Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Hargita megyében is megjelent a sertéspestis

Fülöp-Székely Botond 2019. december 12., 17:41

Egy elpusztult vaddisznó tetemére bukkantak a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület tagjai a Homoród-menti Gyepes környékén. A tetemből vett mintákat Suceava megyébe küldték, ahol igazolták, hogy a vadállat sertéspestissel fertőződött meg.

Hargita megyében is megjelent a sertéspestis
galéria
Az állategészségügyi igazgatóság utasításaira várnak a vadászok. Képünk illusztráció Fotó: Fülöp-Székely Botond

99 százalék, hogy sertéspestisben pusztult el az a vaddisznó, amelyre kedden bukkantak Gyepes környékén a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület tagjai – ismertette portálunkkal a tetemből vett minták Szucsávában lefolytatott elemzésének eredményét Jakab Attila, a vadásztársulat elnöke. Mint mondta, a mintákat Bukarestbe is eljuttatták, így ott újabb elemzéseket fognak végezni a kétségek teljes mértékű kizárása érdekében.

HIRDETÉS

Mivel a betegség gyanúja már a tetem megtalálásakor felmerült, a vadászok ennek megfelelően jártak el, vagyis fertőtlenítették a környéket és elásták az elpusztult vaddisznó tetemét.

Csütörtök délután érkezett meg a kórt igazoló jelentés, és folyamatban van a helybéliek tájékoztatása, hiszen ez nem játék.

A további intézkedések érdekében az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság Hargita megyei kirendeltségétől várunk utasításokat. Valószínűleg fertőtleníteni kell a környékbeli utakat is a pénteki nap folyamán, amikorra a bukaresti elemzések eredményeit is várjuk” – fogalmazott Jakab. Hozzátette,

arra kéri a helyieket, hogy semmiképp ne menjenek a környékbeli erdőkbe, sőt háziállataikat és kutyáikat se engedjék szabadon kószálni.

Utóbbi már csak azért is fontos, mert az ebek lakmározhatnak a fertőzött vadak teteméből és a településre visszatérve terjeszthetik a kórt.

Ez az első igazolt sertéspestises eset Hargita megyében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS