Csíkszéki díjak a GastroPan Év kenyere versenyéről

Csíkszéki díjak a GastroPan Év kenyere versenyéről

2018 ipari kenyere, amelyet Romániában állítottak elő. A csíkszentmártoni Bocskor pékség második díjas kenyere

Fotó: GastroPan

Csípős paprikából készült lekvárt is meg lehetett kóstolni a hétvégi marosvásárhelyi GastroPan kiállításon, amelyre Délkelet-Európa legjelentősebb nemzetközi sütőipari, cukrászati és vendéglátóipari szakemberei jöttek el. Idén tizedjére szervezték meg az eseményt, és több mint 150 kiállító érkezett 25 országból, hogy bemutassa a nemzetközi trendeket, legmodernebb termékeket és szakmai megoldásokat.

Bakó Zoltán

2018. április 22., 17:592018. április 22., 17:59

A kenyerek versenyének napján, pénteken alig lehetett helyet találni a központ körüli kibővített parkolóban, akkora volt az érdeklődés. Az ország valamennyi megyéjének rendszámait láthattuk a parkolóban, nyelvek szempontjából is szinte bábeli volt a zűrzavar, hisz Délkelet-Európa legtöbb országából érkeztek kiállítók, versenyzők, érdeklődők.

A helybéli látogatók örömmel szembesültek azzal, hogy számos Maros megyei és marosvásárhelyi cég is jelen volt a kiállítók között. Az eddigi tíz kiállítás közül hat alkalommal Marosvásárhely adott otthont a rendezvénynek, így most már lassan úgy ment át a köztudatba, hogy a GastroPan marosvásárhelyi rendezvény. Erről is kérdeztük a főszervezőt, Váradi Jánost, akit a kenyérnapon sikerült rövid időre „elfognunk” a szervezők standján.

„Amire én nagyon büszke vagyok – és gondolom joggal –, hogy a GastroPant szervező székelyudvarhelyi Boro-Info, a Brutarul-Cofetarul és a Gastromedia országos szakmai magazinjai az évek során piacvezetővé váltak Romániában. És ez nem kis dolog, hisz óriási a mezőny, nagy a konkurencia, sokan akarnak élre törni ebben az ágazatban” – mondta el Váradi.

Idén 150 kiállító jelentkezett be 25 országból, ők 7800 négyzetméteren mutatták be termékeiket.

Megkétszereződött a gépeket és felszereléseket kiállító cégek száma, és ami jubileumi újdonság, hogy az idén vett részt a legtöbb új cég, zömükben külföldről. Persze, az sem elhanyagolható, hogy növekedett a kiállítótermek száma, háromról négyre.

2018 kézműves kenyere, amelyet Romániában állítottak elő. A csíkszentmártoni Bocskor pékség harmadik díjas kenyere

Fotó: GastroPan

Arra a kérdésre, hogy a tíz év során miért voltak a marosvásárhelyin kívül más helyszínek is, Váradi János egyszerű magyarázatot adott. „Időszakos kiállításról lévén szó, nem mindig sikerült megőrizni a helyszínt, hisz nem könnyű időpontot egyeztetni a helyszíntulajdonossal. Így történt, hogy az első helyszín Szováta volt, aztán voltunk Brassóban, Bukarestben, tavaly Nagyszebenben. Ki vagyunk szolgáltatva a bérbeadó kénye-kedvének, illetve programjának. De

az a tény, hogy a tízből hatszor itt volt a helyszín, marosvásárhelyivé teszi a GastroPant.

És ne feledjük, hogy Szováta is ide tartozik...”

A csütörtöki megnyitón Aurel Popescu, a ROMPAN elnöke azt hangsúlyozta, hogy a pékipar nem lenne azon a szinten, ahol van, a GastroPan nélkül. A szakma elismeréseként emlékplakettet nyújtott át Váradi-Erdős Ildikónak, a kiállítás igazgatójának.

Húszezernél több látogatóra számítottak, és ez a vasárnapi villámösszegzésnél meg is volt. Sőt, pár ezerrel meg is haladta a húszat. Előzetesen regisztrálni kellett, pontosan azért, hogy a legérdekeltebbek, a szakmák képviselői bejuthassanak, de a „civil” látogatókat, érdekelődőket is szívesen fogadták. Nekik a bejáratnál volt lehetőségük regisztrálni.

A legjobb egészséges péksütemények. A csíkszentmártoni pékség második díjas terméke

Fotó: GastroPan

A legizgalmasabbak a GastroPan versenyei voltak, amelyre Románia legtehetségesebb pékjei, cukrászai és szakácsai jelentkeztek be, és a legjobb termékeikkel versenyeztek (kenyér, torta, péksütemény, hidegtál, kenyértésztából, csokoládéból és cukorpasztából készült művészi alkotások, gyümölcs- és zöldségfaragások). A kiállításon megcsodálhattuk és megkóstolhattuk az év legjobb termékeit, megtapasztalhattuk a legújabb nemzetközi trendeket, akár beszélgethettünk is a szakma legnevesebb képviselőivel.

Illatok, színek kavalkádja

A nem szakmabeli látogatót elsősorban a kiállítótermekben tobzódó színek, illatok orgiája nyűgözte le. A sok fagylalt, sütemény a szivárvány minden színét magán viselte, az illatokról már nem is beszélve, hisz azok belengték a kiállítótereket pavlovi reflexeket indukálva a sétálók körében. A kiállítók pedig büszkén és igen szívélyesen kínálgatták az érdeklődőket.

A műszaki eszközöket bemutatók működtették a csillogó, csilingelő gépeket, gépsorokat, a közöttük sétálók pedig élőben láthatták, miként lesz a lisztből, cukorból, magokból és más alapanyagokból – amelyeket a gépsor egyik végén adagoltak – illatos, friss ropogós bagett, zsömle vagy valamilyen más rágcsálni-, kóstolgatni való a gépsor végére.

Fotó: GastroPan

Az egyik romániai standon csípős paprikából készült lekvárt kínáltak, külön fogyasztói felhasználásra és külön vendéglátóipari hasznosításra. Ez manapság még újdonságnak számít nálunk, annak ellenére, hogy külföldön már elfogadott és kedvelt ínyencség. És igencsak érdekesnek tűnt egy jó félméteres parasztasszony szobra, ami teljes egészében csokoládéból készült. A suceavai cukrász, Cristina Nistor azt mondta, nem szokványosan formába öntötte, hanem

csokoládétömbből faragta ki a szobrot.

Így aztán a zsűri neki ítélte a csokoládéból készült művészi alkotások versenyének nagydíját.

Az olaszországi – udinei – Scuola della pizza italiana standján (évente háromszáz fiatalt képeznek ki pizzakészítésre és egyéb olasz ételkülönlegességek előállítására) két tagbaszakadt talján csupasz kézzel készítette elő bevetésre a pizzakölteményeket. Egy másik standon a zöldségszobrászat titkaiba avatott be egy fiatalember. S hogy milyen könnyű csodálatos formákat megalkotni – jellegzetesen a konyha hercegnője elnevezésű standon – egy másik fiatalember olyan „csodeszközöket” kínált, amelyekkel bármely amatőr szakács spirálokat, csillagocskákat, szalagokat és egyéb alakzatokat készíthet krumpliból, káposztából, uborkából, paradicsomból, déli gyümölcsökből.

Fotó: GastroPan

Akárcsak az előző években, az idén is díjazták az év legjobb termékeit, és kiderült, ki nyeri el az Év Kenyere és az Év Tortája díjat.

Boldog nyertesek

A kenyérversenyen csodálatos kenyérillat töltötte be az emeleti versenytermet. Teljes kiőrlésű búzalisztből készült, vagy rozs-, árpa-, kukoricakenyerek sorakoztak az asztalokon, és némely ötletesebb versenyző szalonnát, sajtot, túrót is vágott a minták mellé, hátha ez jobban inspirálja a bírálóbizottságot.

A hidegtál-kategóriában az első helyet két versenyző érte el: Cozma Bogdan a Brassó megyei Felsőmoécsról és a bukaresti Ciutacu Gheorghe. Csapatban első lett a nagyszebeni Golden Tulip kétfős csapata. Zöldség- és gyümölcsszobrászatban nyerte el a legjobbnak kijáró díjat a gyulafehérvári Verdeş Liliana.

Az Év kenyere, ipari kategória, első hely

Fotó: GastroPan

Az Év Kenyere díjat a gyári kategóriában a Voica Silvia Florentina (Vel Pitar, Râmnicu Vâlcea) nyerte el, második helyre került a csíkszentmártoni Bocskor pékség versenyzője, Gál Rozália. A kézműves kenyér kategóriában első lett a konstancai Gheambazu Florin Nicolae (Megasimitis), második a szászhermányi Cristolovean Elena (Mons Mellis – Transylvania Dreams), míg a harmadik helyen a csíkszentmártoni Bocskor pékség versenyzője, Bocskor István végzett. Az egészséges péksütemények versenyében első Oprea Alexandru (Ana Pan Rt. Bukarest), második Bocskor István (Csíkszentmárton), míg harmadik Sandu Dumitra (Vel Pitar Rt.) lett.

Az Év tortája díjat a felsőmoécsi (Brassó megye) Șelaru Elena Doiniţa nyerte el. A GastroPan jubileumi verseny győztese a nagyszebeni Cibin Malom lett.

Az Év kenyere, kézműves kategória, első hely

Fotó: GastroPan

szóljon hozzá!
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 122. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 122. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 22., kedd

Folyamatosan fogadják a nyugdíjpénztárak a kéréseket a kezelési jegyekre

Nagyobb az érdeklődés a gyógykezelési jegyek iránt tavalyhoz képest, eddig 740 kérést nyújtottak be a Hargita Megyei Nyugdíjpénztárhoz. Az igényléseket az év folyamán több fordulóban fogadják, legkésőbb november 30-áig.

Folyamatosan fogadják a nyugdíjpénztárak a kéréseket a kezelési jegyekre
2022. március 22., kedd

Nagytakarítással készülnek a tavaszra, jövő hónapban kerülnek sorra a lakótelepek

Március elsején kezdődött a székelyudvarhelyi utcák, utak takarítása, azóta több szakaszt is megtisztítottak. A munkálatok jelenleg a forgalmasabb útszakaszok és utcák mentén zajlanak, majd utána kezdődhet a lakótelepeken is a portalanítás.

Nagytakarítással készülnek a tavaszra, jövő hónapban kerülnek sorra a lakótelepek
2022. március 22., kedd

Ellenőrzik a közterületre épült garázsok rendeltetésszerű használatát Székelyudvarhelyen

A Székelyudvarhelyen állandó problémává vált parkolóhelyhiány miatt ellenőrzik a hosszú távra bérbe adott, de a város tulajdonában lévő területekre épült garázsok rendeltetésszerű használatát.

Ellenőrzik a közterületre épült garázsok rendeltetésszerű használatát Székelyudvarhelyen
2022. március 22., kedd

A cél, hogy minden szavazat a nemzetépítést biztosítsa

Fontos a magyarországi országgyűlési választásokra a helyesen kitöltött szavazólapok beküldése – hívták fel a figyelmet a keddi sajtótájékoztatón a háromszéki RMDSZ vezetői.

A cél, hogy minden szavazat a nemzetépítést biztosítsa
2022. március 22., kedd

Két nap alatt elfogytak az ingyenes gyümölcsfacsemeték

Annyira népszerűnek bizonyult a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat közös programja, ami alapján őshonos gyümölcsfákat adnak ingyen a sepsiszentgyörgyieknek, hogy két nap alatt elfogytak a csemeték.

Két nap alatt elfogytak az ingyenes gyümölcsfacsemeték
2022. március 22., kedd

Segítenek a diákoknak, hogy könnyebben eldönthessék, hogy milyen szakra mennének

Összetett, személyiségfejlesztésre és tanácsadásra egyaránt hangsúlyt fektető, kétnyelvű pályaorientációs platformot hozott létre a Kovászna megyei tanfelügyelőség és a Kovászna Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ.

Segítenek a diákoknak, hogy könnyebben eldönthessék, hogy milyen szakra mennének
2022. március 22., kedd

Amikor a rossz jegy is előrelépés lenne: legalább jelen van a diák

Az első félévben a Kovászna megyei diákok 5,7 százalékát, 1407 tanulót nem tudtak lezárni, mert a hiányzások miatt nem volt elég jegyük. Tavaly több száz diák azért bukott osztályismétlőre, mert alig voltak iskolában. A lemorzsolódáson javítanának.

Amikor a rossz jegy is előrelépés lenne: legalább jelen van a diák
2022. március 22., kedd

Medencébe szerelhető mobil liftre, kutyás terápiára és elsősegélynyújtó eszközökre gyűjtenek

Tizedik adományozói körét szervezi meg Marosvásárhelyen a Marosszéki Közösségi Alapítvány március 30-án. Ez alkalommal három civil szervezet projektjét támogatják és kezdeményeznek gyűjtést azok megvalósítása érdekében.

Medencébe szerelhető mobil liftre, kutyás terápiára és elsősegélynyújtó eszközökre gyűjtenek
2022. március 22., kedd

Itt a tíz nyertes ötlet a marosvásárhelyiektől

Nyilvánosságra hozták azt a tíz nyertes lakossági ötletet, amelyet már idén megvalósít a marosvásárhelyi városháza. Az első alkalommal megszervezett részvételi költségvetés első szakasza nagy népszerűségnek örvendett.

Itt a tíz nyertes ötlet a marosvásárhelyiektől
2022. március 22., kedd

Lelőttek egy kutyát, ez lett az orvvadászok veszte

Egy lelőtt kutya lett a veszte két orvvadásznak a Maros megyei Fehéregyházán. A rendőrség ugyanis a kutya gazdájának értesítésére szállt ki a helyszínre és azonosította a törvényszegő vadászokat.

Lelőttek egy kutyát, ez lett az orvvadászok veszte
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM