Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Érdekes előadásokkal és nyitott kapukkal tartanak kórháznapokat Csíkszeredában

Iszlai Katalin 2019. június 28., 13:56

Négy ország harminc kórházának képviseletében közel kétszáz meghívott érkezik jövő hétvégén a hargitai megyeszékhelyre a III. Csíkszeredai Kórháznapok alkalmából. A háromnapos tudományos konferencián számos érdekes és hasznos előadást hallhatnak majd az érdeklődők hazai, magyarországi, németországi és nagy-britanniai egészségügyi szakemberektől.

Érdekes előadásokkal és nyitott kapukkal tartanak kórháznapokat Csíkszeredában
galéria
Fotó: Pinti Attila

Harmadik alkalommal szervez kórháznapokat július 5–7. között a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, partnerségben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel, Hargita Megye Tanácsával és a Hargita Megyei Orvosi Kollégiummal. A háromnapos tudományos konferencián

négy ország egyetemi központjaiban dolgozó professzorok és orvosok mutatják be az orvoslás újdonságait,

illetve térségbeli orvosok ismertetik munkájuk tudományos eredményeit. Az esemény részletes programját pénteken sajtótájékoztatón ismertette Konrád Judit kórházmenedzser, Adrian Dobrică mellkassebész és Mara Gyöngyvér, a Sapientia EMTE rektorhelyettese.

Konrád Judit kórházmenedzser elmondta, idén is a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán és a megyei tanács épületének márványtermében tartják majd a programokat.

„A kórháznapok a találkozások, beszélgetések, konstruktív párbeszédek színtere, ez pedig hozzájárul a kapcsolatrendszer kiépítéséhez, amely remélhetőleg a mindennapi munkában is fog gyümölcsöződni. Reméljük, hogy a rendezvényre a térség háziorvosai is ellátogatnak, illetve számítunk a rezidensek jelenlétére is. Várjuk emellett a fiatalokat is, akiknek a rohammentő-szolgálat tart bemutatót,

a nagyközönség számára pedig megnyitjuk a kórház több osztályát is,

hogy megismerhessék a tevékenységünket, illetve azokat a fejlesztéseket, amelyeket az ők és a személyzet érdekében végeztünk” – emelte ki a menedzser.

Mara Gyöngyvér, Adrian Dobrică és Konrád Judit Fotó: Pinti Attila

Mara Gyöngyvér ezt követően arról beszélt, hogy az egyetem mindig is felkarolta a tudományos rendezvényeket, így külön öröm számukra, hogy bekapcsolódhattak a kórháznapokba. A felsőoktatási intézmény és a kórház közötti kapcsolat látványos fejlődésen ment keresztül az elmúlt három évben a rektorhelyettes szerint: míg az első hasonló rendezvényen még csak általános bemutatások szerepeltek a programpontok között, szakmai program pedig alig volt, idén már több tudományos előadással és poszterrel is készülnek a kollégák.

Az egyetem és a kórház kapcsolatának megerősödését Adrian Dobrică is kiemelte, majd arról beszélt, hogy a kórháznapok remek lehetőséget kínálnak arra, hogy

az egészségügyi dolgozók kilépjenek a mindennapi rutinból, és visszatekintve értékelni tudják az elmúlt egy évet.

Hozzátette, három napra „nagyon nyitottá” válnak, és mindenkit arra buzdítanak, látogassanak el a rendezvényükre, hogy saját szemükkel is láthassák a kórházi munkát és a megvalósításokat.

{A}

A kórháznapok programjával kapcsolatosan elhangzott, a kétszáz meghívott több mint kilencven százaléka egészségügyi szakember, akik Románia mellett Magyarországról, Németországból és Nagy-Britanniából érkeznek Csíkszeredába. Az esemény fővédnökei Diana-Loreta Păun elnöki tanácsadó (Államelnöki Hivatal, közegészségügyi részleg) és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma).

A kórháznapok hivatalos megnyitóját jövő pénteken délelőtt fél tíztől tartják a Sapientia egyetem nagy előadótermében, amit tizenöt tudományos előadás követ majd, a késő délutáni órákban pedig

együttműködési megállapodást ír alá a csíkszeredai kórház a Pécsi Tudományegyetemmel közös doktori iskola működtetéséről.

Szombaton délelőtt 11 órakor kezdődnek majd az előadások az egyetem több előadótermében, a számos érdekes téma mellett aznap értekezik a sebkezelés új útjairól dr. Tandel Beáta, aki az év orvosa lett tavaly Magyarországon.

Vasárnap több helyszínen szerveznek majd programokat: 9 órától az egészségügyben dolgozókért tart szentmisét a csíksomlyói kegytemplomban Tamás József püspök, 11 órától nyitják meg a kórház különböző osztályait az érdeklődők előtt, illetve szintén 11 órától kezdődnek az előadások a megyei önkormányzat márványtermében. A részletes programot a csíkszeredai kórház weboldalán lehet megtekinteni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS