Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Egyetlen tanév alatt több mint ezer diák „lépett le” az oktatási rendszerből

Hajnal Csilla 2017. december 11., 17:37
HIRDETÉS

Az iskolaelhagyás jelensége szorosan összefügg az adott társadalom gazdasági és szociológiai mutatóival. Az Európai Unió nemrég végzett felmérése szerint Romániában a gyerekek 18 százaléka hagyja el az oktatási rendszert tanulmányai befejezése előtt, vagy soha be sem íratják őket iskolába. Maros megyében ez az arány öt százalék.

Az oktatási rendszerbe való visszailleszkedési program eredményeként néhányan visszatérnek az iskolapadba, de nem elegen. Illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A korai iskolaelhagyások száma aggasztó méreteket öltött az elmúlt időben néhány európai uniós országban, köztük Romániában is. Az országos átlag 18 százalék, azaz a gyerekek 18 százaléka marad ki idejekorán a kötelező oktatásból, ami az előkészítő osztály és a tizedik osztály közötti időszakot jelenti.

Maros megyében ez az arány csupán öt százalék

HIRDETÉS

– derül ki az EU legutóbbi felméréséből. Koreck Mária, a romákkal foglalkozó Divers Egyesület elnöke a Marosvásárhelyi Rádiónak kifejtette, a marosvásárhelyi roma közösség által lakott Hidegvölgyben például évente negyven olyan gyerek van, akiket még óvodába sem íratnak be, évente 20–30 iskolaköteles gyereknek pedig öt-nyolc osztályban kellene lennie, de nincsenek ott. A város többi roma közösségében is ugyanez a helyzet – tette hozzá Koreck Mária. Ioan Macarie főtanfelügyelő szerint a roma közösségekben zajló programoknak köszönhetően alacsonyabb megyénkben az iskolaelhagyás aránya az ország többi megyéjéhez képest.

Maros megyében 1070 diák „lépett le” az oktatási rendszerből az elmúlt tanév során,

a tanfelügyelőség adatai szerint a legtöbben Dicsőszentmártonban. A tanfelügyelőség oktatási rendszerbe való visszailleszkedési programjainak eredményeként néhányan visszatérnek ugyan az iskolapadba, de még mindig nem elegen. A Maros Megyei Tanfelügyelőség adatai arra is kitérnek, hogy megyeszinten hány diák vett részt a Maros Megyei Nevelési Tanácsadó- és Erőforrásközpont pszichopedagógiai tanácsadásain. Az iskolai tanácsadók 338 olyan tanulóval beszélgettek, akiket komolyan fenyeget az iskolaelhagyás veszélye. Az iskolai mediátorok, azaz a roma közösségekkel foglalkozó szakemberek által konzultált gyerekek közül Dicsőszentmártonban 57, Ludason 5, Marosvásárhelyen a hidegvölgyi közösségből 6, Mezőbándon 54 hagyta ott az iskolát az elmúlt tanévben – derül ki a tanfelügyelőség éves jelentéséből.

Ugyanakkor van olyan roma közösség is a megyében, ahol minden iskolaköteles gyerek iskolába jár. A szászrégeni Abafája negyedben lévő általános iskola vezetője, Cireșica Țigu a Marosvásárhelyi Rádiónak azt nyilatkozta, tíz éve zajlik a tanintézetben a Második esély nevű oktatási program, és ezért nincs náluk iskolaelhagyás. A program legfőbb célja a kimaradottak visszailleszkedésének elősegítése, és a diákokon kívül a szülőket és a tanárokat is bevonják. Lehetőséget ad az iskolát idő előtt elhagyó fiataloknak arra, hogy pótolják elmulasztott tanulmányaikat.

Lehet, hogy meglepő, főként a roma lányok esetében, akikről köztudott, hogy hetedik-nyolcadik osztályos korukban férjhez mennek, és ez egy probléma a közösségben, de többen visszajönnek, és beiratkoznak a Második esély nevű programba

– fogalmazott a Marosvásárhelyi Rádiónak az abafáji iskola vezetője.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS