Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Csíkszéken is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis

Iszlai Katalin 2020. február 21., 14:16

Alcsíkon is megjelent az afrikai sertéspestis, a fertőzött vaddisznót egy vadászaton ejtették el a Csíkszentsimonhoz tartozó piliskei vadászterületen. A kór megfékezése érdekében 80 vaddisznó kilövését rendelték el, illetve létrehoztak egy védelmi és egy megfigyelési övezetet, amely 14 Hargita és Kovászna megyei települést érint.

Csíkszéken is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis
galéria
Vadászat során ejtették el az afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznót. Képünk illusztráció Fotó: Erdély Bálint Előd

Az udvarhelyszéki esetek után újabb sertéspestisgócpontot azonosítottak a héten Hargita megyében, ezúttal Csíkszéken. Mint a Hargita megyei állategészségügyi igazgatóság aligazgatójától, Cristina Antaltól megtudtuk, egy vadászat során ejtették el az afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznót a Csíkszentsimon adminisztratív területéhez tartozó, Piliskei 29-es számú vadászterületen. A vadászat végén az előírásoknak megfelelően mintát vettek a vadállattól, a vizsgálatok során pedig felmerült a fertőzöttség gyanúja, amit csütörtökön a bukaresti állatdiagnosztikai és állategészségügyi intézet (IDSA) meg is erősített.

Az afrikai sertéspestis kórokozójának kimutatása után számos intézkedést foganatosítottak a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében. A Piliskei 29-es számú vadászterület körül egy védelmi és egy megfigyelési övezetet hoztak létre 13 kilométeres körzetben.

A védelmi övezethez Csíkszentsimon, Újtusnád és Büdösfürdő tartozik,

a megfigyelési zónához pedig Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csatószeg, Csíkszentmárton, Csíkkozmás, Verebes, Tusnád, Lázárfalva, Tusnádfürdő, Kárpitus és a Kovászna megyei Magyarhermány. Emellett

elrendelték a fertőzött területen lévő vaddisznóállomány kilövését is, ami 80 egyedet jelent.

Megtiltották továbbá az illetéktelen személyek belépését az erdőbe, a védelmi övezet kijáratainál fertőtlenítő berendezéseket helyeznek el, és elrendelték a házi sertések összeírását is, amelyeket a továbbiakban elzártan kell tartani, hogy ne érintkezhessenek vaddisznókkal.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat