HIRDETÉS

Értékelték a számos helyen értékelhetetlen eredményeket

Molnár Rajmond 2018. július 06., 09:22
HIRDETÉS

Rendkívül gyenge eredmények születtek a csíkszéki iskolák nagy többségében az érettségi nyári szessziójában. Az elért eredmények kapcsán iskolaigazgatóktól érdeklődtünk.

A Márton Áron Főgimnázium diákjai teljesítettek legjobban megyeszinten Fotó: Pinti Attila

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség szerkesztőségünkhöz eljuttatott összesítése szerint a megyében a 2045 vizsgázó mindössze 53,69 százaléka ért el átmenőt, azaz 1098 diák kapott hatos feletti átlagot.

Mint ismert, az óvás előtti jegyeket figyelembe véve

  • Csíkszeredában és megyeszinten is a Márton Áron Főgimnázium végzősei érték el a legjobb eredményt az érettségin: itt 94,15 százalékos az átmenési arány;
  • a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium tanulóinak 89,29 százaléka vette sikeresen a megmérettetést;
  • a Nagy István Művészeti Középiskolában a tanulók 52,17 százaléka ment át;
  • a A Kájoni János Szakközépiskola végzőseinek 38,66 százaléka ért el hatos vagy afeletti átlagot;
  • a Kós Károly Építőipari Szakközépiskolában 10 százalékos az átmenési arány;
  • a Venczel József Szakközépiskolában mindössze a végzősök 7,69 érte el az átmenő minősítést;
  • a Székely Károly Szakközépiskola diákjai közül egy sem ment át a záróvizsgán.

HIRDETÉS

A csíki települések iskoláiban sem születtek fényes eredmények: a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Iskolaközpontban az érettségizők 16,67 százaléka ment át, ez egyébként egy diákot jelent. A csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Iskolaközpontban pedig senki sem szerezte meg a hatos átlagot.

A csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban 171 vizsgázóból 161-en szereztek átmenőt.

Elégedettek és boldogok vagyunk az eredmények láttán. Úgy gondolom, hogy ez megfelel az iskolánk tantestületének, a szülők, illetve a közvélemény elvárásának is. (...) Remélem, hogy a következő években is sikerül tartani ezt a minőséget

– fogalmazott Varga László iskolaigazgató.

A csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium tanulóinak 89,29 százaléka vette sikeresen a megmérettetést. „Természetesen elégedettek vagyunk, örvendek a sikeres évfolyamnak. Az eredmény nem ért meglepetésként, komoly munka van mögötte. Gratulálok a kollégáknak és a diákoknak” – mondta lapunknak Tamás Levente igazgató.

Az előbbiekkel ellentétben a legtöbb csíki iskolában nagyon gyenge eredmények születtek. A csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskolában például egy diáknak sem sikerült az éretségi: húsz vizsgázóból húszan buktak meg. Györffy Ildikó igazgató szerint „akinek esélye lett volna, az a román miatt nem ment át. Ilyent is mondtak nekem a gyerekek, hogy elmennek majd olyan vidékre, ahol tudnak románul beszélgetni, mert hiába ülnek la a könyv mellé, nem tudják megtanulni a nyelvet. Meg kell említenem a rossz eredmények kapcsán azt is, hogy nagyon sok diákunk már kilencedikben eldönti, hogy nem akar érettségizni, sokan csak a szüleik nyomására mennek vizsgázni”.

A csíkszeredai Venczel József Szakközépiskola sem büszkélkedhet, 65-ből mindössze 5-ön szereztek átmenőt.

Jobb eredményeket vártam el a diákoktól, úgy éreztem, több volt ebben az évfolyamban a befektetett munka. Nem tudom pontosan, hogy mi az oka a nagyon gyenge eredményeknek

– közölte érdeklődésünkre Bálint Gabriella intézményvezető.

A csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Iskolaközpontban senki sem szerezte meg a hatos átlagot, tehát az átmenőt. Vizi István igazgató a következőképp értékelt: „Szakközépiskolák számára kétféle, különböző nehézségű érettségit kellene tartani. Egyik adjon lehetőséget azoknak, akik tovább akarnak tanulni, egy mást pedig azoknak, akiknek elegendő az érettségi oklevél. Meg kell nézni, hogy honnan, milyen szintről indulnak ezek a gyermekek. Rajtunk, szakközépiskolákon csattan az ostor, mert mi vagyunk az utolsó láncszem az érettségin. De a problémák az alsóbb szinteken kezdődnek. A gyermek már nyolcadik osztály végén sem tud egy négyesnél jobb jegyet írni, azzal pedig ugyebár nincs mit kezdeni. Nem lehet bepótolni azt a lemaradást, amit a gyerek hoz magával” – fejtette ki véleményét az intézményvezető.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS