Gyakran új munkahelyet kénytelenek keresni a szülők a gyermeknevelési szabadság után

Gyakran új munkahelyet kénytelenek keresni a szülők a gyermeknevelési szabadság után

Gyermekével sétáló anyuka egy székelyföldi városban. A GYES lejárta után nem könnyű visszaállni a munkaerőpiacra

Fotó: Pál Árpád

Nem könnyű visszatérniük a munkaerőpiacra a gyermeknevelési szabadságról az anyukáknak, vagy adott esetben az apukáknak, ugyanis sokan közülük nem kapják vissza korábbi állásukat, így új munkahelyet kénytelenek keresni. A jogszabályok ugyan kötelezik a cégeket, hogy visszavegyék őket legkevesebb hat hónapig, azonban legtöbben szó nélkül aláírják a felmondásukat a munkaadó kérésére.

Barabás Hajnal

2019. február 01., 17:432019. február 01., 17:43

2019. február 01., 18:222019. február 01., 18:22

„Szerettem volna két hónappal a gyermeknevelési szabadság lejárta előtt visszatérni a céghez, ahol dolgoztam, hogy megkapjam az úgynevezett stimulenst, a pótlólagos támogatást, azonban a cég könyvelője közölte, hogy csak egy napra vesznek vissza, és utána el fognak bocsátani. Helyettem ugyanis mást vettek fel, akit nem akartak már elküldeni. Én meg nem akartam bajt magamnak, sem a főnökömnek, ezért elfogadtam ezt” – ismertette helyzetét az egyik anyuka, aki felhívásunkra válaszolva mesélte el történetét. Arra kértük ugyanis az egyik édesanyákat tömörítő Facebook-csoportban lévőket, hogy osszák meg, milyen nehézségekbe ütköztek a munkaerőpiacra való visszatérésükkor. Sokan csak a nevük említése nélkül vállalták, hogy elmeséljék, hogyan jártak. Közös vonás volt mindannyiuk elbeszélésében, hogy egyikük sem akart konfliktust a régi munkaadójával, így nem tettek jogi lépéseket azért, hogy nem fogadták őket vissza a munkahelyükre. Akadt, aki arról számolt be, hogy

már akkor megüzenték neki a főnökei, hogy nem várják vissza, amikor elment szülési szabadságra.

Más pedig arról beszélt, hogy bár könnyedén talált másik munkahelyet, lelkileg viselte meg az a tény, hogy ahol egykoron megbecsült, elismert alkalmazottja volt a cégnek, ott már nem maradt hely számára, nem fogadták őt vissza.

Munkanélkülivé váltak

Megtudtuk, hogy voltak, akik a GYES lejárta után munkanélküliségi segélyt voltak kénytelenek igényelni arra az időszakra, amíg találtak másik munkahelyet. Csakhogy két érintett is arról számolt be, hogy még ezt az áthidaló segítséget sem kaphatták meg.

Idézet
Felvettek valaki mást az állásomra, így engem elbocsátottak, elküldtek munkanélkülinek, csakhogy mivel napi négy órával voltam bejelentve, így még »sommert« sem kaphattam meg, mert nem jött ki a szükséges szolgálati idő a jogosultsághoz”

– osztotta meg egy háromgyermekes anyuka. Mint magyarázta, nem tudta volna kire bízni a kisebbik kisfiát a nyári időszakban, ezért jött volna jól néhány hónapra a munkanélküliségi segély. Szintén nyáron járt le a gyermeknevelési szabadsága a másik érintett anyukának is. „Tekintettel arra, hogy nem tudtam volna megoldani a három gyermekem felügyeletét, gondoltam őszig kérek munkanélküliségi segélyt, amíg el nem kezdődik az iskola és óvoda. Azonban mivel bedolgoztam egy kozmetikai termékeket forgalmazó cégnek, azaz civil szerződésem volt velük, így elestem a támogatástól, holott elhanyagolható volt az onnan származó jövedelmem mértéke. Ráadásul amit kaptam két hétre segélyt, azt is vissza kellett fizetnem utólag emiatt” – részletezte. Hozzátette, azért mesélte el, hogyan járt, hogy felhívja a figyelmét másoknak is, hogy akik termékforgalmazással, vagy más tevékenységgel egészítik ki a jövedelmüket, ne járjanak úgy, mint ő.

Kik jogosultak?

Jánó Edittől, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező és Szakképző Ügynökség osztályvezetőjétől arról érdeklődtünk, hogy a gyermeknevelési szabadságukról visszatérő személyek, – ha rákényszerülnek –, milyen feltételekkel igényelhetnek munkanélküliségi segélyt. Az intézmény munkatársa kiemelte, hogy ugyanolyan kritériumrendszer szerint bírálják el a GYES lejárta után hozzájuk betérő igénylőket, mint más személyeket. Mint magyarázta,

ahhoz, hogy munkanélküli segélyben részesülhessenek az anyukák, a gyermeknevelési szabadság előtti, azaz a munkaszerződésük felfüggesztése előtti két évben összesen 12 hónapnyi egész normás munkaviszonyuk kell legyen.

Továbbá csak akkor jogosultak, ha önhibájukon kívül szűnik meg a munkaszerződésük, vagy a munkaviszonyuk, ugyanis amennyiben ők adják be a felmondásukat már nem jogosultak a segélyre. Szintén elesik a támogatástól az a személy is, akinek érvényes civil szerződése van, függetlenül attól, hogy valósít-e meg jövedelmet, vagy sem. „Amennyiben, ha valakinek a civil szerződése révén kevés a jövedelme, és igényelne munkanélküliségi segélyt, akkor az a megoldás, hogy megszünteti a szerződést az igénylés előtt. Fontos tudni, hogy ebben az esetben a szerződés megszüntetésének igazolását is be kell majd mutatni a támogatás igénylésekor” – magyarázta az osztályvezető. A munkanélküli támogatás időtartama és összege változó a munkanélküli alapba befizetett időszaknak, valamint a ledolgozott munkaidő és az utolsó 12 hónapi fizetés függvényében. Így

hat, kilenc és tizenkét hónapig járhat a támogatás, az összege pedig legkevesebb havi 375 lej, legtöbb pedig az ehhez az összeghez hozzáadott 3,5, 7, vagy 10 százalék az utolsó 12 havi jövedelem átlagából, a ledolgozott szolgálati idő függvényében.

A posztot tartani kell, a szülőt vissza kell venni

A munkatörvénykönyv, a 2010-ből származó 111-es sürgősségi kormányrendelet, illetve az azt módosító 2011-ből származó 52-es számú kormányhatározat szabályozza többek között az anyukák, vagy adott esetben az apukák visszatérését a munkaerőpiacra. A Hargita Megyei Munkaügyi Felügyelőség részéről érdeklődésünkre kiemelték, a GYES ideje alatt a munkavállaló állását (románul: postul salariatei) nem lehet megszüntetni. Ez idő alatt ugyanis a munkaszerződés felfüggesztés alatt áll, így nem lehet felbontani, vagy módosítani.

Amikortól az alkalmazott visszatér a munkahelyére akkortól számítva újra életbe lép a munkaszerződése, azaz véget ér a felfüggesztés.

Azt is fontosnak tartották kihangsúlyozni, hogy a vonatkozó jogszabályok értelmében a munkavállaló bármikor visszatérhet dolgozni és bármikor elmehet gyermeknevelési szabadságra, amíg a gyermek be nem tölti a két éves kort, vagy fogyatékkal élő esetében a három éves kort. A munkaadónak tilos megszüntetnie a munkaviszonyt, vagy a munkaszerződést a GYES alatt lévő alkalmazottjának. Ez a tilalom fennáll az anyuka munkahelyére való végleges visszatérte (románul: revenirea definitivă) után még hat hónapig. (A végleges visszatérést a GYES lejártának dátumától számítják, amikor a gyermek betölti a 2, vagy adott esetben a 3 éves kort.) Ezek alól a kötelezettségek alól kivételt csak a felszámolás, átszervezés, és csőd szélén álló vállalkozások képezhetnek. Kiemelték, hogy a bíróságon meg lehet támadni a munkaviszony megszüntetéséről szóló döntést, amennyiben a végleges visszatérést követő hat hónapon belül hozták meg.

Szintén az érvényben lévő jogszabályok írják elő, hogy az anyukának visszatérte után a munkaadó ugyanazt az állást kell biztosítania, ugyanazokkal a feltételekkel, mint, amikor elment GYES-re,

helyette, az állására, ugyanis csak meghatározott idejű szerződéssel vehet fel másik személyt.

Szükség esetén más állásra, posztra is áttehetik, de csakis az anyuka beleegyezésével. Amennyiben a korábbi állása, posztja időközben megszűnt, például átszervezés miatt, a munkaadónak kötelessége felajánlani egy másik állást a cégen belül, azonban, ha erre nincs lehetősége, vagy az anyuka nem fogadja el az ajánlatot, akkor felmondhat neki, ha nem kap munkahelyet, akkor jogosulttá válik munkanélküliségi segélyre. Továbbá válaszukban azt is kiemelték,

hogyha egy munkaadó azzal az indokkal bocsátja el a GYES-ről visszatérő anyukát, hogy nem fogadhatja, mert a helyére másvalakit alkalmazott, akkor törvénytelenséget követ el.

Ha valaki, úgy érzi igazságtalanság érte, egyeztethet egy jogtanácsossal, amely akár azt is javasolhatja, hogy perelje be az adott céget harminc napon belül az elbocsátási végzés (románul decizia de concediere) után. Ebben az esetben a munkaadónak kell a bíróságon bizonyítania, hogy milyen módon történt az elbocsátás. Ugyanakkor az érintettek felkereshetik panaszukkal a munkaügyi felügyelőséget is, bár erre tavaly egyszer sem volt példa.

A vállalkozóknak is nehéz

„A leghelyesebb és legkorrektebb, ha a két fél, azaz a munkaadó és a munkavállaló közösen megegyezik mi legyen a későbbiekben, mielőtt a munkavállaló elmenne szülési illetve gyermeknevelési szabadságra” – értékelt megkeresésünkre a Csíki Vállalkozók Egyesületének tagjai nevében Bakcsy Tünde ügyvezető. „Ebben az esetben mindenkét fél tudja, hogy mihez tartsa magát. Tehát közösen beszélik meg, hogy a munkavállaló vissza szándékszik-e menni miután lejár a GYES. Amennyiben az anyuka szeretne visszamenni dolgozni, a munkaadó, ideális esetben, meghatározott időre alkalmaz valakit helyette. Azonban

gyakran előfordul az is, főként első gyerek születése esetén, hogy az anyuka nem akarja elkötelezni magát, mert lehet, hogy vállalna egy második gyermeket is, így nem tart igényt a munkahelyére.

Amikor számára aktuálissá válik, keres munkahelyet, vagy visszamegy a korábbi munkahelyére.

A vállalkozók egyesületének ügyvezetője azt is elmondta, hogy milyen nehézségekkel kell számolniuk a cégeknek, amikor szülési szabadságra megy az alkalmazottjuk.

Idézet
A munkaadó ugyanis köteles a szülési szabadságra járó pénzt az alkalmazottnak kiadni és az adót fizetni utána, viszont az államtól leghamarabb fél év múlva kapja csak vissza azt, miközben már egy másik alkalmazott bérének adóját is fizetnie kell”

– magyarázta. Ráadásul a munkaerőhiány közepette külön nehézséget okoz meghatározott idejű munkaszerződéssel új munkavállalót találni, ha pedig kapnak is új alkalmazottat, annak betanítására is energiát kell fordítani. Megjegyezte azt is, hogy másképp lehet motivált az, aki „csak” két évre van alkalmazva, mint az, akinek meghatározatlan idejű a szerződése, és ez is sokat számít egy cég életében.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 21., hétfő

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán

Anyagi nyereséget a harmadik szezon végének közeledtével sem könyvelhet el a 2019-ben átadott székelyudvarhelyi sátortetős műjégpálya, sikereket viszont annál inkább: elégedettek a szülők és tanítók a Korisulival, illetve a hokiedzésekkel.

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán
2022. március 21., hétfő

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre

További adományokra, alapélelmiszerekre, ruhaneműre, cipőre, tisztálkodószerekre van szükség, hiszen egyre több menekült érkezik Ukrajnából Marosvásárhelyre.

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre
2022. március 21., hétfő

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet

A tűzoltók folyamatos figyelmeztetése ellenére is állandóak a tarlótüzek Maros megyében. Január 1. és március 21. között már 211 tarlótűzhöz riasztották a tűzoltókat.

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet
2022. március 21., hétfő

Építő kell a leendő csíkszentkirályi uszodához

Aláírták tavaly a finanszírozási szerződést, de azt még nem tudja a községvezetés, hogy mikor épül fel a Csíkszentkirályra tervezett tanuszoda. A működtetési költségek jelentős növekedésére készülnek, de van rá fedezetük.

Építő kell a leendő csíkszentkirályi uszodához
2022. március 21., hétfő

Ingyenes az internet-hozzáférés Székelyudvarhely fontosabb közterein

Pályázaton nyert pénzösszegből biztosítanak ingyenes wifiszolgáltatást Székelyudvarhely népszerűbb közterein – adta hírül közleményében a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal.

Ingyenes az internet-hozzáférés Székelyudvarhely fontosabb közterein
2022. március 21., hétfő

Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján

A harminc évnél fiatalabb generáció sokkal empatikusabb, mint az idősebbek, akik még mindig tartózkodón viselkednek, ha Down-szindrómával élő gyerekkel találkoznak. Ezért is szükségesek azok a megmozdulások, amelyeket egy-egy világnapon szerveznek.

Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján
2022. március 21., hétfő

Erdélyi vonatkozásban fejtegetik a digitalizáció lehetőségeit Marosvásárhelyen

Vajdaság és Felvidék után most Erdélyben szerveznek Magyar Digitális Napokat a Digitális Jólét program keretén belül. A március 24-25-én Marosvásárhelyen zajló konferencia egyik célja, hogy beszéljenek a különböző szektorok digitalizációjáról.

Erdélyi vonatkozásban fejtegetik a digitalizáció lehetőségeit Marosvásárhelyen
2022. március 21., hétfő

Különös gyermekelrablós riasztás Székelyudvarhelyen

Gyermeke elrablását jelentette egy székelyudvarhelyi férfi a 112-es segélyhívó számon szombaton, azonban mint kiderült, a gyermek végig otthon volt biztonságban. Az apa még egy feliratot is festett a ház falára – adja hírül a Hargita megyei rendőrség.

Különös gyermekelrablós riasztás Székelyudvarhelyen
2022. március 21., hétfő

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken

Lángra kapott a tarló hétfőn az Illyefalva községhez tartozó Aldoboly közelében, a házak is veszélybe kerültek.

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken
Veszélyes tarlótüzek Háromszéken
2022. március 21., hétfő

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken

2022. március 21., hétfő

Villámcsődületet tartottak a Down-szindróma világnapján Székelyudvarhelyen

Március 21-e nem csak a csillagászati tavasz kezdetét jelenti, hanem a Down-szindrómások világnapja is.

Villámcsődületet tartottak a Down-szindróma világnapján Székelyudvarhelyen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM