HIRDETÉS

Színes gyereknapi rendezvények Csíkszeredában

Péter Beáta 2013. június 02., 16:48 utolsó módosítás: 2013. június 02., 17:34

Kézműves foglalkozások, tánc, koncertek, bábelőadások, különböző vetélkedők, játékok, ingyen légvár, vattacukor, lufi és számos meglepetés várta a gyerekeket pénteken és szombaton Csíkszeredában a gyereknap alkalmából.

Fotó: Kristó Róbert

Már péntek délelőtt megkezdődött a gyereknapi rendezvénysorozat, ekkor tartotta Hargita Megye Tanácsa a Székelyföldi Megyék Családprogramja keretében a gyereknapi rendezvényét. A megyeházára látogató gyerekek bábelőadást néztek, Mesehetes koncerten tapsoltak, vattacukorért álltak sorba, népi táncot jártak, és – a több szervezet képviselői által tartott – kézműves foglalkozásokon vettek részt. Mivel épp a tanítási idő alatt zajlottak a tevékenységek, többnyire szervezett csoportok jutottak el a rendezvényre, így a legtöbb óvodás, kisiskolás kimaradt a megyei gyereknapból.

Szombaton viszont bőven akadt program, mi is kora délelőtt nyakunkba vettük a várost. A Petőfi utcára érve már látszott a Tulipán áruház előtt zsongó gyereksereg. Sárga és piros lufik mindenhol, nagy érdeklődés a légvár és az ugrálók előtt, a lufit hajtogató bohóc ki sem látszott az érdeklődők gyűrűjéből, részt lehetett venni kézműves foglalkozáson, aszfaltrajzoláson, mindehhez a vidám zenét a FunFm Rádió helyszínen levő munkatársai biztosították.

Továbbindultunk a Harmopan felé, mivel ott is kecsegtető programokat ígértek. A Harmopan Kenyér Házában szorgos kis kezek gyúrták a tésztát, hogy majd kemencébe is tegyék. Az udvaron több száz gyerek nyüzsgött, legtöbben biciklivel, rollerrel, görkorcsolyával. A meghirdetett vetélkedők közül mi az egyik bicikliversenyen vettünk részt. Itt is hosszú sor kígyózott a vattacukorért, de a szervezők gondoskodtak megfelelő mennyiségű „pufulecről”, nápolyiról és vízről is. Épp a kötélhúzó verseny zajlott, amikor eljöttünk.

Manók útján

A városi parkban a csíkszeredai polgármesteri hivatal által szervezett családi tájékozódási játékban való részvételre vállalkoztunk. Kezünkben az óvodákban, iskolákban korábban kiosztott Fedezd fel Csíkszeredát! kiadvány egyik példányával a Piros Sapkás Kismanó és a Kék Sapkás Kismanó útját követve elindultunk bejárni a kiadványban szereplő helyszíneket. „Több célunk is volt a kiadvány megjelentetésével. Már tavaly elindítottuk a színezőn keresztül azt a folyamatot, hogy a kisgyerekek és velük együtt a szüleik kicsit más szemmel nézzenek a városbeli épületekre. Annyira vált komolyabbá  idén, hogy nemcsak az épületek rajzai, hanem azokkal kapcsolatosan egy-egy kis történet is bekerült az idei kiadványba, illetve az épületek, a hozzájuk kapcsolódó személyiségek rövid bemutatása is, hiszen csodálkozva tapasztalom, hogy még a nagyon komoly értelmiségi státusban levő személyek közül is igen kevesen tudják azt, hogy például ki volt Tivai Nagy Imre. De sorolhatnánk sok más olyan személyt, akik nélkül Csíkszereda nem állna ott, ahol áll. Ezért egy másik szándékunk az volt, hogy szembesítsük az embereket ezzel” – osztotta meg velünk Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a helyszínen, miután visszatérünk városfelfedező túránkról.

Mint mondotta, szerették volna, ha a gyerekek a tájékozódás terén is élményt, tapasztalatot szereznek, és a későbbiekben szívesen bekapcsolódnak a versenyszerű tájfutásba. „Igazából most a játékra összpontosítottunk, hiszen az sokkal inkább az együttműködésről szól, a verseny pedig a másik megelőzéséről. Így a gyerekek közül mindenki a saját ritmusában, a saját elképzelése szerint járta be a manók útját. Nagy sikert könyvelünk el, 450–500 körül mozog azok száma, akik ebbe bekapcsolódtak, és ez igencsak megsüvegelendő teljesítmény” – véli a polgármester.

A központi parkban a délelőtt folyamán a Csíki Gyermekek Egyesülete és a csíkszeredai Gyermekek Háza autómodell-versenyt is szervezett, melyet kicsik és nagyok is érdeklődve követtek.

Népszerű mentőautók

„Minden ember macska nem lehet” – énekelték a Macskaarisztokraták című rajzfilm népszerű dalát a Tulipán áruház rendezvényét záró Mesehetes koncertjén a gyerekek. Koncert közben az ott állomásozó mentőautóba is bekukkintottunk. Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat igazgatója lelkesen mesélte, hogy megyeszerte a gyereknapi rendezvényeken nagyon sok gyerek volt kíváncsi a mentőautókra. Az áruház rendezvényén is sok kisgyereknek szerzett örömet a mentőbe való beülés.

Böngésztek a CsAkEgynél

A délelőtti barangolásaink során a Mikó-várba is bekukkintottunk, itt tartott ugyanis kézműves foglalkozást a Talentum Egyesület. Délután a csíkszeredai gyereknapi rendezvénysorozat itt folytatódott a Csíki Anyák Egyesületének szervezésében. A legkisebbeknek szóló bábelőadást követően az egyesület által elindított hét fordulós Böngésző játék díjazására került sor.

A Böngésző játéknak igazából hosszú távú céljai vannak – mondta Kőrössy Erika és Albert-Homonnai Emőke, akik a játék kitalálói és lebonyolítói. „Sosem azt nézzük, hogy idén hány munka érkezik be, hanem bízunk abban, hogy ezek valahol hasznosulnak a gyerekek életében. A mesék terepe mindenképp egy olyan út, amely által békés, krízis-, problémahelyzetekben, bármiféle konfliktusban valamilyen megoldást találunk. És az lenne a lényeg, hogy a gyerekek magukkal vigyenek ilyen megoldási kulcsokat. Amellett, hogy ezt magukkal viszik, az értő olvasóvá nevelés is a cél, hogy a későbbiekben is tudjanak erre alapozni. Kinyílik előttük a világ, szélesebb látókörűek lesznek, szókincsük is gyarapodik, mindenképp gazdagodnak érzelmeikben, és a személyiségük is fejlődik” – fogalmazott Kőrössy Erika. A CsAkEgy gyereknapi rendezvénye a Codex együttes koncertjével zárult.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS