Elfogadta a csendőrség az FK Csíkszereda kompromisszumos megoldását

Elfogadta a csendőrség az FK Csíkszereda kompromisszumos megoldását

Az Erőss Zsolt Aréna 150 parkolóját el kell hagyniuk az autótulajdonosoknak, ezzel kapcsolatban felszólítást helyeznek el a helyi rendőrök

Fotó: Kozán István

A csíkszeredai stadionban 125 hely van a Dinamo szurkolói számára fenntartva, ők azonban több ezren érkeznének a meccsre. Az FK Csíkszereda ezért egy olyan ötlettel állt elő, amibe a biztonsági szervek is belementek: az Erőss Zsolt Aréna parkolójában kivetítőt biztosítanak a Bukaresti Dinamo szurkolóinak hétfő este. Az FK Csíkszereda-Bukaresti Dinamo osztályozójáról Szondy Zoltánnal, az FK Csíkszereda klubelnökével beszélgettünk.

Kozán István

2024. május 24., 13:142024. május 24., 13:14

– Az egyik legfontosabb kérdés: mit kezdenek a tervezett „tízezer vendégszurkolóval” a hatóságok?

– A hatóságok képviselőivel – csendőrség, városi rendőrség, katasztrófavédelem és más intézmények, amelyeknek a munkatársai nem mutatkoztak be – volt egy tárgyalásunk a Dinamo elleni meccsről, hiszen ezt

mindannyian kiemelt kockázatú találkozóként kezelik.

Enyhe meglepetésemre a tárgyalásra a futballpálya és az Erőss Zsolt Aréna közötti vékony sávon került sor. Megdöbbenésemre azért ott, mert ott részletezték nekem, hogy a pluszban érkező vendégszurkolókat oda akarják vezetni. Mi a klub részéről jeleztük, hogy ez mindenki számára nagyon rossz, hiszen egyrészt azt sem tudják, hány szurkolóról van szó, az oda bezsúfolódó tömeget pedig mindössze egy kerítés választja el a focipályától. Épp ezért hangsúlyoztuk, hogy ez a lehető legrosszabb megoldás. A helyi erők azonban nem akartak tágítani: szerintük ez az egyetlen megoldás. Végül győzött a józan ész, és elfogadták a mi javaslatunkat.

Galéria

Fotó: Kozán István

– Mit tudott felajánlani az FK Csíkszereda?

– Korodi Attila csíkszeredai polgármesterrel egyeztetve azt az alternatívát ajánlottuk fel – ha már nincs más megoldás, ahogy többször is mondták nekem –, hogy az Erőss Zsolt Aréna parkolójában legyenek a Dinamo-szurkolói a mérkőzés alatt. Fontos kiemelnem, hogy ezek a szurkolók nem vendégei az FK Csíkszeredának, hiszen nálunk a vendégeskedés ott kezdődik, hogy megveszed a jegyet és bejössz a stadionba. Nyilván azt sem akarom, hogy a több száz kilométert utazó szurkolók páriaként érezzék magukat, ezért mi biztosítunk számukra mobil vécéket és egy kivetítőt, amelyen követhetik a találkozót. Még egy annyi változásra kell számítani, hogy

a találkozón ezúttal a vendégszektor a lelátó Erőss Zsolt Aréna felőli részén lesz – ezt is a csendőrség kérte tőlünk, hogy a dinamósok legyenek közelebb a társaikhoz.

De ez is parttalan akció, mert a Dinamo szurkolói közölték: ők szolidárisak egymással, ezért nem tartanak igényt a számukra fenntartott 125 jegyre, mert ők együtt akarják nézni a találkozót.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

– Az jó, ha volt, akivel tárgyalniuk, nekünk ugyanis azt közölte a Dinamo sajtósa, hogy nem ők szervezik a szurkolói kiruccanást Csíkszeredába.

– Téved. Három nappal a mérkőzés előtt kissé abszurdnak érzem a helyzetet, mivel a Dinamo vezetőségével mi sem nagyon tudunk tárgyalni: ők nagyon készségesek, de úgy tesznek, mintha semmiről sem tudnának, tehát a szurkolói csoportok élik önálló életüket – amit nem jön, hogy higgyek. Ezért az alapvető dolgokról nekünk nincsenek információink. Amúgy itt hozzáteszem: a csíkszeredai egyeztetéseinken jelen lévő, meg nem nevezett emberek sokat tudtak arról, hogy mit akarnak a Dinamo szurkolói, és mit kellene nekünk tennünk, hogy ezeknek a szurkolóknak minden jó legyen – remélem, kiérződik a szavaimból az irónia. De tényleg nem tudunk mi sem konkrétumokat.

– Akkor azt sem tudni, hogy mennyien érkezhetnek Csíkszeredába hétfő este?

– Ez pontosan így van. Azért én klubelnökként mindenkinek felhívnám a figyelmét, hogy

ne dőljünk be az ilyen mellveregető szövegeknek, hogy „tízezren jönnek”,

mert nem ez az első meccs, amit a Dinamóval játszunk – fociztunk nagyobb szurkolótáborral rendelkező csapat ellen is, utalok itt a Bukaresti Rapidra –, és mindig kiderült, hogy a tóduló tízezrek helyett jött pár száz ember. Tehát nem akarok jós lenni, de szinte kizártnak tartom, hogy tízezer dinamós jöjjön Csíkszeredába. Itt ismétlem önmagam: a bukaresti klubtól semmi megbízható információt nem kaptunk.

korábban írtuk

Tízezer Dinamo-szurkoló érkezne Csíkszeredába
Tízezer Dinamo-szurkoló érkezne Csíkszeredába

A Peluza Cătălin Hîldan szurkolói csoportosulás közösségi oldalán jelentette be: jóváhagyást kaptak arra, hogy 10 ezer szurkoló utazzon Csíkszeredába, a hétfő esti FK Csíkszereda–Bukaresti Dinamo osztályozós párharc visszavágójára.

Egyébiránt itt volt a marosvásárhelyi csendőrparancsnok, illetve külön többször beszéltem a Hargita megyei csendőrparancsnokkal is, és meg vagyok győződve, hogy a csendőrség profi módon fog eljárni. A két egységvezető tényleg nagyon pozitívan állt hozzá a helyzet megoldásához. Ami a klubunkat illeti, konzultálva a rendvédelmi szervekkel, mi is megtettünk néhány módosítást: jegyet csak helyszínen árusítunk, azokat személyi igazolványhoz kötjük; a bejárás ezúttal csak az új lelátó és a sátortetős pálya felől lehet – pont azért, hogy a minimálisra szorítsuk annak esélyét, hogy találkozzon a két szurkolótábor.

korábban írtuk

Csak személyesen lehet belépőt váltani az FK Csíkszereda–Dinamo visszavágóra
Csak személyesen lehet belépőt váltani az FK Csíkszereda–Dinamo visszavágóra

Pénteken és szombaton, csak személyesen lehet jegyet vásárolni a hétfő esti FK Csíkszereda–Bukaresti Dinamo mérkőzésre, a labdarúgó Szuperliga osztályozójának visszavágójára.

– Azt érzem az FK Csíkszereda részéről, hogy mindent megtesznek, hogy civilizált körülmények között járjon le a visszavágó. Na de, mit tapasztaltak az odavágón?

– Százötven szurkolónk volt Bukarestben. Mondanám azt, hogy a csendőrök és a helyi biztonsági erők nagyon kifogadtak. De nem akarok igazságtalan lenni a Dinamóval, mert a legtöbb helyen a szurkolóinkkal így bánnak. A csendőrség mindig egyet hátra lép és mossa a kezeit, hogy a helyi biztonsági erők intézik ezeket a dolgokat. De tudni kell, hogy

sok esetben a klubok által működtetett biztonsági erők gyakorlatilag azoknak a szurkolói csoportoknak a vezetői, akiknek az illető klubok így adnak pénzt.

Tehát mi, amikor megyünk a Dinamóhoz vagy a CSA Steauához, akkor a mi szurkolóinkat nem egy pártatlan csendőrség vagy a biztonság iránt elkötelezett biztonsági szolgálat alkalmazottai fogadják, hanem egy ellenünk teljesen elfogult csendőrség és az ellenfél szurkolóinak a vezérürüjei (a Steaua ellen a magyar feliratokat sem engedték be a stadionba), akik biztonsági őrnek álcázva fontoskodnak és megtesznek mindent, hogy nekünk rossz legyen. Viszont hadd tegyem hozzá azt is, hogy a legtöbb esetben ezek az alvilághoz közel álló urak nem jönnek idegenbe. Ezért mi is arra számítunk, hogy a hozzánk érkező szurkolók zöme a környékről fog érkezni, ezért gondoltam úgy, hogy nem lenne korrekt, ha mi is hasonlóan viszonyulnánk. Mert akkor ez azt jelentené, hogy mi is arra a szintre süllyednénk le. Ugyanakkor őszintén szólva örvendek is, hogy a Hargita megyei csendőrség kicsit jobban viszonyul a helyi polgárokhoz, mint a bukaresti kollégáik. De a lényeg: mi ingyenes kivetítőt és illemhelyiségeket biztosítunk a szurkolóknak, a többi azonban nem rajtunk áll, mivel én klubelnökként a stadion kerítésén belül vagyok illetékes.

– A bukaresti meccsnek volt egy nagyon kemény töltete, miszerint ezt egy román-magyar harc.

– Jó, hogy ezt felhozta, mert Bukarestben belekeveredtem egy teljesen abszurd párbeszédbe, ahol felrótták nekem, hogy a kezdőcsapatunkban tíz magyar van, és megfenyegettek, hogy ha ezen nem változtatunk, akkor a következő szezonban nagyon nehéz dolgunk lesz. Viszont

a bukaresti kezdőcsapatunkban öt román állampolgár volt, a Dinamónál pedig három. Ezt azoknak is mondom, akik a Dinamo által akarják megélni a mélyromán érzelmeiket.

Szóval nekik ez nem tűnik fel? Az Európai Unión belül Romániában egyébként is az egyik legnagyobb az idegenlégiósok aránya. Ennek tükrében rendben van gyűlölni a magyarokat, de a sajátjainkat nem szeretjük? Tehát amikor belecsúszunk az FK–Dinamo meccs kapcsán egy ilyen logikába, akkor ezen is illene elgondolkodni.

A Hargita megyei csendőrség tájékoztatása szerint a hétfő esti FK Csíkszereda–Bukaresti Dinamo labdarúgó-mérkőzésen helyi mellett a marosvásárhelyi csendőrség, valamint más közrendért felelős egységek fognak gondoskodni a biztonságról. A tájékoztatóban emlékeztetik a nézőket: az arénába tilos gyűlöletre, bármilyen megkülönböztetésre vagy erőszakra buzdító feliratokat elhelyezni. Tanácsolják a szurkolóknak, hogy tartsák tiszteletben a rendfenntartó erők utasításait, tartózkodjanak a verbális és fizikai agressziótól és minden olyan cselekménytől, amelyek a közrend megzavarásához vezethetnek.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 24., péntek

Se jogsi, se rendszám, mégis közútra ment

Rendszámtáblák nélküli autót vezető férfi bukott le csütörtökön reggel Gyergyóremetén egy rendőri ellenőrzés során. Mint kiderült, gépjárművezetői engedélye sem volt.

Se jogsi, se rendszám, mégis közútra ment
2024. május 24., péntek

Hétfőtől célzottan keresik a kóbor kutyákat Sepsiszentgyörgy utcáin

Sepsiszentgyörgy minden lakónegyedét sorra véve keresik a kóbor kutyákat május 27-től a szépmezői kutyamenhely munkatársai – jelentette be a menhelyet működtető Tega Rt. Arra kérik a lakosságot, jövő héten jelezzék, ha gazdátlan ebet látnak a városban.

Hétfőtől célzottan keresik a kóbor kutyákat Sepsiszentgyörgy utcáin
2024. május 24., péntek

Kezdődik a beiratkozás a csíkszeredai bölcsődébe

Jövő hétfőtől kezdődik a gyerekek beiratkozása a csíkszeredai bölcsődébe. A szükséges dokumentumokat május 27–31. között adhatják le a szülők.

Kezdődik a beiratkozás a csíkszeredai bölcsődébe
2024. május 24., péntek

Antal Árpád: minél több a magyar szavazat, annál gyengébb az AUR

„Bukarestben az erő a kommunikáció nyelve. Ezért is fontos, hány RMDSZ-re leadott szavazat lesz június 9-én az erdélyi, székelyföldi városokban és településeken.”

Antal Árpád: minél több a magyar szavazat, annál gyengébb az AUR
2024. május 24., péntek

Állomásozó busz kikerülése közben gázoltak el egy gyermeket Illyefalván

Úttesten megállt autóbuszt került ki járművével egy sofőr az Illyefalván áthaladó megyei úton szerdán, amikor egy kisfiú lépett az autó elé. A gyermeket, aki szabálytalanul, gyalogátjáró nélküli szakaszon kelt volna át, kórházba szállították.

Állomásozó busz kikerülése közben gázoltak el egy gyermeket Illyefalván
2024. május 23., csütörtök

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratainál

Kikerekedett az autósok szeme kedden reggel, amikor Szejkefürdőnél, a Székelyudvarhely felé vezető egyetlen, korlátozásoktól mentes útvonalon is dugó alakult ki. Utánajártunk, hogy még milyen forgalomkorlátozásokra kell számítani.

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratainál
2024. május 23., csütörtök

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe

Háromszázan dolgoznak a marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtér új utastermináljának építésén, amely előreláthatóan augusztusra készül el. Az infrastrukturális beruházások egyik fontos célja a repülőjáratok számának növelése.

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe
2024. május 23., csütörtök

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét

Három Fehér megyei gyanúsítottnál tartottak házkutatást a marosludasi ügyészség és rendőrség munkatársai: őrizetbe vettek két nőt, akiket Maros megyében elkövetett bolti lopásokkal gyanúsítanak.

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét
2024. május 23., csütörtök

Elkezdődött a 3. SepsiBook

Szavak nélkül mesélnek, nyelvi korlátokat küzdenek le a harmadik SepsiBook megnyitóját megelőző könyvkiállításon bemutatott Csupa-kép könyvek, amelyekben ugyan háttérbe szorul a szöveg, de kibontakozik a képzelet.

Elkezdődött a 3. SepsiBook
Elkezdődött a 3. SepsiBook
2024. május 23., csütörtök

Elkezdődött a 3. SepsiBook

2024. május 23., csütörtök

Hargita Megyéért Díjat kapott Burus-Siklódi Botond

Hargita Megyéért Díjjal tüntették ki Burus-Siklódi Botondot, a Románia Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnökét, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza korábbi vezetőjét a megyei önkormányzat csütörtöki dísztanácsülésén.

Hargita Megyéért Díjat kapott Burus-Siklódi Botond
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!