Egyre sürgetőbb a közvilágítási rendszerek korszerűsítése

Egyre sürgetőbb a közvilágítási rendszerek korszerűsítése

Igyekezni kell a közvilágítás korszerűsítésével, a régi égők, alkatrészek már nehezen beszerezhetők 

Fotó: Pinti Attila

Nemcsak az energiahatékonyság, a nagyobb fényerő, a költségcsökkentés és a könnyebb kezelhetőség motiválja már az önkormányzatokat arra, hogy minél előbb korszerűsítsék a települések közvilágítási hálózatait. A piac is kényszerítő tényezővé vált, mert a régi típusú lámpatesteket, alkatrészeket már alig gyártják.

Kovács Attila

2021. augusztus 18., 22:152021. augusztus 18., 22:15

Az évtizedekkel ezelőtt általánosan használt nátrium- és higanygőzös, inkább fénylő mint világító utcai lámpák korszaka fokozatosan feledésbe merül, a települések és az utcák jelentős részén éjszaka kis fogyasztású, jóval nagyobb fényerejű LED-es égők (Light Emitting Diode = fényt kibocsátó dióda) biztosítanak jobb látási viszonyokat a korábbi sárgás színű homály helyett.

Azt mindenki tudja, hogy

a jobb fényerő mellett az új technológia jelentős energiahatékonyságot, és alacsonyabb kiadásokat jelent az önkormányzatok számára.

Az viszont nem annyira ismert, hogy a változásokat nemcsak a polgárok iránt érzett felelősségtudat, hanem a piac is erőteljesen befolyásolja:

régi lámpatestekből, alkatrészekből alig van utánpótlás, emiatt pedig a korszerűtlen rendszerek karbantartása nemsokára egyre nagyobb akadályokba ütközik.

A települések többsége a minél kisebb fogyasztású LED-es lámpatestek használatának híve, de összeállításunkból az is kiderül, hogy más technológia is jelen van Székelyföldön, nem ugyanolyan hatásfokkal.

A korszerűsítés során ugyanakkor nem az új lámpatestek felszerelése jelenti a nagyobb kihívást, hanem a teljes rendszer cseréje, beleértve a földben húzódó vezetékeket a lámpaoszlopokkal együtt.

Fotó: Pinti Attila

Csökken a fogyasztás, több az égő

Csíkszeredában leginkább ezt az utat választották, így az elmúlt tizenöt évben a teljes felújításon átesett utcákban, ahol a villanyoszlopokat is eltávolították, új rendszereket és lámpaoszlopokat telepítettek, korszerű égőkkel. Ez történt a Márton Áron, Taploca, Szék, Tudor Vladimirescu, Mihail Sadoveanu, Szász Endre, Zsögödi Nagy Imre utcákban, de a lakótelepi felújítások során is a Jégpálya lakótelepen, a Gyermek sétányon, a Fűzfa utcában, a Kalász lakótelepen és most van folyamatban Octavian Goga sétányon.

A Kalász lakótelepen az eredeti 20 világítótest helyett most 116 KIO, illetve Ampera Mini LED-es égő működik, az Octavian Goga utcában a jelenlegi 11 elavult világítótest helyett összesen 58 oszlopra szerelnek LED-es világítótesteket

– ismertette kérdésünkre Bors Béla alpolgármester. A polgármesteri hivatal nyilvántartása szerint a 2017-2020 közötti időszakban a városban a LED-es közvilágítási lámpatestek száma 274-ről 1084-re növekedett, de a többséget, 2440-et továbbra a hagyományos típusúak teszik ki. A jelzett időszakban az utcai világítótestek teljes száma 325-el nőtt Csíkszeredában, az évi energiafogyasztás viszont folyamatosan enyhén csökkenő értéket mutat.

Az égők száma – így a megvilágított terület és a megvilágítás minősége – folyamatosan nő, ellenben az elfogyasztott energia enyhe csökkenést mutat. Ez azt jelenti, hogy javul a rendszer teljesítménye, kevesebb energiafogyasztással minőségibb közvilágítást biztosítunk

– mutatott rá az illetékes. Hozzátette, idén a Tanorok, Pacsirta, Széked, Kicsimező, Nárcisz utcák világításának bővítése, valamint Brassói út, Müller László, Nagyrét, Szív utcák gyalogátjáróinak megvilágítása van napirenden, ez 10 különböző helyszínen, 48 oszlopon 52 világítótestet jelent.

Fotó: Pinti Attila

Ugyanakkor a Környezetvédelmi Alap pályázatán igényelnek támogatást 520 hagyományos égő LED-es technológiára történő cseréjére. 

Az új, takarékos lámpatestek 5 év garanciával bírnak, élettartamuk 20 év, illetve 100 000 óra, és nem jellemző a meghibásodás, így a karbantartási munkálatok a hálózat üzemeltetésére korlátozódnak

– tudtuk meg. A régi közvilágítási rendszerben viszont számtalan sérülékeny pont van, ezeket a karbantartással foglalkozó cég folyamatosan javítja.

A kábelek föld alatti részével van a legtöbb probléma, ezek beazonosítása, javítása sokszor nehézségbe ütközik. Nincs pontos nyilvántartás a föld alatti kábelrendszerről, ezért gyakori, hogy egy-egy munkálatot végző gép elszakítja a kábelt

– vázolta Bors Béla, aki szerint a régi alkatrészek, égők nehezen beszerezhetők és/vagy nagyon drágák, ugyanakkor élettartamuk is csak 12 000-16 000 óra. A gyártók lecserélték a kínálatot, a régi termékeiket már nem nagyon támogatják, így lassan nem lesz lehetséges a hagyományos égős közvilágítási rendszer fenntartása – hívta fel a figyelmet.

Az energiatakarékos közvilágítás ma már mindenütt elérhető. Minél nagyobb egy település, annál több lámpatest kell

Fotó: Erdély Bálint Előd

Van hová fejlődni

Marosvásárhelyen is van még bőven tennivaló a közvilágítási hálózat korszerűsítése érdekében, mivel

a városban felszerelt összesen 9460 világítótest alig 21 százaléka, 2000 égő képviseli a korszerű LED-es technológiát

– tudtuk meg Marius Libeg városházi sajtószóvivőtől. Ennek megfelelően további munkálatokat terveznek: a közvilágítás bővítése a Magura, Páring, Victor Babeș, Bükkös utcákban van előirányozva, a közvilágítási rendszer felújítása a Ferdinand király utcában, a Tudor Vladimirescu utca gyalogos sétányán, a Bega utca második szakaszán.

A Poklos patak mentén vezető gyalogos sétányon a régi égőket cserélik LED-es világítótestekre, ugyanígy világítják meg a református Kistemplomot, illetve az unitárius templomot is.

Év végéig ugyanakkor szintén megvilágítást kap a Vártemplom, az 1. számú római katolikus plébánia, a polgármesteri hivatal, az Urunk Mennybementele ortodox katedrális, és a szintén ortodox kis katedrális. A szóvivő szerint ugyanakkor a városi közvilágítási vezérlőrendszerének automatizálását a jelenlegi 5 helyett 140 övezetre készülnek kiterjeszteni. A modernizálás előnyeiként a minimális karbantartást, az új világítótestek hosszabb időtartamát és a 40-től 55 százalékig terjedő energiamegtakarítást említette az illetékes.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Különböző hatékonyság

Székelyudvarhelyen a közvilágítás jelentős korszerűsítése 2013–2014 között zajlott, akkor

a régi nátrium- és higanygőzös lámpatesteket nem a jobban elterjedt LED-es, hanem mágneses indukciós lámpatestekre (DML – Digital Magnetic Light) cserélték – ebből 1333-at szereltek fel a városban.

A beruházás értéke áfa nélkül 2,3 millió lej volt. Két évvel korábban szintén ilyen típusú lámpatestből 210-et telepítettek. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az eltelt évek alatt hogy teljesített ez a típusú technológia a LED-hez viszonyítva. Zörgő Noémi városházi sajtószóvivő szerint a költséghatékonyság szempontjából

a DML-lámpatestek 50 százalékkal takarékosabbak a régi típusúaknál, a LED-esek pedig 70 százalékos energiatakarékosságot jelentenek.

Ennek alapján pedig utóbbi javára billen el a mérleg nyelve. Az illetékes arról is tájékoztatott, hogy amikor 2017-ben a városközpontban a földbe helyezték a villanyvezetékeket, és új lámpaoszlopokat telepítettek, ezekre az oszlopokra új technológiájú LED-es égők kerültek.

A városban így összesen 1400 DML-es és 106 LED-es lámpatesttel ellátott közvilágítási oszlop van.

Fotó: Gábos Albin

Támogatást kaptak

Gyergyószentmiklós még tavaly nyert 5,3 millió lej értékű pályázati támogatást Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségtől a városi közvilágítás modernizálására. A munka idén kezdődött el, miután a tervezéssel és kivitelezéssel megbízott cég 2,6 millió lejért vállalta ezt. A fennmaradó összegből Gyilkostónál a teljes közvilágítás felújítását szeretnék elvégezni, ugyanakkor a város Gyilkostó felőli kijáratától egészen a 4-es kilométerig, vagy a Gábor Áron utcában Tekerőpatak felé legalább a benzinkútig biztosítanák a közvilágítást.

Ebben az évben 1186 lámpatest felszerelése a cél, ebből egyelőre 546 van már a helyén. Jövőre további 25 lesz felszerelve, amelyet kizárólag gyalogátjárókhoz helyeznek el, és napelemes rendszerrel rendelkeznek

– ismertette kérdésünkre Kertész László, a városháza illetékese. A beruházástól azt remélik, hogy felére tudják csökkenteni a városi közvilágításra fordított költségeket – ez tavaly közel 800 ezer lejt tett ki.

Fotó: Sándor Csilla

Szentegyháza azon kisvárosok közé tartozik, ahol a korábbi években teljesen kicserélték a közvilágítási hálózatban a lámpatesteket – ehhez 526 000 lejt használtak fel, jórészt pályázati támogatásból.

A régi rendszerben 280 nagy fogyasztású, kis hatékonyságú lámpatest volt, ezt 605 LED-es fényforrással helyettesítették, ami azt jelenti, hogy több mint kétszer annyi lámpatest biztosítja az éjszakai kivilágítást.

Jelentős a változás a költséghatékonyság szempontjából is: korábban 93 000, a felújítás után 47 000 lej volt a villamos energia éves költsége. Lőrincz Csaba polgármester szerint

figyelembe vették, hogy melyik oszlop milyen útvonalon található, és annak megfelelő fényerejű égőt szereltek fel az országút, a megyei út mentén, vagy a kisebb utcákban.

Minőségi lámpatestekről van szó, amelyek karbantartása minimális beavatkozásokat igényel – húzta alá a városvezető.

1 hozzászólás
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 90. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 90. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 23., szerda

Ötlet a nap legfontosabb étkezéséhez: rántotta újragondolva

A sokunk által jól ismert rántotta egy újragondolt receptjét mutatta be Karácsony József, a Főnix Konyha szakácsa, aki a nap legfontosabb étkezésére koncentrálva nem spórolt a hozzávalókkal.

Ötlet a nap legfontosabb étkezéséhez: rántotta újragondolva
2022. március 23., szerda

Újra teljes kapacitással fogadják a nézőket az erdélyi színházak

Az élet sok más területéhez hasonlóan a színházi életet is jócskán megnehezítette az elmúlt két év járványidőszaka. A feloldott szigorítások után most visszatérnek a normalitásba, vagyis a 2020 március előtti időszakhoz.

Újra teljes kapacitással fogadják a nézőket az erdélyi színházak
2022. március 22., kedd

Folyamatosan fogadják a nyugdíjpénztárak a kéréseket a kezelési jegyekre

Nagyobb az érdeklődés a gyógykezelési jegyek iránt tavalyhoz képest, eddig 740 kérést nyújtottak be a Hargita Megyei Nyugdíjpénztárhoz. Az igényléseket az év folyamán több fordulóban fogadják, legkésőbb november 30-áig.

Folyamatosan fogadják a nyugdíjpénztárak a kéréseket a kezelési jegyekre
2022. március 22., kedd

Nagytakarítással készülnek a tavaszra, jövő hónapban kerülnek sorra a lakótelepek

Március elsején kezdődött a székelyudvarhelyi utcák, utak takarítása, azóta több szakaszt is megtisztítottak. A munkálatok jelenleg a forgalmasabb útszakaszok és utcák mentén zajlanak, majd utána kezdődhet a lakótelepeken is a portalanítás.

Nagytakarítással készülnek a tavaszra, jövő hónapban kerülnek sorra a lakótelepek
2022. március 22., kedd

Ellenőrzik a közterületre épült garázsok rendeltetésszerű használatát Székelyudvarhelyen

A Székelyudvarhelyen állandó problémává vált parkolóhelyhiány miatt ellenőrzik a hosszú távra bérbe adott, de a város tulajdonában lévő területekre épült garázsok rendeltetésszerű használatát.

Ellenőrzik a közterületre épült garázsok rendeltetésszerű használatát Székelyudvarhelyen
2022. március 22., kedd

A cél, hogy minden szavazat a nemzetépítést biztosítsa

Fontos a magyarországi országgyűlési választásokra a helyesen kitöltött szavazólapok beküldése – hívták fel a figyelmet a keddi sajtótájékoztatón a háromszéki RMDSZ vezetői.

A cél, hogy minden szavazat a nemzetépítést biztosítsa
2022. március 22., kedd

Két nap alatt elfogytak az ingyenes gyümölcsfacsemeték

Annyira népszerűnek bizonyult a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat közös programja, ami alapján őshonos gyümölcsfákat adnak ingyen a sepsiszentgyörgyieknek, hogy két nap alatt elfogytak a csemeték.

Két nap alatt elfogytak az ingyenes gyümölcsfacsemeték
2022. március 22., kedd

Segítenek a diákoknak, hogy könnyebben eldönthessék, hogy milyen szakra mennének

Összetett, személyiségfejlesztésre és tanácsadásra egyaránt hangsúlyt fektető, kétnyelvű pályaorientációs platformot hozott létre a Kovászna megyei tanfelügyelőség és a Kovászna Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ.

Segítenek a diákoknak, hogy könnyebben eldönthessék, hogy milyen szakra mennének
2022. március 22., kedd

Amikor a rossz jegy is előrelépés lenne: legalább jelen van a diák

Az első félévben a Kovászna megyei diákok 5,7 százalékát, 1407 tanulót nem tudtak lezárni, mert a hiányzások miatt nem volt elég jegyük. Tavaly több száz diák azért bukott osztályismétlőre, mert alig voltak iskolában. A lemorzsolódáson javítanának.

Amikor a rossz jegy is előrelépés lenne: legalább jelen van a diák
2022. március 22., kedd

Medencébe szerelhető mobil liftre, kutyás terápiára és elsősegélynyújtó eszközökre gyűjtenek

Tizedik adományozói körét szervezi meg Marosvásárhelyen a Marosszéki Közösségi Alapítvány március 30-án. Ez alkalommal három civil szervezet projektjét támogatják és kezdeményeznek gyűjtést azok megvalósítása érdekében.

Medencébe szerelhető mobil liftre, kutyás terápiára és elsősegélynyújtó eszközökre gyűjtenek
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM