Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Egy nap alatt megadták a kilövési engedélyt a csíkszeredai kórháznál bóklászó medvére

Iszlai Katalin 2019. február 07., 16:20 utolsó módosítás: 2019. február 07., 16:22
HIRDETÉS

Jóváhagyta a környezetvédelmi minisztérium a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház környékén többször látott medve kilövésére vonatkozó kérelmet – tudtuk meg Szép Róberttől. Az Országos Környezetőrség főbiztosa minél előbbi beavatkozást sürget az emberéleteket veszélyeztető, egyedül kószáló medve ügyében.

Több alkalommal is közbeléptek a csendőrök, hogy távol tartsák a nagyvadat a kórháztól Fotó: Borboly Csaba/Facebook

Többször is a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház környékén bóklászott az utóbbi napokban egy nagytestű medve, amelyet a csíkszeredai csendőrök számtalanszor elriasztottak a környékről, volt, hogy naponta többször is. A riadalmat okozó nagyvadra a csíkszeredai önkormányzattal szerződésben álló Szilas Vadászegyesület kért a héten kilövési engedélyt, amelyet szerdán meg is kapott – erősítette meg a Székelyhonnak Szép Róbert, az Országos Környezetőrség főbiztosa. Elmondása szerint

a környezetvédelmi minisztérium rövid időn belül kibocsátotta az engedélyt, mintegy 24 órával azután, hogy a vadászegyesület benyújtotta az erre vonatkozó kérelmet.

A főfelügyelő-helyettes rámutatott, ugyanazon a környéken egy anyamedvét is láttak a bocsával, de az mindössze egy alkalommal tűnt fel. A szerdán jóváhagyott kilövési engedély

csak az egymagában bóklászó medvére érvényes,

amelyet több alkalommal is láttak az elmúlt időszakban. „Tartózkodunk attól, hogy kilövési engedélyt adjunk bocsos anyamedvékre, ezeket a példányokat inkább áthelyeztetjük” – tette hozzá.

HIRDETÉS

Szép Róbert ugyanakkor felhívást intézett a vadászegyesületekhez, hogy amint megkapják a kilövési engedélyt a minisztériumtól, mielőbb lépjenek közbe. Mint mondta, az eddig kiadott 131 engedély közül eddig csak 82-t ültettek gyakorlatba, ami azt jelenti, hogy a vadászegyesületek nem minden esetben végzik el a munkájukat.

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere megkeresésünkre elmondta, pontosan nem lehet tudni, mikor emelik ki az állományból az említett medvét, a folyamat azonban elindult, jelenleg a nagyvad felkutatásával foglalkozik a vadászegyesület.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS