Felháborodást váltott ki a rendőrök körében az elsejétől megszűnt bérpótlék

Felháborodást váltott ki a rendőrök körében az elsejétől megszűnt bérpótlék

Ingatag helyzet. Sok az elégedetlenség, amire még nem találtak megoldást a központi szervek. Illusztráció

Fotó: Pál Árpád

Hargita megyében és országszerte is tiltakoznak a rendőrök a nyolcórás munkaidőn túl végzett állandó otthoni ügyeletek miatt, ugyanis 2018. január 1-jétől kezdve erre nem jár pótlék. A rendőrségeken beadványokban kérelmezték, hogy idéntől ne osszák be őket az ügyeletre, többen kifogásolták az alacsony fizetéseket, valamint a személyzethiányt.

Veres Réka

2018. január 05., 13:102018. január 05., 13:10

2018. január 05., 13:122018. január 05., 13:12

A fizetetlen túlórázás miatt háborodtak fel az év végén a rendőrök, a Romániai Gyémánt Rendőr-szakszervezet (Sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul”) oldalán több bejegyzésben hívták fel a figyelmet arra, hogy 2018. január 1-jétől megszűnik az a fizetéspótlék, amelyet a rendőrök az állandó otthoni ügyeletért (permanența la domiciliu) kaptak. A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Gheorghe Filip kérdésünkre részletezte, hogy

az otthoni ügyelet egy „humánerőforrás-tartalék”, azaz olyan rendőrökről van szó, akik készenlétben állnak, hogy amikor a helyzet igényli, terepen beavatkozzanak.

Ez azt jelenti, hogy ha terepen valami történik és szükséges egy műveleti (operatív) csoport beavatkozása, a helyzettől függően az adott szakembereket otthonról hívják el terepre helyszínelni vagy operatív intézkedéseket elvégezni.

Nem akarnak ingyen dolgozni

A 40 százalékos pótlékot egyébként 2017 júniusától kezdték kapni egészen december 31-éig a terepen, nyomozócsapatokban dolgozó rendőrségi alkalmazottak. A bukaresti székhelyű rendőrszakszervezetek tavaly több ízben is igényelték, hogy továbbra is fizessék a szabadidőben végzett munkát. Egyebek közt azt is kifogásolták, hogy míg 2018-tól a rendőröknek ingyen kell a hivatalos munkaidő után otthonról a terepre vonulniuk, az orvosok, akiket szintén otthonról hívnak be beavatkozásokra, az adott időszakra továbbra is megkapják a munkaóra értékének negyven százalékát. Olyan szakszervezetek is voltak, amelyeknek vezetői tüntetésekkel fenyegetőztek, ha nem oldja meg a belügyminisztérium a bérnöveléseket és az alkalmazotthiányt.

A Romániai Gyémánt Rendőr-szakszervezet egy visszautasító beadvány mintáját is megosztotta majdnem nyolcezer követőjével, amelyet az év utolsó napjain országszerte, de Hargita megyében is több tucatnyi rendőr aláírt. Ezt

saját döntésük szerint tölthették ki, és adhatták le feletteseiknek a rendőrség alkalmazottai

– mondta el érdeklődésünkre a szakszervezet egyik, nevét nem vállaló Hargita megyei képviselője. A minta szerint ebben megjegyzik, nem értenek egyet azzal, hogy 2018-ban beosszák őket a fizetetlen állandó otthoni ügyelet programjába, amit a munkaszerződésükben megszabott munkaidőn kívül kell teljesíteniük.

Túlterheltség és személyzethiány

Mihai Nechiță székelyudvarhelyi nyomozó szerdán közösségi oldalán osztotta meg, hogy ő az egyik a huszonnégy rendőr közül, aki ügyeletet végzett a székelyudvarhelyi rendőrségnél. Írása szerint mindannyian beadványban értesítették felettesüket, hogy nem értenek egyet azzal, hogy továbbra is betervezzék őket az ügyelet elvégzésére. A bejegyzés szerint

emberhiány van, ezért otthonról hívják el dolgozni őket anélkül, hogy ezt megfizetnék.

„Két vagy három kriminalisztikás hogyan tudná folyamatosan lefedni az összes munkaterületéhez tartozó eseményt, ami a megye egynegyedén történik? Felvágják, klónozzák, hogy tudjon ezzel megbirkózni?” – példázódott.

Galéria

Ha egyszer felöltik az egyenruhát... A szóvivő szerint elvben és gyakorlatban is állandó a rendőri szolgálat. Illusztráció

Fotó: Barabás Ákos

„Nem azért tettük ezt, mert fegyelmezetlenek, lusták vagyunk, és nem is azért, mert nem akarunk dolgozni. Azt akarjuk, hogy elvégezzük a munkánkat. Mi vagyunk azok, akik helyszínre megyünk, ha elloptak két tyúkot, de az erőszakok, betörések, gyilkosságok, halálos balesetek helyszínére is (…). Egyesek közölünk 26 éve teszik ezt, mások csak a karrierjük elején vannak. A 26 évből csak hat hónapnyi állandó ügyeletet fizettek ki, majd bizonyos megfontolásból – amit egyelőre nem tudtam megérteni – megvonták tőlünk a pótlékot.

Idézet
Mindenkinek meg kell értenie, hogy elmúlt a hazafias, önkéntes munka ideje.

A jelenlegi helyzetben, és itt a súlyos személyzethiányra gondolok, nem látom, hogyan fogják megoldani a problémát” – olvasható a bejegyzésében. Ugyanakkor megjegyzi, hogy bár a közvetlen felelősség a helyi vezetőké, ezt csak a rendőrség országos vezetőségével együtt lehet megoldani, ha a tarthatatlan helyzetet ismertetik a belügyminisztérium vezetőségével és a politikusokkal.

Nem szűnik meg a helyszínlelés

Hargita megyében összesen 35 rendőr írta alá a beadványt, amellyel azt kérik, hogy idéntől többé ne osszák be az állandó ügyelet biztosításába. Székelyudvarhelyen egy nyilatkozatot nyújtottak be, amit huszonnégyen írtak alá – erősítette meg Gheorghe Filip.

„Elvben és gyakorlatban is a rendőri szolgálat állandó. Az állandóságát nem csak illik, de egyenesen kötelező folyamatosan betartani, ahogyan ezt a rendőrség megalapítása óta teszi mindenki. A rendőri szolgálat magában foglalja az ügyeletet is” – magyarázta. Hozzátette,

amikor csatlakoznak a rendőrséghez, az alkalmazottak elfogadják, hogy nemcsak joguk, hanem kötelességük is beavatkozni, ha egy törvénybe ütköző esetet állapítanak meg, ez pedig egyértelműen maga után vonja az állandó ügyeletet és készenlétet is.

„Éppen ezért nem fog módosulni a rendőrség tevékenysége, hiszen kötelesek vagyunk teljesíteni a hatáskörünket, biztosítani a köznyugalmat és a közrendet minden téren” – hangsúlyozta. Elismerte ugyanakkor, hogy nehézségek voltak az emberi reakciókat illetően akkor is, amikor bércsökkentések voltak. Megjegyezte azonban, hogy mindenki tisztában volt azzal, hogy a pótlékot biztosító határozat csak ideiglenesen, az elmúlt év második felére volt érvényes, és ezt akkor vállalták.

„Egy dolog, hogy szeretnénk ezt továbbra is, de munkánkat nem kívánságok szerint, hanem kötelességünk szerint végezzük, ezt pedig a munkaköri leírás, a rendőri státusz és a ránk vonatkozó jogszabályok szerint tesszük” – fogalmazott.

Mivel a fizetéseket nem megyei szinten határozzák meg, a megoldás sem lehet helyi vagy megyei, hanem a központi struktúrának kell megtalálnia.

„Kötelesek vagyunk továbbra is elvégezni a munkánkat, lefedni a terepen történő eseményeket. Különben jöhet egy bűnöző, és azt gondolhatja, azt tesz, amit akar, mert nem mennek ki a helyszínre a rendőrök. Téves! A rendőrök továbbra is elmennek terepre, továbbra is lesz műveleti csapat, és járőrök is lesznek, a rendelkezésünkre álló humán erőforrásnak és logisztikának megfelelően továbbra is minden lesz” – szögezte le. Belátta ugyan, hogy nem egyszerű biztosítani a készenlétet, de mint rendőrök elsőkként kell betartaniuk a törvényeket, márpedig a határozat szerint január elsejétől megszűnik a pótlék.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 05., péntek

A Bagossy Brothers Company indítja a borszéki fesztiválnyarat

Borszéken minden nyáron több fesztivál is várja a kikapcsolódni vágyókat. Idén a fürdőváros nyárindító eseménye a hétvégi Random Fesztivál. A kétnapos rendezvény sztárfellépője a Bagossy Brothers Company.

A Bagossy Brothers Company indítja a borszéki fesztiválnyarat
2024. július 05., péntek

Fiatal pap újmiséje a Güdüci Kulturális Napokon

Sportvetélkedőkkel rajtolt el pénteken az idei Güdüci Kulturális Napok eseménysora. Ennek kiemelkedő eseménye a templom búcsúünnepe, amely egyben egy fiatal pap újmiséje is lesz. Aznap szervezik a Güdüc MTB hegyikerékpár-versenyt is.

Fiatal pap újmiséje a Güdüci Kulturális Napokon
2024. július 05., péntek

Népviseletben a kórház alkalmazottai – most először

Több mint ötven orvos, ápoló, irodai dolgozó és egyéb alkalmazott öltött székely ruhát pénteken a székely népviselet napján. A várost motorkerékpáron végigjárva is hirdették, hogy ma van hagyományos viseletünk jeles napja.

Népviseletben a kórház alkalmazottai – most először
2024. július 05., péntek

Népzeneoktatás indul ősztől a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen

Népi hangszerek és ének oktatása kezdődik el ősztől a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Karán, lehetőséget teremtve a fiataloknak, hogy ezzel hivatásos erdélyi népi együttesekben helyezkedjenek el.

Népzeneoktatás indul ősztől a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen
2024. július 05., péntek

Bemelegítettek a hétvégére, magas fordulatszámon pörög Erdély legnagyobb magyar fesztiválja

A fiatalok kedvenceivel robbant be az idei Vibe Fesztivál, amelynek csütörtök esti főfellépője, a ByeAlex és a Slepp tömegeket vonzott az erdélyiek legnagyobb magyar zenei rendezvényére. Az első nap sikerét a bejárat előtt kígyózó sorok is igazolták.

Bemelegítettek a hétvégére, magas fordulatszámon pörög Erdély legnagyobb magyar fesztiválja
2024. július 05., péntek

Új vendéglátóipari és turisztikai szervezet alakult Székelyudvarhelyen

Bemutatkozott pénteken az újonnan alapított Székelyudvarhelyi Vendéglátóipari és Turisztikai Patronátus (SZVTP), amely a témában érdekelt vállalkozók érdekeit szeretné képviselni, közös fejlesztésekben, programokban gondolkodva.

Új vendéglátóipari és turisztikai szervezet alakult Székelyudvarhelyen
2024. július 05., péntek

Folkapp: a csíki mellett az udvarhelyszéki és gyergyói népviseleteket is egy adatbázisba gyűjtenék

Székely népviseletekről készült adatbázist mutattak be pénteken, a Székely Népviselet Napján, Csíkszeredában. Az alkalmazásban egyelőre csak Csíkszék népviseleteit követhetjük nyomon.

Folkapp: a csíki mellett az udvarhelyszéki és gyergyói népviseleteket is egy adatbázisba gyűjtenék
2024. július 05., péntek

Meglepetésként érte a magyarból érettségiző diákok többségét a harmadik tétel

Könnyebb témára számítottak a magyarból érettségiző diákok – tudtuk meg székelyudvarhelyi érettségizőktől péntek délután. Az utolsó vizsga után többen vélekednek úgy, hogy a magyar tétel egyeseknek nagyobb fejtörést okozott, mint a matematika.

Meglepetésként érte a magyarból érettségiző diákok többségét a harmadik tétel
2024. július 05., péntek

Sokan mentek ma népviseletben dolgozni

A Székely Népviselet Napjaként tartják számon néhány éve az Ezer Székely Leány napja előtti pénteket. Ezen a napon egyre több olyan polgármesteri hivatal és munkaközösség van, amelynek tagjai székely népviseletben mennek be dolgozni.

Sokan mentek ma népviseletben dolgozni
Sokan mentek ma népviseletben dolgozni
2024. július 05., péntek

Sokan mentek ma népviseletben dolgozni

2024. július 05., péntek

Illegálisan árulta a vízipipa-dohányt – őrizetbe vették

Őrizetbe vettek egy 23 éves fiatalembert csütörtökön a hatóságiak, miután több házkutatást is tartottak Székelyudvarhelyen, melyek során több zárjegy nélküli-, illetve hamis zárjeggyel ellátott, vízipipához használt dohányterméket találtak.

Illegálisan árulta a vízipipa-dohányt – őrizetbe vették
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!