Egyre többen kérik a nyugdíjt a külföldi munkaévekre is

Egyre többen kérik a nyugdíjt a külföldi munkaévekre is

Ledolgozott évek itthon és külföldön. Figyelembe veszik. Képünk illusztráció

Fotó: László Ildikó

Évről évre nő azok száma, akik nyugdíjazásukhoz kérik a külföldön ledolgozott munkaéveik figyelembevételét a nyugdíjpénztártól, mások a munkaévek visszaigazolását igénylik az intézménytől. Hargita megyében meglehetősen sok a kérelem, kevés az alkalmazott, sokszor hiányosak a külföldről megkapott dokumentációk, így akár több hónapot is igénybe vehet az ügyintézés.

Barabás Hajnal

2024. február 08., 08:002024. február 08., 08:00

2024. február 08., 08:152024. február 08., 08:15

Nem túlzás azt állítani, hogy az idő múlásával Hargita megyében is ezreket fog érinteni a külföldön ledolgozott munkaévek kérdése: 2007 óta, amióta Románia belépett az Európai Unióba, nagyon sokan vállaltak munkát hivatalos formában az EU valamely tagállamában, most pedig az ott ledolgozott munkaéveket szeretnék „hazahozni”. Ez azonban nem megy egyik napról – vagy egyik hónapról a másikra –, mivel különböző országok más-más hivatalainak kell egymás között papírozniuk.

A kérdésről Fejér Zsuzsannával, a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár aligazgatójával beszélgettünk, aki kezdetben ismertette mindazokat a tudnivalókat, amely a külföldön ledolgozott munkaévek figyelembevételét illeti a nyugdíjazásnál.

Mint ismeretes, Románia 2007 óta köteles az uniós jogszabályok alkalmazására, továbbá léteznek az Európai Unión kívüli országokkal is egyezmények, például olyan államokkal, mint Svájc, Norvégia, Liechtenstein, Izland, Izrael, Uruguay, Chile, Kanada (ezen belül külön Quebec tartománnyal), Albánia, Dél-Koreea, Észak-Macedónia, Moldovai Köztársaság, Szerbia, Törökország. Ezekben az egyezményekben megfogalmazott szabályozás általában hasonló az uniós szabályozáshoz. A román kormány az Amerikai Egyesült Államokkal is megkötötte az egyezményt, amelyet törvénnyel fognak megerősíteni.

Két fő kategóriáról van szó

Az aligazgató két fő kategóriára osztotta az eseteket: egyrészt vannak, akik romániai lakhellyel rendelkeznek, és dolgoztak külföldön. Ők a lakhelyük szerinti nyugdíjpénztárnál kell letegyék a nyugdíjazási kérelmüket, így a Hargita megyében élők a Hargita Megyei Nyugdíjpénztárhoz kell forduljanak (Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 94. szám). A típuskérés mellé csatolni kell a külföldi és belföldi munkaviszonyt igazoló iratokat, és innentől kezdve az intézmény elindítja a folyamatot a nyugdíjazásra. Kitért arra is, hogy

az érintettek a nyugdíjazási kérelmüket akkor is benyújthatják, ha csak a külföldön ledolgozott munkaévekkel együtt teljesítik a nyugdíjazáshoz a kötelező feltételeket.

Romániában az öregségi nyugdíj feltétele, hogy az érintett betöltse az előírt életkort, jelenleg a férfiak esetében a 65 életévet, a nők esetében a 63 életévet; emellett meg kell legyen a legkevesebb 15 év hozzájárulási időszak Romániában és a másik tagállamban/tagállamokban együtt, amellyel Romániának egyezménye van.

Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy bár a többi országban ledolgozott munkaéveket figyelembe veszik a jogmegnyitáshoz, viszont romániai nyugdíjra nem lesz joga, csak a közösségi nyugdíjra (románul: pensie comunitară). Például, ha az érintett személy elérte a nyugdíjkorhatárt, és belföldön ledolgozott 10 évet, külföldön pedig 5 évet, akkor kérheti a nyugdíjazását, mivel az öregségi nyugdíjhoz való jogosultság megállapításához figyelembe veszik a külföldön dolgozott éveket. Viszont a nyugdíjat a belföldön ledolgozott munkaévek után kapja Romániából, azaz a 10 év után járó nyugdíjat.

Vannak továbbá olyanok is, akik már nyugdíjasok Romániában, és időközben elérték a külföldön érvényes nyugdíjkorhatárt, és teljesítik az adott országban is a nyugdíjazás feltételeit. Ilyen esetben a kérést ugyancsak a lakhely szerinti nyugdíjpénztárhoz kell benyújtani, az intézmény pedig felveszi a kapcsolatot az adott ország illetékes hivatalával. „Tehát

Idézet
a Romániában ledolgozott munkaévekre Romániából, a külföldön ledolgozott munkaévekre külföldről kapja az illető nyugdíjas a nyugdíjat”

– húzta alá az aligazgató.

A Hargita Megyei Nyugdíjpénztár feladata, hogy a Hargita megyében élő igénylők esetében elindítsa az eljárást, tehát az igénylőknek nem kell külföldön intézniük ezt az ügyet.

Az érintettek ott kell a kérést benyújtsák, ahol életvitelszerűen élnek.

Ha viszont külföldön élnek, ott telepedtek le, akkor a nyugdíjkérelmüket abban az országban kell benyújtsák. Ez a második kategória. A külföldön élők, ha Romániából jogosultak nyugdíjra, mert teljesítik a feltételeket, akkor nem kell hazautazzanak, hogy ügyet intézzenek, hanem az adott ország illetékes hivatalánál teszik le a kérést, az igazoló iratokkal együtt, az pedig felveszi a kapcsolatot Romániával, hogy egyeztessék az adatokat.

Azt az aligazgató megjegyezte, hogy Romániában szigorú előírások vannak: például a kérvényezőnek a 2001. április előtti időszakban ledolgozott éveket munkakönyvvel kell igazolnia. Ha azt elveszítette, akkor azt meg kell hirdetnie Románia Hivatalos Közlönyében, és be kell szereznie az összes munkáltatótól az igazolást, amely meg kell feleljen a nyugdíjtörvény alkalmazási normáiban közzétett feltételeknek, másképp nem fogadják el.

Papíralap helyett digitális rendszer

Újdonság, hogy 2022. júliusától kezdve Romániából már nem papíralapú nyomtatványokkal, hanem digitális rendszeren keresztül tartják a kapcsolatot és intézik az ügyeket a többi országgal, amely némileg felgyorsította az eljárást, de még nem eléggé, hiszen megfelelő módon csak tavaly óta indult el.

Az ügyintézést azonban lassíthatja, ha hiányos a dokumentáció, és ez gyakori

– mondta az aligazgató. Példának hozta fel, hogy mivel másolatokkal dolgoznak, emiatt azokat a külföldi intézményben alá kell írják, azt igazolandó, hogy az eredetivel azonos példányokról van szó. Ha ez nincs meg, nem fogadhatják el.

Sokszor előfordul az is, hogy hiányos a fénymásolat, kimarad néhány oldal például a munkakönyvből, akkor azt elektronikus levélben ismét jelezni kell, hogy küldjék újra a másolatot; gyakran olvashatatlan a szkennelt dokumentum, ezt szintén nem fogadhatják el – sorolta a problémákat Fejér Zsuzsanna, amelyek hátráltatják az ügyet. Azt is tudni kell, hogy

a jogszabályok nem írnak elő határidőt ezen kérelmek lezárására. Ennek ellenére igyekeznek tartani a hat hónapos határidőt.

Azt azonban az aligazgató elismerte, egyre nagyobb a munkavolumen, az elbírálás folyamata összetett, és ehhez képest kevés az alkalmazott, így gyakran megcsúsznak az ügyintézéssel.

Évről évre több a megkeresés

Az aligazgató azt is elmondta, hogy évről évre nő a kérelmezők száma. Tavaly például 891 kérést nyújtottak be nyugdíjazásra, úgy, hogy a külföldön ledolgozott munkaévek figyelembevételét is kérték; ebből 609 esetben külföldi lakhellyel rendelkező személyek az adott ország hivatalán keresztül igényelték a nyugdíjazásukat.

282 személy pedig Hargita megyei lakhellyel rendelkezve a Hargita Megyei Nyugdíjpénztárhoz fordult a kéréssel. Ez az a generáció, akik a 90-es években tömegesen hagyták el az országot, és telepedtek le, legtöbben Magyarországon, jegyezte meg. Tavalyelőtt pedig 730 személy ügyeit kellett intézni.

A hatékonyság érdekében egyébként 2017-ben az Országos Nyugdíjpénztár felosztotta a megyék között az országokat, így Hargita megye a Finnországban és Dániában életvitelszerűen élők kérelmeivel foglalkozik, és azokkal a Hargita megyében élők kérelmeivel, akik valamikor Dániában és Finnországban dolgoztak. Szintén a megyei intézményhez tartoznak azok is, akik Magyarországon dolgoztak és a családnevük kezdőbetűje K, L és M betű. (A–K-ig Kolozs megye, N–Z-ig pedig Maros megye intézi az ügyeiket).

Szóba került az életbizonyítvány kérdése is

Szintén a témához tartozik az életbizonyítvány kérdése (románul certificat de viaţă). Ez azoknak szól, akik életvitelszerűen külföldön élnek és Romániából is jogosultak nyugdíjra, ők minden év december 31-ig kell visszaküldjék az életbizonyítványukat. A nyugdíjpénztár minden év október 31-ig kiküldi a bizonyítványt minden egyes külföldön élő nyugdíjasuknak, akiknek ki kell tölteniük a dokumentumot, majd egy hivatalos intézményben, ami lehet polgármesteri hivatal, bank, vagy más állami hivatal, egy ügyintéző előtt alá kell írniuk a dokumentumot.

Ezt az ügyintézőnek is láttamoznia kell, hogy igenis előtte történt az aláírás, és ezt a nyugdíjpénztárnak vissza kell küldeni. Ha nem teszik ezt meg, akkor felfüggesztik a nyugdíj folyósítását egészen addig, amíg vissza nem igazolja, hogy életben van. Ebben az esetben visszamenőleg megkapja a nyugdíját.

Amennyiben szeptemberben életbe lép az új törvény, akkor erre egy évben kétszer lesz majd szükség úgy, hogy minden külföldön élő nyugdíjas a saját kezdeményezésére kell majd megküldje az életbizonyítványt az intézménynek. Tavaly több mint 2500 külföldi nyugdíjasnak küldött ki ilyen életbizonyítványt a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 07., szerda

Két autó összeütközött, mindkét sofőr megsérült, lezárták az utat

Ideiglenesen lezárták a járműforgalmat a 11-es országút Brassó és Kézdivásárhely közötti szakaszán, Maksa és Csernáton között. Baleset történt.

Két autó összeütközött, mindkét sofőr megsérült, lezárták az utat
2024. február 07., szerda

Elkészült az oktatási minisztérium ellenőrző testületének jelentése a beomlott udvarhelyi bentlakásról

Ligia Deca oktatási miniszter szerdán bejelentette, hogy a minisztérium ellenőrző testülete véglegesítette a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásának két halálos áldozatot követelő részleges összeomlásáról készített jelentését.

Elkészült az oktatási minisztérium ellenőrző testületének jelentése a beomlott udvarhelyi bentlakásról
2024. február 07., szerda

Ingyenes parkolás az erre jogosultaknak Székelyudvarhely teljes területén

Nem vonatkozik a hadi és politikai foglyok, valamint azok elsőfokú leszármazottaira az új székelyudvarhelyi parkolási rendszer: a nekik járó ingyenes bérlet ugyanis lehetővé teszi, hogy állomásozzanak a város bármely parkolásra kijelölt területén.

Ingyenes parkolás az erre jogosultaknak Székelyudvarhely teljes területén
2024. február 07., szerda

Nyolcféle szakrendelést indítanának a megújult korondi rendelőközpontban

Befejeződött a korondi mentőállomás, illetve az orvosi rendelők épületének felújítása Korondon, ahol egészségügyi központot alakítanak ki. A tervek szerint nyolc szakorvost látogathatnak majd itt a betegek.

Nyolcféle szakrendelést indítanának a megújult korondi rendelőközpontban
2024. február 07., szerda

Visszatért a „ionapotchivanoc”, immár nemzetközi szinten

„Jó napot kívánok!” – magyarul köszöntötte Klaus Iohannis román államfőt Vincze Lóránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselő az Európai Parlamentben. Ugye mindannyian emlékszünk még a 2020-as államelnöki „ionapotchivanocra”?

Visszatért a „ionapotchivanoc”, immár nemzetközi szinten
2024. február 07., szerda

Biztonsági okok miatt nem oldották még fel az útlezárást a székelyudvarhelyi tragédia helyszínén

A december közepén történt bentlakásomlás óta le van zárva a beomlott épületrész előtt húzódó rövid útszakasz Székelyudvarhelyen. Noha alig néhány méterről van szó, ez a városi forgalom fontos útvonala.

Biztonsági okok miatt nem oldották még fel az útlezárást a székelyudvarhelyi tragédia helyszínén
2024. február 07., szerda

Négy Hargita megyei településen is áramkimaradást okozott az erős szél

Négy gyergyószéki település maradt áram nélkül szerda délután – közli a Hargita megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Négy Hargita megyei településen is áramkimaradást okozott az erős szél
2024. február 07., szerda

Bűnügyi eljárás indult a lezuhant repülőgépdarab miatt

A marosvásárhelyi ügyészség büntetőeljárást indított a légiközlekedési törvény megsértése miatt, miután egy autó-motorháztető nagyságú burkolólemez zuhant le egy repülőről a náznánfalvi napközi közelében kedden.

Bűnügyi eljárás indult a lezuhant repülőgépdarab miatt
2024. február 07., szerda

Elhalasztotta a vízszolgáltató az éjszakára tervezett munkálatokat, lesz ivóvíz Marosvásárhelyen

A regionális vízszolgáltató telephelyeire felszerelt napelemek bekötése miatt nem lesz ivóvíz csütörtökre virradóan Marosvásárhelyen – jelezte szerdán a szolgáltató, majd később pontosított: a betervezett munkálatokat elhalasztják.

Elhalasztotta a vízszolgáltató az éjszakára tervezett munkálatokat, lesz ivóvíz Marosvásárhelyen
2024. február 07., szerda

Egyik sofőrnek jogosítványa nem volt, a másik hamis rendszámú autót vezetett

Jogosítvány nélküli sofőrt és hamis rendszámtáblával közlekedő járművezetőt is azonosítottak Udvarhelyszéken a közlekedésrendészek kedden – adja hírül a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

Egyik sofőrnek jogosítványa nem volt, a másik hamis rendszámú autót vezetett
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM