Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Román-magyar együttélési kódex készül

Kovács Attila 2013. február 21., 17:38 utolsó módosítás: 2013. február 21., 19:32

Csak nyerhetünk, ha Hargita megyében normalizáljuk a román-magyar viszonyt – véli Borboly Csaba. A megyei önkormányzat elnöke együttélési kódex elkészítését jelentette be, szerinte ennek alkalmazása sok gondot, problémát megoldhat.

Az elnök azt mondta, nem lehet úgy  élni, hogy csak magyarok élnek Hargita megyében, mert minden erőfeszítést derékba törnek a mesterséges cirkuszok – utalt a székely zászló körül kialakult hisztériára. „Amíg csak a politikusokat érintik a konfliktusok, nem baj, de ha családokat is, az már igen” – tette hozzá. Ezért indítványozta a románok és magyarok jó együttélése kódexének elkészítését, amely szerinte Hargita megyében sok problémát tudna kezelni, a közhivatalokban történő anyanyelvhasználat kérdését is – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az együttélési kódex elkészítésére a kormánynak alárendelt, Kolozsváron működő Nemzeti Kisebbségkutató Intézetet kérik fel, a dokumentumot pedig a megyei önkormányzati képviselő-testület alapszabálya kiegészítéseként fogadnák el. „Ezután arra kérjük az összes települést, hogy a helyi önkormányzatok hasonlóan járjanak el” – magyarázta Borboly, hozzátéve, az lenne szerencsés, ha a polgárok olyan települések polgármesteri hivatalaiban is tudnának anyanyelvükön érvényesülni, ahol számarányuk nem éri el a törvény által meghatározott 20 százalékot.

Ha pedig egyes decentralizált intézmények, vagy akár a rendőrség esetében nincs anyagi fedezete a kétnyelvűség biztosításának, a megyei önkormányzatnak erre is költenie kell, akkor is, ha az aszfaltozásra fordított pénzből kell elvenni – mondta az elnök. Mint megtudtuk, román politikai pártok vezetőit és uniós országok nagyköveteit is meghívják Hargita megyei látogatásra, hogy a mindennapi életről, valós problémákról tájékozódjanak.

Fejlesztési egyesület a megye északi részén

Borboly szerint bár ugyanazok a problémáik, a románok és magyarok között nincs párbeszéd, most a komoly feladat a családok számára jövőképet biztosítani, mert egy aszfaltút, sportcsarnok nem elég a fiatalok itthon tartásához. „Összehangolt fejlesztéspolitika kell, amely a megmaradást segíti” – jelentette ki. Hargita megye északi része a többi régióhoz viszonyítva elmaradt a fejlesztésekben, kevésbé vettek részt az ottaniak a megyei önkormányzat fejlesztési programjaiban – mondta az elnök. Hozzátette, az északi részen nemcsak románok, hanem magyarok is élnek, őket is segíti a Görgény-Kelemen Közösségi Fejlesztési Egyesület, amely törvényes úton járul hozzá a térségi érdekek kiterjesztéséhez.

Továbbra is téma a fogyasztóvédelmi ellenőrzés

A megyei önkormányzati képviselő-testület csütörtöki ülésén Borboly Csaba úgy értékelte, a hagyományos és helyi termékek vásárán történt fogyasztóvédelmi ellenőrzés visszaélés volt, amelyről tájékoztatta az országos fogyasztóvédelmi hivatalt is. A testület tagjai megtekintettek a megyei önkormányzat stúdiójának munkatársai által készített riportfilmet is, amelyből kiderült, a brassói és marosvásárhelyi piacokon is a csíkszeredaihoz hasonló körülmények között árusítanak a termelők, akik elmondták, a fogyasztóvédelem őket nem ellenőrzi.

Csillag Péter önkormányzati képviselő szerint Bukarestben is ez a helyzet. Sebestyén Csaba önkormányzati képviselő kijelentette, meg kellett volna alkotni időben a helyi piacok törvényét, Ioan Răducu Marcu pedig úgy vélte, szabad piac van, ahol a kereslet-kínálat törvénye érvényesül, ha vannak ott árusok, azt jelenti, termékeikre szükség van.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
20 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS