Digitális világba születve – a Z és az Alfa generációk megértése

Digitális világba születve – a Z és az Alfa generációk megértése

Egymás kölcsönös megértése lehet a kulcsa a generációk kapcsolódásának – hangzott el az előadáson

Fotó: Fülöp-Székely Botond

Hány napot bírnánk ki okostelefon vagy internet nélkül? Mondhatjuk, hogy a munkánkhoz kell, de ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor nem csak a Z és az Alfa generáció, hanem az egész világ internetfüggő – hangzott el az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezetének, valamint a szövetség helyi és udvarhelyszéki nőszervezetének A görgető generáció címmel szervezett hétfői előadásán.

Fülöp-Székely Botond

2023. február 28., 19:182023. február 28., 19:18

2023. február 28., 19:212023. február 28., 19:21

Különböző generációk, különbözőképpen szocializálódtak, más történelmi, politikai és gazdasági helyzetekben nőttek fel és emiatt egy kicsit másképp viselkedtek – magyarázta az előadáson Gergely Orsolya, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa. Természetesen ez az elmélet nem azt jelenti, hogy

a generációk minden tagja egyforma, csupán hasonló habitusúak és értékrendűek, valamint hasonlóképpen gondolkoznak és hozzák meg döntéseiket, tervezik mindennapjaikat.

Az előadás témáját a Z generáció (1996 után születettek), illetve az Alfa generáció (2010 után születettek) tagjai képezték, akik már a digitális, internetes világban nevelkedtek.

Alkalmazkodni kell

Minden korábbi történelmi korban igaz volt, hogy a szülők tapasztaltabbak voltak gyerekeiknél, ám most a digitális világban ez nem mondható el, ezért kell erről sokat tanulniuk a gyereket vállaló felnőtteknek – jelentette ki Gergely Orsolya szociológus.

Idézet
Az új generáció pontosan úgy nem tudja elképzelni az internet nélküli világot, mint az idősebbek az áram nélkülit”

– vont párhuzamot. Hangsúlyozta, hiába gondolkodunk negatívan a helyzetről, hiszen ahogyan az áram, úgy az internet sem fog már eltűnni, ezért fontos, hogy a szülők is alkalmazkodjanak az új eszközökhöz, hiszen kizárni már úgysem tudják azokat.

Előítéletek, megértés

Sokan gondolják, hogy a Z-generációs fiatalokat már csak az érdekli, ami képernyőkön megjelenik, azonban meg kell érteni, hogy bár ez nagyon fontos számukra, azért másra is kíváncsiak – véli Gergely Orsolya. Arról is beszélt, hogy a látszat ellenére nagyon sok esemény, történés megviseli őket.

Az is népszerű előítélet a felnőttek részéről, hogy úgy érzik, gyerekeik társas magányban élnek, sokszor csak fórumokon, chatszobákban, illetve játékokban beszélgetnek egymással, ugyanakkor internetfüggők. Utóbbival kapcsolatban érdemes elgondolkodni, hogy vajon az idősebb generáció esetében ez igaz-e.

„Én azt gondolom, hogy minden, ami megjelenik az ifjabb generációk esetében, az részben a felnőtt generációtól is érkezik. Hány napot bírnánk ki okostelefon vagy internet nélkül? Mondhatjuk, hogy a munkánkhoz kell, de ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor nem csak ez a generáció, hanem a világ ilyen internetfüggő” – fogalmazott a szakember.

A felnőttek mindemellett „szelfifüggőknek” is képzelik a fiatalokat, de emlékeztetett, vegyük észre, hogy a szokás mindössze tíz év alatt úgy elterjedt, hogy mindenki ismeri és természetesnek tartja.

Nagy hatással volt a fiatalokra a járványidőszak is, amikor kénytelenek voltak az otthonukban maradva digitális eszközökkel tartani a kapcsolatot a külvilággal, még az oktatás is ezek segítségével zajlott. Ez okozhatja azt is, hogy nehezebben teremtenek kapcsolatokat a való életben, mint online.

Az online tevékenységről pedig tudni kell, hogy a fiatalok ott igyekeznek ikonok és tökéletesen megszerkesztett profilképek mögé rejtőzni, hiszen nagyon tartanak a negatív kommentektől. Ezzel magyarázható például, hogy rengeteg szelfit készítenek magukról, hogy legyen amiből kiválasszák a tökéletes online megjelenésüket.

Idézet
Sokszor jobban vigyáznak az online megjelenésükre, mint a való világban. Mondhatnánk, hogy ez abszurd, de míg az utcán csak néhány ismerősükkel találkoznak, online akár minden követőjük is láthatja őket”

– így Gergely Orsolya.

Galéria

Fotó: Fülöp-Székely Botond

Ezen sajátosságok már fokozottabban jelen vannak az Alfa generáció esetben, hiszen ők gyakorlatilag már az okostelefonok világában születtek, amikor a szülők már megosztották az interneten a róluk készült fényképeket. Mindemellett életük folyamán is azt látják, hogy a felnőttek folyamatosan használják az okostelefonjukat. Most már egyébként az oktatásban is megjelentek a digitális eszközök, ami jó példát jelenthet a pozitív felhasználási módjukra.

Meglepő adatok

Noha a szülők napjainkban is biztosan elmondják gyerekeiknek, hogy

az utcán idegenekkel ne beszéljenek, meztelenül ne mutogassák magukat, nézzenek szét az úton való átkeléskor, és ez nagyon fontos, de mindezt egy olyan világban tesszük, ahol sokan a legtöbb idejüket az online térben töltik. Sok felnőtt például nem érez bűncselekménynek bizonyos, az online térben elkövetett tetteket, amit annak gondolna, ha az a való életben történne meg

– vázolta az előadó.

A Sapientia EMTE 2012 és 2020 között Székelyföldön elvégzett felmérései szerint az iskolák egyre jobban igyekeznek szabályozni a telefonhasználatot a hetedikes és tizenegyedikes fiatalok nyilatkozatai alapján. Ezzel szemben a szülők egyre kevésbé szabályozták ezt. Azon pedagógusok száma is növekszik, akik képzéseken vesznek részt a digitális eszközökkel kapcsolatos tudnivalók elsajátítása érdekében. A szülők ezzel szemben egyre kevésbé tudják, hogy gyerekeik mivel foglalkoznak az online térben.

A megkérdezett felnőttek mintegy háromnegyede úgy tudja, hogy gyerekük még nem nézett pornót az interneten. Ha a fiataloktól kérdezik ugyanezt, akkor lényeges rosszabb az arány. Hasonló a helyzet ugyanakkor az ijesztő tartalmak, illetve az online zaklatások esetében is.

Idézet
Az otthoni szabályozások során a szülők elsősorban a formai dolgokra igyekeznek koncentrálni, például, hogy gyerekeik mennyi időt tölthetnek internetezéssel, ugyanakkor nem látnak bele a felületek tartalmába. Utóbbira nagyon oda kell figyelni”

– osztotta meg a tapasztalatokat Gergely Orsolya.

Az egyetem 2016-os felméréséből kiderült, hogy minden negyedik gyerek osztott meg információt idegeneknek arról, hogy mikor és hová utaznak családjukkal, hatvan százalékuk pedig a teljes nevét is elárulta. A megkérdezettek harminc százaléka küldött fényképet magáról, tizenhat százalékuk pedig már kapott szexuális ajánlatot ismeretlentől – mindezt hét éve. „Nem megijesztve, nem kétségbe ejtve a gyerekeket, de ezekről már érdemes beszélni velük otthon” – szögezte le a szakember. Hozzátette, fontos, hogy

a fiatalok környezetükben legyen olyan személy, akivel szívesen beszélnek: tanácsoljuk azt, hogy a zaklató üzenetekre ne válaszoljanak, mentsék el azokat, hogy legyen bizonyíték, jelentsék stb.

Galéria

Fotó: 123RF

Hasznos tanácsok

A szakpszichológusok azt mondják, hogy 14 éves kor alatt napi 90 percnél többet nem szabad a képernyő előtt tölteni (tévé, telefon, számítógép stb.), így ehhez érdemes viszonyítani a szülőknek a szabályokat – mondta Gergely Orsolya. Ezt persze konkrétan meg kell tárgyalni a gyerekkel, úgy, hogy neki is legyen beleszólása.

A képernyőidő ugyanakkor legyen egyfajta jutalom számukra, például, ha besegít a házimunkába. Érdemes továbbá az online felületektől független programokat szervezni a gyereknek: sportolás, néptáncolás, kirándulás stb.

Természetesen a példamutatás az egyik leghatékonyabb megoldás a szülők részéről: legalább családi programokkor ne lehessen a digitális eszközöket használni, ugyanakkor képernyőmentes övezeteket is kialakíthatunk az otthonunkban. Sokat segít az is, ha olyan kortárs játszótársakat biztosítsunk gyerekeinknek, akikkel a való életben is jól érzik magukat. Ezek mellett folyamatosan interakcióba kell lenni a gyerekünkkel. Beszélgessünk, érdeklődjünk, játszunk velük, akár az általuk kedvelt online játékokkal is.

Idézet
Fontos belelátni az ők világukba, hagyjuk nekik, hogy elmagyarázzák, hogy egy adott alkalmazás mitől annyira érdekes”

– tanácsolta a szociológus.

A jelenlévők kérdéseire válaszolva a szakember kifejtette, lehet ugyan ellenőrizni a fiatalokat különböző applikációk használatával (melyik honlapokat látogatják, merre járnak stb.), illetve a telefonjuk időszakos áttekintésével, de mindenképp fontos, hogy ez előre megegyezett alku szerint, a gyerek tudomásával történjen. A hosszú idő alatt kialakított bizalmi kapcsolat azonban fontosabb.

Idézet
Lényeges megérteni gyerekeink generációs sajátosságait, de legalább ennyire fontos az is, hogy velük megértessük a saját generációs sajátosságainkat is”

– zárta az előadást Gergely Orsolya.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. február 28., kedd

Nagyobb hangsúlyt fektetnek a duális szakképzésre Csíkszeredában

Integrált térségi konzorcium létrehozásáról döntöttek a csíkszeredai önkormányzati képviselők februári ülésükön. A cél, hogy összefogással versenyképes, innovatív oktatást, szakképzést biztosítsanak a diákoknak.

Nagyobb hangsúlyt fektetnek a duális szakképzésre Csíkszeredában
2023. február 28., kedd

A földrengések miatt háromszorosára nőtt az érdeklődés a lakásbiztosítások iránt

Jelentősen megnőtt a romániai lakosság érdeklődése a lakásbiztosítások iránt az elmúlt időszak földrengései nyomán – írja az Agerpres hírügynökség az Országos Biztosítók és Viszontbiztosítók Szövetségének (UNSAR) friss elemzésére hivatkozva.

A földrengések miatt háromszorosára nőtt az érdeklődés a lakásbiztosítások iránt
2023. február 28., kedd

Nem tudni, hogy mennyi lesz az önrész

Barót keddi rendkívüli tanácsülésén többek között költségvetés-módosításról is szavaztak az önkormányzati képviselők.

Nem tudni, hogy mennyi lesz az önrész
Nem tudni, hogy mennyi lesz az önrész
2023. február 28., kedd

Nem tudni, hogy mennyi lesz az önrész

2023. február 28., kedd

Mit jelentenek a különböző hangriasztások?

„Szerdán 10 órakor megszólalnak a szirénák. A gyakorlat az országos polgári védelmi hét része, ez esetben a lakosságnak nincs semmilyen teendője” – hívta fel a figyelmet februári sajtóértekezletén Kovászna megye prefektusa.

Mit jelentenek a különböző hangriasztások?
2023. február 28., kedd

105 éves Kovászna megye legidősebb lakosa

„A jó Atyában bízni kell, és hinni kell, hogy van, létezik és létezett” – ezt üzeni mindannyiunknak a bardoci Kolumbán Juliska néni, aki február 26-án, vasárnap töltötte be a 105. életévét.

105 éves Kovászna megye legidősebb lakosa
2023. február 28., kedd

Digitalizált hulladékszigetekre nyert támogatást Csíkszereda

Ötven digitalizált hulladékszigetre nyert finanszírozást Csíkszereda az Országos Helyreállítási Tervből (PNNR), az erre vonatkozó 3,07 millió lej összértékű szerződést kedden írta alá Korodi Attila polgármester – adja hírül a városháza sajtóosztálya.

Digitalizált hulladékszigetekre nyert támogatást Csíkszereda
2023. február 28., kedd

„Elfáradtak” a napelemes lámpák akkumulátorai

Nem világítanak megfelelően, vagy egyáltalán nem működnek rossz időjárási viszonyok között azok a napelemes lámpák, amelyeket a RAR csíkszeredai kirendeltségéhez közeli körforgalomnál szereltek fel több mint négy éve.

„Elfáradtak” a napelemes lámpák akkumulátorai
2023. február 28., kedd

Díjakat nyertek a matematikai versenyen

Négy első díjjal tértek haza a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium diákjai az Aradon megszervezett Országos Magyar Matematikai Olimpiáról.

Díjakat nyertek a matematikai versenyen
Díjakat nyertek a matematikai versenyen
2023. február 28., kedd

Díjakat nyertek a matematikai versenyen

2023. február 28., kedd

Vetélkedőfelhívás háromszéki 5–8. osztályos diákoknak

A csernátoni Haszmann Pál Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár idén is meghirdeti kreativitási és műveltségi vetélkedőjét háromszéki 5–8. osztályos diákoknak, Az ismeretlen ismerős: Petőfi Sándor címmel.

Vetélkedőfelhívás háromszéki 5–8. osztályos diákoknak
2023. február 28., kedd

A marosvásárhelyi városházán vizsgálódik a DNA

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) marosvásárhelyi kirendeltségének szakemberei kedden délelőtt felkeresték a marosvásárhelyi városházát. Nem hivatalos információk szerint az alkalmazásokkal kapcsolatos iratokat nézik át.

A marosvásárhelyi városházán vizsgálódik a DNA
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM