Eszköztelenek a pedagógusok az erőszakos diákokkal szemben

Eszköztelenek a pedagógusok az erőszakos diákokkal szemben

Marosvásárhely egyik elismert román főgimnáziumában történt a konfliktus

Fotó: Haáz Vince

A pedagógusok eszköztelenek az iskolai erőszakkal szemben, és nincs tekintélyük a diákok előtt. Hasonlóan aggasztó az a tény is, hogy az osztálytársak sem próbálják meg nyugtatni, lefogni a dühös diákot, hanem filmezik, dokumentálják, ha erőszakos cselekményt látnak. Lukács-Márton Réka pszichológus, tanár a marosvásárhelyi Alexandru Papiu Ilarian Főgimnáziumban történt konfliktus kapcsán fejtette ki véleményét a Székelyhonnak.

Hajnal Csilla

2024. március 12., 20:582024. március 12., 20:58

A Maros Megyei Tanfelügyelőség közleménye szerint egy, az Alexandru Papiu Ilarian Főgimnáziumban tanuló nyolcadikos diák nem akart lemászni a szekrény tetejéről és visszaülni a padjába hétfőn, mert korábban többször is megbüntették a magatartása miatt. Miután a diák nem akart lejönni onnan és sértő szavakat használt, az iskola igazgatója utasította az órát tartó tanárnőt és a többi tanulót, hogy menjenek át egy másik tanterembe. Ezt követően a diák cigarettára gyújtott, és az ablakpárkányra ült a második emeleti teremben. Ekkor értesítették a rendőröket és hívták a 112-es segélyhívószámot is. Amikor a rendőrök kiérkeztek, a nyolcadikos diák a földszinten volt már, erőszakos kirohanása után megbilincselték és a rendőrautóhoz kísérték.

korábban írtuk

Ököllel ütötte és megrúgta tanárát egy diák Marosvásárhelyen
Ököllel ütötte és megrúgta tanárát egy diák Marosvásárhelyen

Rendzavarás, agresszív magatartás és hatósággal szembeni engedetlenség miatt vizsgálódik a rendőrség egy 15 éves kiskorúval szemben, aki egy marosvásárhelyi oktatási intézményben megengedhetetlenül viselkedett hétfőn, oktatási időben.

A tanfelügyelőség beszámolója szerint a rendőrség távozása után

a diák az édesanyjával együtt visszatért az iskolába, megvárták az osztályfőnököt a folyosón, majd halálosan megfenyegették őt, és hirtelen felindulásból a tanuló többször is megütötte tanárát.

Ismét kihívták a rendőrséget, akik a diákot elfogták, és az édesanyjával együtt bekísérték a rendőrségre. A pedagógust kórházba szállították kivizsgálásra.

A Maros megyei rendőrség közleménye szerint a diákot őrizetbe vették 24 órára, az elvégzett tesztek pedig nem mutattak ki tiltott szereket a 15 éves fiú szervezetében. A kiskorú ellen ütlegelés és garázdaság bűncselekménye gyanújával indult eljárás. Továbbá 500 lejes bírságot róttak ki rá garázdaság és csendháborítás miatt.

Miért tűnt el a tekintély?

Lukács-Márton Réka pszichológus, tanár úgy látja, ma a pedagógusok elég eszköztelenek és kevés a tekintélyük a diákok előtt.

„Harminc-negyven éve még teljesen természetes volt, hogy a tanár megfenyített, körmöst adott, nyilván nem ez a helyes, de azt látom, hogy a tanároknak ma nincs autoritásuk. Másik nagy gond az, hogy

Idézet
a szülők úgy vélik, jobban értenek a tanításhoz, mint maga a tanár, és a gyerek előtt minősítik sokszor a tanárokat.

Lehet véleményük a tanári viselkedésről, de nem kell minden esetben hangoztatni a gyerek előtt, mert ezzel azt mondod a gyereknek, hogy a tanárnak nincs tekintélye. Ha lehülyézzük a tanárt a gyerek előtt, a gyerek sem fog másként gondolni rá” – összegezte az elvesztett tekintély egyik forrását a szakember.

Fontos a segítségkérés

Lukács-Márton Réka össztársadalmi problémaként látja azt, hogy például bullying vagy erőszakos viselkedés szemtanújaként hajlamosak vagyunk a fejünket a homokba dugni. Például a családon belüli erőszak esetében is ritkán teszünk feljelentést, hiába tudjuk régóta, hogy valaki veri a feleségét.

Fontos lenne, hogy többször is segítséget kérjenek a diákok, jelezzék a felnőttek felé, hogy a másik diák valakit bántott.

Nyilván a diákok közt mindig lesz hercehurca, de a pszichológus úgy véli, a tanárok sem vállalnak mindig feladatot ennek kezelésében. „Ugyanakkor az érem másik oldalát is látom, sok esetben a tanárok arra is képesek, hogy nyilvánosan, sok ember előtt megszégyenítsék a diákokat, pedig ez már nem trend. A mi időnkben ehhez voltunk szocializálódva, de most már nem etikus, pedig most is lehet olyan tanárt látni, aki visszaél a hatalmával” – részletezte a pszichológus.

Hol van az értékrendünk?

A Papiu iskolában történtekkel kapcsolatban a szakember hozzátette, itt tanár-diák kommunikációról is szó van, hiszen kérdés, hogy mit tud mondani vagy milyen stílusban tudja elmondani annak a diáknak a mondandóját, hogy ilyen szinten kifordul magából.

Idézet
Elég ijesztő volt az arcmimikája annak a diáknak, és ahelyett, hogy a diáktársai lefogták volna, ők azok, akik videózták, dokumentálták az eseményt. Hol van az értékrendünk? Teljesen természetes az, hogy ha nem tetszik a másik viselkedése, nem tetszik, hogy milyen jegyet adott a tanár, akkor megütjük?

– tette fel a kérdést a pszichológus.

Minimum az adott iskolából való kicsapást érdemelne

Elvileg nemcsak ambuláns pszichológusa, hanem saját szakembere kellene legyen minden iskolának, de az más kérdés, hogy egy ember hogy tud megbirkózni azzal a sok problémával, ami felmerülhet egy tanintézetben: ő tartja a drogprevenciót, a szexuális nevelést, tanár-diák konfliktust, diákok közti konfliktust, tanár-szülő konfliktust kezel, tehát rengeteg teendője van, sok esetben ezek meg is haladják őt.

Ennek a fiúnak volt már fegyelmezési problémája,

lehet, hogy az elsőnél kellett volna vele elbeszélgetni, nem bagatellizálni, de ez mindenképp egy intő jel – fejtette ki a szakember.

„Lehet, hogy egyéni terápiára is kellett volna már járnia, mert nem hiszem, hogy csak a tanárokkal van neki problémája, akár az osztálytársaival is lehet. Akár szülői fegyelmezési problémák vagy komoly családi gondok állhatnak a háttérben, ahol ennyire nem tudja kezelni az indulatait egy gyerek. Fiúkról lévén szó, keményebb a harc, de akkor sem az a normális, hogy ha valaki neki ellentmond, ő nekiugrik.

Idézet
Több olyan tényező lehet, amely így begyűrűzhetett, nem tudjuk, hány éve tart ez a tanár-diák konfliktus, milyen családi problémák állhatnak ennek hátterében.

Kamaszok közt az is fennáll, hogy megmutassák a többieknek a vagányságukat. A fiúk durvábbak, és nekik szinte már ez a szeretetnyelvük, hogy csúnyán beszélnek egymással, persze ez sem normális, de felnőttek között is létezik ez a jelenség” – mondta el véleményét Lukács-Márton Réka.

Hozzátette, nem lehet normálisnak tekinteni azt, hogy a maximális bírság, amit kaphat egy ilyen esetben egy gyerek, hogy levonják a magaviseletét. Minimum az adott iskolából való kicsapást érdemelne a pszichológus szerint. „Értem, hogy megbántották, de nem mentség semmi arra, hogy a pedagógust felpofozzuk. Legalább addig nézzen magába, amíg más iskolát kénytelen keresni” – mondta el véleményét a marosvásárhelyi szakember.

5 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 15., szerda

Amikor már azt hittük volna, hogy elmúlik a nap medveriasztás nélkül, akkor jött a Ro-Alert

Ismét a csíkzsögödi Lukoil benzinkút közelében járt a medve szerda este, a hatóságok Ro-Alert figyelmeztetést küldtek a nagyvad jelenléte miatt.

Amikor már azt hittük volna, hogy elmúlik a nap medveriasztás nélkül, akkor jött a Ro-Alert
2024. május 15., szerda

Eltűnt gyergyóremetei férfit keresnek

Közel három hete látták utoljára a gyergyóremetei Portik-Szabó Endrét, azóta nem tudnak a hollétéről. Kérik, hogy aki bármilyen információt tudna róla, az értesítse a hatóságokat.

Eltűnt gyergyóremetei férfit keresnek
Eltűnt gyergyóremetei férfit keresnek
2024. május 15., szerda

Eltűnt gyergyóremetei férfit keresnek

2024. május 15., szerda

A közösség javát szolgáló multifunkcionális sporttermet adtak át Székelyszentkirályon

Az iskolás és napközis gyermekek sporttevékenységei mellett sportrendezvényeknek és közösségi tevékenységeknek is helyszínt biztosít az multifunkcionális sportterem, amelyet Potápi Árpád János és Kelemen Hunor jelenlétében adtak át szerdán.

A közösség javát szolgáló multifunkcionális sporttermet adtak át Székelyszentkirályon
2024. május 15., szerda

Tiszta és előremutató kampányt ígér Sepsiszentgyörgyön az EMSZ

Zakariás Zoltán parlamenti képviselő, országos EMSZ-elnök jelenlétében mutatkozott be párt sepsiszentgyörgyi csapatának egy része a szerda délutáni főtéri kampányindító sajtótájékoztatón.

Tiszta és előremutató kampányt ígér Sepsiszentgyörgyön az EMSZ
2024. május 15., szerda

Barót kórházának alapítási évfordulóját ünnepelte Erdővidék

Bár a történészek szerint nem tisztázott, hogy a baróti kórház alapításának 109, vagy 111 éves évfordulóját tartja-e idén, az évszázados múlttal rendelkező egészségügyi intézménynek így is volt oka az ünneplésre szerdán.

Barót kórházának alapítási évfordulóját ünnepelte Erdővidék
2024. május 15., szerda

Szolgálati lakásokkal gazdagodott Nagymedesér

Két szolgálati lakást adtak át szerdán délután a Nyikó menti Nagymedeséren a Studium Prospero Alapítvány jóvoltából, a magyar kormány támogatásával.

Szolgálati lakásokkal gazdagodott Nagymedesér
2024. május 15., szerda

Zsigmond Barna Pál tart előadást Csíkszeredában

Zsigmond Barna Pál, Magyar Kormány Európai Ügyek Minisztériumának államtitkára (Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának egykori vezetője) tart előadást csütörtökön délelőtt Csíkszeredában.

Zsigmond Barna Pál tart előadást Csíkszeredában
2024. május 15., szerda

Anyamedvét és két bocsát ütötte el a vonat

Két medvebocsot és az anyamedvét gázolta el egy vonat hétfőn Uzonnál. Uzon község önkormányzatának egy munkatársa értesítette a Kovászna Megyei Környezetőrséget arról, hogy egy anyamedvét és három bocsát elütötte a vonat.

Anyamedvét és két bocsát ütötte el a vonat
2024. május 15., szerda

Idén is befut Gyergyószentmiklósra a Boldogasszony Zarándokvonat

Több mint hétszáz utassal érkezik a gyergyószentmiklósi vasútállomásra csütörtökön este a Boldogasszony Zarándokvonat. Idén is ünnepélyes fogadással készülnek a helyiek.

Idén is befut Gyergyószentmiklósra a Boldogasszony Zarándokvonat
2024. május 15., szerda

Biztonsági okokból bezárták a parajdi sóbányát

Meghatározatlan időre bezárták a parajdi sóbányát, ahol nagyjából egy hónapja újból problémákat okoz a komplexumba betörő víz.

Biztonsági okokból bezárták a parajdi sóbányát
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!