Egyre súlyosabb a személyzethiány a székelyudvarhelyi kórházban

Egyre súlyosabb a személyzethiány a székelyudvarhelyi kórházban

Ahhoz, hogy minden visszatérjen a normális kerékvágásba, 45 új alkalmazottra lenne szükség a székelyudvarhelyi kórházban. Képünk illusztráció

Fotó: Thomas Campean

Belső átszervezésekkel próbálnak rövidtávú áthidaló megoldásokat találni az egyre súlyosbodó személyzethiányra a székelyudvarhelyi kórházban, de a megüresedett állások befagyasztását előíró törvény miatt ez csak egy reménytelen szélmalomharc. Egyes osztályokon már nagyon nagy a hiány, ha az alkalmazásokra nem kap központi szintű engedélyt az intézmény, a betegellátás is veszélybe kerülhet a személyzethiány további romlása esetén. A problémával nincs egyedül a székelyudvarhelyi kórház.

Széchely István

2023. szeptember 15., 11:022023. szeptember 15., 11:02

Aggasztóvá vált a személyzethiány a székelyudvarhelyi kórházban, több osztályon is nagy gondot okoz az, hogy viszonylag sok alkalmazott távozott az intézményből – értesült a Székelyhon kórházi forrásokból. A beszámolók szerint

főként asszisztensekből van hiány, és már egyes orvosok is panaszkodnak arra, hogy nehezen tudnak dolgozni az egyre szűkösebb személyzettel.

Az ott dolgozók nem értik, miért nem alkalmaz új munkaerőt az egészségügyi intézmény vezetősége, miközben például a marosvásárhelyi kórház ezt megteheti.

A témával kapcsolatban megkerestük a Székelyudvarhelyi Városi Kórház szóvivőjét, aki megerősítette értesüléseinket. Zörgő Noémi elmondta, a probléma fő oka a megüresedett állások befagyasztását előíró törvény.

Idézet
Leginkább asszisztensekből van hiány, ennek pedig az az oka, hogy előbb idén januárig voltak befagyasztva az állások, majd május óta újra befagyasztották azokat, és emiatt nem lehet alkalmazni. Csak azokra a kórházakra, egészségügyi intézményekre nem érvényes ez, amelyek az egészségügyi minisztérium alá tartoznak. Ilyen helyzetben van például a marosvásárhelyi kórház, a székelyudvarhelyi kórház viszont nem, így csak egyetlen helyzetben lehet alkalmazni: ha egyedi állásról van szó, tehát olyan állásról, amelyből csak egy van az intézményben

– fogalmazott.

„Vannak osztályok, ahol már nagyon nagy hiány van”

A személyzethiány leggyakoribb oka az, hogy sok asszisztens szülési szabadságra ment – viszonylag fiatal az asszisztensgárda, többségük nő, akik most vannak ebben az életszakaszban –, helyüket viszont nem lehet betölteni – mondta Zörgő Noémi.

Idézet
Intézményen belüli átszervezések történnek, de most már annyira akkut kezd lenni a probléma, hogy komoly fejtörést okoz a helyzet megoldása, ugyanis a kormány jelenleg nem ad mozgásteret az intézménynek. Vannak osztályok, ahol már nagyon nagy hiány van, és van olyan, ahol kevésbé érződik még ez

– mondta az egészségügyi intézmény szóvivője. Hozzáfűzte, az asszisztensek egyre csak fogynak, a munka mennyisége viszont változatlan, így

egyre több munka jut a meglévő személyzetre, hiszen el kell végezzék a kiesők munkáját, de ezt nem lehet a végtelenségig fokozni.

Az onkológiai, fül-orr-gégészeti, sebészeti, belgyógyászati, illetve fertőző betegségeket kezelő osztály van e tekintetben a legnehezebb helyzetben.

A kórháznak 45 új alkalmazottra lenne szüksége, hogy pótolni tudják a hiányt, köztük két orvosra: egy szájsebészre, valamint egy onkológus szakorvosra. A fennmaradó betöltetlen állások többsége asszisztensi munkakör, de a kórházi konyhán és a mosodában is hiány van.

Még választ sem kaptak a minisztériumnak küldött átiratra

A kórház vezetősége korábban már a megyei népegészségügyi igazgatóságnak is küldött egy memorandumot a kialakult helyzetről, múlt héten pedig közvetlenül a fejlesztési minisztériumnak küldtek egy átiratot, azt kérve, hogy adjanak engedélyt az alkalmazásokra, ugyanis az állások befagyasztásnak már komoly következményei vannak, amelyek tovább súlyosbodhatnak. Egyelőre azonban még választ sem kaptak a minisztériumnak küldött levélre.

Az alkalmazási tiltást előíró törvény még akkor sem ad lehetőséget a személyzet bővítésére, ha a hiány az adott osztály lebénulásával, vagy a betegellátás ellehetetlenülésével fenyeget

– mondta kérdésünkre Zörgő Noémi. Ráadásul – folytatta – még ha azonnal megkapná a jóváhagyást a kórház, az alkalmazásokat akkor se lehetne egyik napról a másikra végrehajtani, hosszas a betartandó bürokratikus eljárás, ami újabb időveszteséget okoz.

Nem egyedi helyzet

A megüresedett állás elfoglalására vonatkozó procedúra szerint csak versenyvizsgával lehet betölteni ezeket az állásokat, ez a folyamat pedig majdnem két hónapig tart – tájékoztatott az egészségügyben dolgozók érdekvédelmi tömörülése, a Sanitas szakszervezet Hargita megyei vezetője. A bürokratikus eljárás részleteiről Nyulas Emma elmondta, az adott egészségügyi intézmény írásban kell megindokolja, hogy miért van szüksége az alkalmazásokra, ezt el kell küldenie a helyi vagy a megyei önkormányzathoz láttamozásra, majd az átiratot el kell küldeniük az egészségügyi minisztériumnak, illetve a fejlesztési tárcának is. Tudomása szerint azonban ily módon

május óta csak a szebeni, konstancai, nagyváradi, illetve a szatmári vagy nagybányai kórház kapott egyedi jóváhagyást a személyzet bővítésére.

A személyzethiány viszont általános nemcsak megyeszerte, hanem az ország többi részén is. Hargita megyében a csíkszeredai, gyergyószentmiklósi és maroshévízi kórházban is személyzethiánnyal küzdenek, ott szintén jóváhagyásért folyamodtak a befagyasztott állások felszabadítására, de nem tud róla, hogy bármelyik intézmény kapott volna erre engedélyt – mondta a Sanitas megyei vezetője.

A szakszervezet egyébként a korábbi tiltakozások idején követelte az alkalmazási tiltás feloldását, és részben sikerrel is jártak. Országszerte mintegy 10 ezer állás volt befagyasztva akkor az egészségügyi rendszerben, és abból közel 4000-et feloldottak, ám az csak az egészségügyi minisztérium közvetlen alárendeltségében működő kórházakra és más egészségügyi intézményekre vonatkozott, így a megyei, illetve helyi önkormányzatok alárendeltségében működő kórházakban továbbra sem orvosolhatták a személyzethiányt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 23., csütörtök

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratáinál

Kikerekedett az autósok szeme kedden reggel, amikor Szejkefürdőnél, a Székelyudvarhely felé vezető egyetlen, korlátozásoktól mentes útvonalon is dugó alakult ki. Utánajártunk, hogy még milyen forgalomkorlátozásokra kell számítani.

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratáinál
2024. május 23., csütörtök

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe

Háromszázan dolgoznak a marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtér új utastermináljának építésén, amely előreláthatóan augusztusra készül el. Az infrastrukturális beruházások egyik fontos célja a repülőjáratok számának növelése.

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe
2024. május 23., csütörtök

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét

Három Fehér megyei gyanúsítottnál tartottak házkutatást a marosludasi ügyészség és rendőrség munkatársai: őrizetbe vettek két nőt, akiket Maros megyében elkövetett bolti lopásokkal gyanúsítanak.

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét
2024. május 23., csütörtök

Elkezdődött a 3. SepsiBook

Szavak nélkül mesélnek, nyelvi korlátokat küzdenek le a harmadik SepsiBook megnyitóját megelőző könyvkiállításon bemutatott Csupa-kép könyvek, amelyekben ugyan háttérbe szorul a szöveg, de kibontakozik a képzelet.

Elkezdődött a 3. SepsiBook
Elkezdődött a 3. SepsiBook
2024. május 23., csütörtök

Elkezdődött a 3. SepsiBook

2024. május 23., csütörtök

Hargita Megyéért Díjat kapott Burus-Siklódi Botond

Hargita Megyéért Díjjal tüntették ki Burus-Siklódi Botondot, a Románia Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnökét, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza korábbi vezetőjét a megyei önkormányzat csütörtöki dísztanácsülésén.

Hargita Megyéért Díjat kapott Burus-Siklódi Botond
2024. május 23., csütörtök

Utolsó rendes tanácsülését tartotta a gyergyószentmiklósi képviselő-testület a választások előtt

Régebbi projekteket vettek elő újra a gyergyószentmiklósi képviselő-testület májusi rendes ülésén csütörtökön: például a Csiky-kert fejlesztését, vagy az inkubátorház létrehozását az egykori öntöde irodaépületében.

Utolsó rendes tanácsülését tartotta a gyergyószentmiklósi képviselő-testület a választások előtt
2024. május 23., csütörtök

Végleg elaludt az anyamedve, elárvult bocsa egyedül siratja az erdőben

A Grand Hotelnél megjelenő hárombocsos anyamedvéhez riasztották szerdán a bálványosi bizottságot, amely hasonló esetekben a medvék sorsáról ítél. Jelen esetben a cél az áthelyezés lett volna, de probléma adódott.

Végleg elaludt az anyamedve, elárvult bocsa egyedül siratja az erdőben
2024. május 23., csütörtök

Formát kezd ölteni a sepsiszentgyörgyi állomási tó

Még messze vagyunk az átadás időpontjától – 2024 vége reális előrejelzésnek tűnik –, de már világos kép rajzolódik ki a sepsiszentgyörgyi Állomás-negyedben újratervezett tó megcélzott állapotáról: a tó és környéke egy szabadidőközponttá alakulhat.

Formát kezd ölteni a sepsiszentgyörgyi állomási tó
2024. május 23., csütörtök

Súlyos baleset miatt áll a forgalom Görgényszentimrén

Súlyos baleset miatt riasztották csütörtök délután a szászrégeni tűzoltóság munkatársait Görgényszentimrére. Mikrobusz és személyautó ütközött, két embert kellett kiszabadítani a roncsok közül.

Súlyos baleset miatt áll a forgalom Görgényszentimrén
2024. május 23., csütörtök

Csipetnyi jövőkép: ilyen kell legyen egy autóbusz-végállomás

Új és tágas helyszínre költözött, váróteremmel és illemhellyel ellátott Marosvásárhelyen a Jeddi úti autóbusz-végállomás, amelyet csütörtökön mutattak be. Az Egyesülés negyedben és a vegyipari kombinátnál is készülnek a hasonló állomások.

Csipetnyi jövőkép: ilyen kell legyen egy autóbusz-végállomás
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!