Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Felállványozták a Kultúrpalotát, de nem zárják le teljesen a látogatók elől

Szász Cs. Emese 2019. június 12., 20:00
HIRDETÉS

Egészen a főbejáratig fel van állványozva jelenleg a marosvásárhelyi Kultúrpalota, ugyanis a Tükörterem restaurálása és a könyvtárban zajló munkálatok mellett lassan elkezdődik az épület tetőszerkezetének javítása is. Bár körülményesebb a látogatás, nem zárják le teljesen az épületet a látogatók, turisták előtt, a nagyterem is csak júliustól augusztus végéig lesz zárva az orgona felújítása miatt.

A főbejáratig tartanak már az állványok Fotó: Haáz Vince

A mintegy két évig tartó nagyszabású felújítási munkák még januárban elkezdődtek az emblematikus épületben, a Tükörterem több hónapig tartó restaurálása mellett a könyvtár folyosórészében dolgoztak sokat, de amint Fülöp Tímeától, a Kultúrpalota osztályvezetőjétől megtudtuk,

igyekeznek csak a legszükségesebb lezárásokat eszközölni, hogy legalább részben látogatható legyen a műemlék.

HIRDETÉS

Be lehet menni a Tükörterembe is, amelynek egyik oldala paravánnal van elzárva, ott dolgozik a restaurátor, akinek a munkájába be is tekinthetnek a látogatók. „Már elég nagy falrészek vannak, ahol látszik az eredeti festés, így azt is meg lehet nézni, milyen volt régen, és milyen lesz, közben meg a munkafolyamatba is be lehet kukkantani.

A terem bal oldali része, ahol a festett üvegablakok vannak, látogatható, az eredeti bútorokból is hagytunk bent, így ha nem is teljes pompájában, de azért meg tudjuk mutatni a Tükörtermet

– mondta a Székelyhonnak Fülöp Tímea.

Lassan kezdődik a tetőszerkezet felújítása, de a homlokzat is teljesen megújul majd Fotó: Haáz Vince

Hozzátette, a könyvtárt hónapok óta nem lehet megközelíteni a főbejáratán, csak a Kultúrpalotán keresztül, s voltak olyan napok is, amikor teljesen le kellett zárni, mert olyan munkák zajlottak, amelyek megkövetelték, de azért igyekeznek minél kevesebb részleget bezárni.

Mi úgy láttuk jónak, hogy nem zárunk be mindent a két évig tartó felújítás miatt, inkább részlegesen működtetjük, meg időnként picit körülményesebb bejutni, létezni, de mégis csak működik

– magyarázta a szecesszió gyöngyszemének tartott Kultúrpalotáról az osztályvezető.

Megtudtuk, jelenleg a modern magyar művészeti képtár egyébként állandó kiállítása van bezárva, valamint a Ion Vlasiu galéria, mert most ezen a részen kezdik a tetőszerkezetet javítását a munkások.

A Kultúrpalota nagyterme még látogatható, de az orgona felújítása is elkezdődik júniusban, s akkor lezárják a nagytermet a rendezvények előtt egészen az augusztus végi Vásárhelyi Forgatagig.

Nem zárják le teljesen a turisták előtt a szecesszió gyöngyszemének tartott Kultúrpalotát Fotó: Haáz Vince

Ennél több szigorítás nem is érinti egyelőre a látogatókat, a turistákat, akik még egy hónapig látogathatják a Tonitza-kiállítást, a román művészeti képtárat, a szecessziós kiállítást, a Bernády- és Dandea-szobákat. Az épület intézményeinek irányításáért felelős osztályvezető egyelőre úgy látja, a felújítás egyelőre nem vette el a látogatóik kedvét,

szép számban érkeztek gyerekcsoportok az utóbbi hetekben, és nyárra jellemzően nagyobb számban megjelentek a külföldi turisták is.

„A felújítás két évig tart, s nem csak a teljes tetőszerkezetet, hanem a homlokzatot is restaurálni kell. Az állványok sokáig fognak maradni, illetve ha az egyik résznél befejezik, haladnak tovább. Mindig két bejárat nyitva kell maradjon biztonsági szempontok miatt, ezért haladnak csak lépésről lépésre, és emiatt nincs egyszerre felállványozva az egész épület” – összegzett az osztályvezető.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS