Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Előválasztásra készül Csíkszereda

Székelyhon 2020. február 17., 15:02 utolsó módosítás: 2020. február 17., 15:35

Mivel 2020 és 2024 között Csíkszereda polgármesteri székére több RMDSZ-es jelölt is igényt tart (Ráduly Róbert Kálmán jelenlegi polgármester és Korodi Attila parlamenti képviselő), ezért az RMDSZ előválasztáson dönti el, hogy ki fogja képviselni a szervezetet a nyári helyhatósági választáson.

Előválasztásra készül Csíkszereda
galéria
Fotók: Gábos Albin • Montázs: Székelyhon

A Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) határozatban rögzíti, hogy milyen formában zajlik le az előválasztás. Az már köztudott, hogy Csíkszeredában 2020. március 7-én, szombaton rendezik az előválasztást, itt pedig

a csíkszeredai személyazonossági igazolvánnyal rendelkezők szavazhatnak.

Az előválasztás megszervezéséért és lebonyolításáért a helyi előválasztási bizottság felel. A helyi előválasztási bizottságot a megyei/területi elnök megbízottja vezeti. Tagjait a helyi szervezet választmánya jelöli ki. Az előválasztási jelöltlistán kötelező módon szerepelni fognak mindazok az RMDSZ-es polgármester-, valamint tanácsosjelöltek, akik a jelölési kritériumoknak eleget tettek. A határozat arról is rendelkezik, hogy a kampány az előválasztás kiírásakor kezdődik, és a szavazás napjáig tart. Minden jelöltnek joga van egy szavazóbiztost állítani valamennyi szavazókörzetbe/mozgóurna mellé.

Hogyan kell szavazni?

A március 7-i szavazócédulákon a jelöltek neve ábécésorrendben szerepel majd. A polgármesterjelöltek megválasztása esetén a szavazat akkor érvényes, ha a szavazócédulán egy nevet jelölnek meg. Az RMDSZ-es tanácsosjelölteket tartalmazó szavazócédulán legtöbb tizenhárom nevet lehet megjelölni (2016-ban ugyanis ennyi tanácsosi helyet szerzett az RMDSZ a csíkszeredai képviselő-testületben), de nem kevesebbet mint két személyét (amelyből egy kötelező módon férfi, egy pedig nő kell legyen).

A jelöltek, ahogy mi látjuk

Rendhagyó módon, SWOT-elemzéssel hasonlítottuk össze az RMDSZ csíkszeredai előválasztására gyúró két polgármesterjelöltet. Az adta az apropót, hogy a hargitai megyeszékhelyen már közel két évtizede nem volt komoly választási küzdelem, ez viszont már most annak látszik. Ugyanakkor biztosra vehető, hogy a város következő polgármester kettejük közül kerül ki.

Néhány szóban a SWOT-elemzésről

A SWOT-elemzéssel feltérképezhetjük egy piac, iparág, üzlet, termék, szolgáltatás stb. piaci életképességét, illetve megismerhetjük, hogy mely feladatok a legfontosabbak stratégiai szempontból. Leggyakrabban az üzleti terv részét képezi: bankok, vagy befektetők számára készül, hogy látható legyen az üzleti tervben, melyek a megtérülés esélyei, arányai. Az RMDSZ csíkszeredai előválasztására készülő polgármesterjelöltekről készített elemzéseink alább láthatók.

A jelöltekről írt miniportréink itt olvashatók: Korodi Attila és Ráduly Róbert Kálmán.

Infografika: Tóth Szilárd

Infografika: Tóth Szilárd

Ön szerint melyikük veszít?

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
5 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS