Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Borultak is, de célba értek a kutyafogatok

2016. január 18., 12:19

Bár kutyahideg volt,  és vízszintesen havazott, a látvány kárpótolt mindenkit, aki a Gyergyócsomafalván megrendezett nemzetközi kutyaszánhúzó-versenyt választotta a hétvégén. Számos versenyző állt rajthoz, és sok nézelődő volt kíváncsi a harmadszorra megszervezett Délhegy-kupára.

Közel harminc hajtó és száznál is több szánhúzó kutya állt rajthoz, hét kategóriában mérettettek meg. Sokan kíváncsiak voltak idén a versenyre, a szánhúzókra, az Ózon panzió környékén megnőtt az autósforgalom, volt keletje a melegítő italoknak is. Amint a gyergyócsomafalvi származású, Óradnán élő Kiss Attila szervező és kutyafogathajtó elmondta, érkeztek résztvevők és szurkolók Besztercéről, Kolozsvárról, Focsani-ból, Brassóból, Bukarestből is, a legtávolabbi versenyző Kisinyovból jött.

Ugyan kivetítőn nem követhettük a szombat-vasárnapi futamot, hogy miként haladnak az erdőben a kutyaszánok, de kapkodhatták a nézők fejüket a megannyi gyönyörű szánhúzó eb láttán. A szurkolók csoportokba verődtek egy-egy rajthoz készülő szibériai husky, alaszkai malamut alkotta fogat körül, melyek össze-összecsaholtak a nehéz pályát megtett, visszaérkező társaikkal.

Az idei terep nem volt könnyű, hallhattuk a hajtóktól. A pálya kialakítása is nehézségbe ütközött, mondta a szervező, mi több kétséges volt a verseny magtartása is a kedvezőtlen hóviszonyok miatt. „Napokig esett az eső, a gyergyócsomafalvi Baróti Botondnak és csapatának köszönhetően rajtolhatott a Délhegy-kupa, mert egy átalakított lovasszánnal szállították a pályára a havat” – mondta.

Idén  összesen három csomafalvinak szurkolhattak a helyiek. A 14 éves Baróti Nándornak, aki nemzetközi szinten kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet, és húgának, Rebekának is, aki szintén rajtolt fogatával.
A szervezés kapcsán Kiss Attila kitért arra is, hogy a kutyaszán-húzás Romániában hivatalosan nem elismert sportág, a minisztériumba eljuttatott kéréseikre nem kaptak választ, így nem tudják elindítani a folyamatot, éppen ezért hivatalos szponzorokat sem lehet felvonultatni, ennek eredményeképpen magánszemélyek adományaiból és a helyi polgármesteri hivatal támogatásával sikerült megszervezni a Délhegy-kupát.

A két nap alatt több fogat is felborult, több hajtó elesett, ez alól nem volt kivétel a gyergyócsomafalvi származású Kiss Attila sem, de vasárnap délig épen, egészségesen visszaérkeztek a rajthoz mind a hajtók, mind a kutyáik.

Tamás Gyopár

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS