Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Életveszélyes felelőtlenség a medvecsapda látogatása

Fülöp-Székely Botond 2019. november 05., 15:18
HIRDETÉS

Ismét betört egy székelyudvarhelyi portára a medve, ahol tyúkokat ölt meg. Mindezek mellett a város öt különböző pontján látták a nagyvadakat az utóbbi napokban. A Rét utcában garázdálkodó medvét csapdával igyekeznek befogni a szakemberek, de munkájukat hátráltatják a kíváncsiskodók.

Nemcsak magukat sodorják veszélyebe, hanem a garázdálkodó medve befogását is hátráltatják a kíváncsiskodók Fotó: Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület

Legutóbb keddre virradóan jelzett a Ro-Alert figyelmeztető rendszer, hogy medvét láttak a Cserehát lakónegyedben. Mărmureanu-Bíró Leonárd, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület igazgatója a Székelyhonnak elmondta, a bejelentők szerint az ottani szeméttározóknál járt a nagyvad, amelynek sem hajnalban, sem reggel nem bukkantak a nyomára. Ettől függetlenül úgy sejtik, hogy egy bocsos anyamedvéről van szó, mivel azt többször is látták a helyszínen.

Elfogytak a gyümölcsök a határban, így a túlszaporodott medvék már a városba is bemerészkednek élelmet keresve. A kukák pedig vonzzák őket

– magyarázta a szakember. Rámutatott, más megoldás híján villanypásztorral kell körbevenni a tározót, hiszen a nagyvad biztosan vissza fog térni. Persze az este folyamán kollégái kint lesznek a helyszínen, hogy elriasszák a megjelenő medvét.

HIRDETÉS

Az utóbbi néhány napban Székelyudvarhely más részeiről is jelentették, hogy medvéket láttak, ilyen például a Templom és a Szabók utca, valamint Kadicsfalva – mondta Mărmureanu-Bíró Leonárd.

„Most már a vak is láthatja, hogy több medve garázdálkodik Székelyudvarhelyen, legalább tizenöt egyedről van szó a megfigyeléseink szerint. Már alig bírjuk a munkát, éjt nappallá téve terepen vagyunk, és próbáljuk elriasztani a nagyvadakat vagy éppen károkat mérünk fel. A helyzet pedig egyre csak fokozódik. Persze más településekről itt még nem is beszéltem, hiszen például Parajd központjában rendszeresen látni medvét. Most legalább öt medvecsapda kéne csak Székelyudvarhelyen” – fakadt ki.

Mondandóját még be sem fejezte a vadász, máris hívták telefonon, hogy keddre virradóra egy újabb székelyudvarhelyi portára tört be a nagyvad. Később kiderült, hogy

a Budvár irányából érkező egyed egy Farcád utcai gazda szinte minden tyúkját elpusztította, csak négyet hagyott életben.

Utóbbiakat le fogja vágni a tulajdonosuk, mivel tart a nagyvad visszatérésétől. A kilövési kvóták betiltása miatt nincs más megoldás, ide is kimennek éjszaka riasztani a vadászok. „Egyszerűen ijesztő a kialakult helyzet” – fogalmazott a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület igazgatója.

Fotó: Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület

Sajnálatos esetekről is beszámolt Mărmureanu-Bíró Leonárd, ugyanis kiderült, hogy

többen látogatják a Rét utcai medvetámadás közelében kihelyezett csapdát.

Mint mondta, ez nemcsak életveszélyes, de felelőtlenség is. „Délután hat órakor készített felvételt a kamera több fiatalról, miközben egy másik napon este hétkor a medve kószált ott két boccsal” – fejtette ki. Éppen ezért

arra kér mindenkit, hogy saját testi épségét szem előtt tartva kerülje el a helyszínt.

Mindemellett a kíváncsiskodók hátráltatják a vadászokat a medve elfogásában is.

Könnyen keresztezhetik egymás útját a kíváncsiskodók és a medvék. El kell kerülni a csapdát Fotó: Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület

Fotó: Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület

Nincs meg a sebzett medve

Mărmureanu-Bíró Leonárd arra is felhívta a figyelmet, hogy továbbra sem sikerült megtalálni az egy hete autóval elütött medvét, amely vélhetően a motorospálya közelében lévő erdőben bujkál. A sebzett egyed ugyanakkor rendkívül veszélyes. „Nagy valószínűséggel sebláz kínozza az állatot, így víz közelében vagy egy dagonyában feküdhetett el. Éppen ezért arra intek mindenkit, hogy kerülje a vizenyős területeket, illetve az erdőt” – szögezte le az egyesület igazgatója.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS