az ehhez hasonlóan alacsony hőmérsékleti értékekhez, hiszen minden évben hosszú és fagyos téllel kell megbirkózniuk. A hajléktalanok számára azonban különösen nehéz ez az időszak.

Megdőlt a napi hidegrekord Udvarhelyen

Egészen pontosan mínusz 25,4 Celsius-fokot mértek kedden reggel Székelyudvarhelyen, ami napi hidegrekordnak számít – tájékoztatta lapunkat a marosvásárhelyi területi meteorológiai állomás ügyeletese. Az eddigi január 10-ei rekordot 1968-ban mérték, mínusz 23,4 Celsius-fokot.

Kihűlve találtak rá egy nőre Csíkban

Kedden reggel Csíkszeredában kihűlve találtak rá egy 39 éves nőre, akiről köztudott, hogy pszichikai problémákkal küzd és az utcán él. A Hargita Megyei Sürgősségi Esetek Felügyelőségének sajtószóvivője, Alina Ciobotariu szerint 21,1 Celsius-fokos volt a nő testhőmérséklete, amikor rátaláltak, majd az elsősegélynyújtást követően 35,3 fokra emelkedett. A nő eszméleténél volt, amikor a csíkszeredai kórház sürgősségi osztályára szállították.

Egy 39 éves, székelyudvarhelyi férfire a csíkszeredai vasútállomáson találtak rá a járőrök, és bekísérték a hajléktalanszállóra.

Az idei tél leghidegebbje Csíkban meg sem közelítette a rekordot

Csíkszeredában tizedes pontossággal mínusz 28,7 Celsius-fokot mértek kedden hajnalban, ami az idei tél legalacsonyabb hőmérsékletének számít Hargita megyében. Mint Răzvan Someşan, a marosvásárhelyi területi meteorológiai központ ügyeletes meteorológusa megkeresésünkre elmondta, ez mégsem számít rekordnak a városban, ugyanis amióta méréseket végeznek, a legalacsonyabb hőmérsékletet januári hónapban 1985-ben mértek, mínusz 38,4 Celsius-fokot, január 14-én.

A csíkszeredai közművek igazgatója, Fekete Anna szerint a fűtésszolgáltatás problémamentesen működik a városban, nem kaptak jelentést az alacsony hőmérséklet okozta esetleges meghibásodásokról.

Enyhülés következik, havazással

Az előrejelzések szerint a következő napokban valamelyest enyhül az idő Hargita megyében: szerdára virradóan mínusz 20, csütörtökre virradóan pedig mínusz 15 és mínusz 18 Celsius-fok körül alakul a legalacsonyabb hőmérséklet, illetve havazásra is számítani lehet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS