Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Csíkszéki díjak a GastroPan Év kenyere versenyéről

Bakó Zoltán 2018. április 22., 17:59
HIRDETÉS

Csípős paprikából készült lekvárt is meg lehetett kóstolni a hétvégi marosvásárhelyi GastroPan kiállításon, amelyre Délkelet-Európa legjelentősebb nemzetközi sütőipari, cukrászati és vendéglátóipari szakemberei jöttek el. Idén tizedjére szervezték meg az eseményt, és több mint 150 kiállító érkezett 25 országból, hogy bemutassa a nemzetközi trendeket, legmodernebb termékeket és szakmai megoldásokat.

2018 ipari kenyere, amelyet Romániában állítottak elő. A csíkszentmártoni Bocskor pékség második díjas kenyere Fotó: GastroPan

A kenyerek versenyének napján, pénteken alig lehetett helyet találni a központ körüli kibővített parkolóban, akkora volt az érdeklődés. Az ország valamennyi megyéjének rendszámait láthattuk a parkolóban, nyelvek szempontjából is szinte bábeli volt a zűrzavar, hisz Délkelet-Európa legtöbb országából érkeztek kiállítók, versenyzők, érdeklődők.

A helybéli látogatók örömmel szembesültek azzal, hogy számos Maros megyei és marosvásárhelyi cég is jelen volt a kiállítók között. Az eddigi tíz kiállítás közül hat alkalommal Marosvásárhely adott otthont a rendezvénynek, így most már lassan úgy ment át a köztudatba, hogy a GastroPan marosvásárhelyi rendezvény. Erről is kérdeztük a főszervezőt, Váradi Jánost, akit a kenyérnapon sikerült rövid időre „elfognunk” a szervezők standján.

HIRDETÉS

„Amire én nagyon büszke vagyok – és gondolom joggal –, hogy a GastroPant szervező székelyudvarhelyi Boro-Info, a Brutarul-Cofetarul és a Gastromedia országos szakmai magazinjai az évek során piacvezetővé váltak Romániában. És ez nem kis dolog, hisz óriási a mezőny, nagy a konkurencia, sokan akarnak élre törni ebben az ágazatban” – mondta el Váradi.

Idén 150 kiállító jelentkezett be 25 országból, ők 7800 négyzetméteren mutatták be termékeiket.

Megkétszereződött a gépeket és felszereléseket kiállító cégek száma, és ami jubileumi újdonság, hogy az idén vett részt a legtöbb új cég, zömükben külföldről. Persze, az sem elhanyagolható, hogy növekedett a kiállítótermek száma, háromról négyre.

2018 kézműves kenyere, amelyet Romániában állítottak elő. A csíkszentmártoni Bocskor pékség harmadik díjas kenyere Fotó: GastroPan

Arra a kérdésre, hogy a tíz év során miért voltak a marosvásárhelyin kívül más helyszínek is, Váradi János egyszerű magyarázatot adott. „Időszakos kiállításról lévén szó, nem mindig sikerült megőrizni a helyszínt, hisz nem könnyű időpontot egyeztetni a helyszíntulajdonossal. Így történt, hogy az első helyszín Szováta volt, aztán voltunk Brassóban, Bukarestben, tavaly Nagyszebenben. Ki vagyunk szolgáltatva a bérbeadó kénye-kedvének, illetve programjának. De

az a tény, hogy a tízből hatszor itt volt a helyszín, marosvásárhelyivé teszi a GastroPant.

És ne feledjük, hogy Szováta is ide tartozik...”

A csütörtöki megnyitón Aurel Popescu, a ROMPAN elnöke azt hangsúlyozta, hogy a pékipar nem lenne azon a szinten, ahol van, a GastroPan nélkül. A szakma elismeréseként emlékplakettet nyújtott át Váradi-Erdős Ildikónak, a kiállítás igazgatójának.

Húszezernél több látogatóra számítottak, és ez a vasárnapi villámösszegzésnél meg is volt. Sőt, pár ezerrel meg is haladta a húszat. Előzetesen regisztrálni kellett, pontosan azért, hogy a legérdekeltebbek, a szakmák képviselői bejuthassanak, de a „civil” látogatókat, érdekelődőket is szívesen fogadták. Nekik a bejáratnál volt lehetőségük regisztrálni.

A legjobb egészséges péksütemények. A csíkszentmártoni pékség második díjas terméke Fotó: GastroPan

A legizgalmasabbak a GastroPan versenyei voltak, amelyre Románia legtehetségesebb pékjei, cukrászai és szakácsai jelentkeztek be, és a legjobb termékeikkel versenyeztek (kenyér, torta, péksütemény, hidegtál, kenyértésztából, csokoládéból és cukorpasztából készült művészi alkotások, gyümölcs- és zöldségfaragások). A kiállításon megcsodálhattuk és megkóstolhattuk az év legjobb termékeit, megtapasztalhattuk a legújabb nemzetközi trendeket, akár beszélgethettünk is a szakma legnevesebb képviselőivel.

Illatok, színek kavalkádja

A nem szakmabeli látogatót elsősorban a kiállítótermekben tobzódó színek, illatok orgiája nyűgözte le. A sok fagylalt, sütemény a szivárvány minden színét magán viselte, az illatokról már nem is beszélve, hisz azok belengték a kiállítótereket pavlovi reflexeket indukálva a sétálók körében. A kiállítók pedig büszkén és igen szívélyesen kínálgatták az érdeklődőket.

A műszaki eszközöket bemutatók működtették a csillogó, csilingelő gépeket, gépsorokat, a közöttük sétálók pedig élőben láthatták, miként lesz a lisztből, cukorból, magokból és más alapanyagokból – amelyeket a gépsor egyik végén adagoltak – illatos, friss ropogós bagett, zsömle vagy valamilyen más rágcsálni-, kóstolgatni való a gépsor végére.

Fotó: GastroPan

Az egyik romániai standon csípős paprikából készült lekvárt kínáltak, külön fogyasztói felhasználásra és külön vendéglátóipari hasznosításra. Ez manapság még újdonságnak számít nálunk, annak ellenére, hogy külföldön már elfogadott és kedvelt ínyencség. És igencsak érdekesnek tűnt egy jó félméteres parasztasszony szobra, ami teljes egészében csokoládéból készült. A suceavai cukrász, Cristina Nistor azt mondta, nem szokványosan formába öntötte, hanem

csokoládétömbből faragta ki a szobrot.

Így aztán a zsűri neki ítélte a csokoládéból készült művészi alkotások versenyének nagydíját.

Az olaszországi – udinei – Scuola della pizza italiana standján (évente háromszáz fiatalt képeznek ki pizzakészítésre és egyéb olasz ételkülönlegességek előállítására) két tagbaszakadt talján csupasz kézzel készítette elő bevetésre a pizzakölteményeket. Egy másik standon a zöldségszobrászat titkaiba avatott be egy fiatalember. S hogy milyen könnyű csodálatos formákat megalkotni – jellegzetesen a konyha hercegnője elnevezésű standon – egy másik fiatalember olyan „csodeszközöket” kínált, amelyekkel bármely amatőr szakács spirálokat, csillagocskákat, szalagokat és egyéb alakzatokat készíthet krumpliból, káposztából, uborkából, paradicsomból, déli gyümölcsökből.

Fotó: GastroPan

Akárcsak az előző években, az idén is díjazták az év legjobb termékeit, és kiderült, ki nyeri el az Év Kenyere és az Év Tortája díjat.

Boldog nyertesek

A kenyérversenyen csodálatos kenyérillat töltötte be az emeleti versenytermet. Teljes kiőrlésű búzalisztből készült, vagy rozs-, árpa-, kukoricakenyerek sorakoztak az asztalokon, és némely ötletesebb versenyző szalonnát, sajtot, túrót is vágott a minták mellé, hátha ez jobban inspirálja a bírálóbizottságot.

A hidegtál-kategóriában az első helyet két versenyző érte el: Cozma Bogdan a Brassó megyei Felsőmoécsról és a bukaresti Ciutacu Gheorghe. Csapatban első lett a nagyszebeni Golden Tulip kétfős csapata. Zöldség- és gyümölcsszobrászatban nyerte el a legjobbnak kijáró díjat a gyulafehérvári Verdeş Liliana.

Az Év kenyere, ipari kategória, első hely Fotó: GastroPan

Az Év Kenyere díjat a gyári kategóriában a Voica Silvia Florentina (Vel Pitar, Râmnicu Vâlcea) nyerte el, második helyre került a csíkszentmártoni Bocskor pékség versenyzője, Gál Rozália. A kézműves kenyér kategóriában első lett a konstancai Gheambazu Florin Nicolae (Megasimitis), második a szászhermányi Cristolovean Elena (Mons Mellis – Transylvania Dreams), míg a harmadik helyen a csíkszentmártoni Bocskor pékség versenyzője, Bocskor István végzett. Az egészséges péksütemények versenyében első Oprea Alexandru (Ana Pan Rt. Bukarest), második Bocskor István (Csíkszentmárton), míg harmadik Sandu Dumitra (Vel Pitar Rt.) lett.

Az Év tortája díjat a felsőmoécsi (Brassó megye) Șelaru Elena Doiniţa nyerte el. A GastroPan jubileumi verseny győztese a nagyszebeni Cibin Malom lett.

Az Év kenyere, kézműves kategória, első hely Fotó: GastroPan

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS