HIRDETÉS

Már csak az emlékekben élnek tovább a gyárépületek

Kovács Attila 2017. január 10., 12:58

Csíkszeredában a Hargita utcára néző irodaépületeken kívül semmi sem marad az egykori Vasúti Építőanyag és Gépgyártó Vállalat (IPICCF) és a szomszédos, Erdőgépesítési, Szállítási és Útépítési Egység (UMTCF) üzemcsarnokaiból, műhelyeiből. Folyamatban van a bontás, a tulajdonos értékesíteni szeretné a területet.

Fotó: Gecse Noémi

Mivel a két irodaépület a helyén van, a Hargita utca felől nézve nem annyira feltűnő a két egykori vállalatnál zajló munka. Az Akác utca felől közeledve viszont szembetűnő, hogy a volt műhelyek, csarnokok egy része már a földdel vált egyenlővé, másokat pedig részben romboltak, bontottak le az ott dolgozó erőgépek. Mindenütt törmelék, összetört beton födémekből, oszlopokból kiálló vasalatok – a bontást végző cég ezek értékesítésének jogáért vállalta a feladatot. Alapos munkát végeznek, a két volt ipari vállalat nemsokára csak az emlékekben és archív felvételeken él tovább.

A terület és az ott található ipari épületek tulajdonosa egy székelyudvarhelyi cég, amely azután vásárolta meg ezeket, miután a két céget felszámolták. Tavaly indították el a bontás előkészítését, amelyhez minden szükséges lépést megtettek – a polgármesteri hivatal bontási engedélyt adott ki, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség pedig beleegyezést bocsátott ki – tájékoztatott Pethő József, a székelyudvarhelyi cég ügyvezetője. Ez utóbbi dokumentum szerint a volt Hamerock Metall tulajdonát képező épületek bontása történik meg összesen 18 350 négyzetméteren, gépi eszközökkel, robbantás nélkül. A belegyezés előírja, hogy a munkálatok során keletkező hulladékot a törvény által előírt módon kell kezelni, illetve a zajszintnek sem szabad túllépnie a megengedett értéket.

Pethő József kérdésünkre elmondta, a két irodaház megmarad, és ha befektetőket talál hozzá, akkor ott lakásokat alakítanának ki. A volt üzemcsarnokok bontására viszont azért van szükség, mert a területet értékesíteni fogják, a vásárlónak pedig így van rá szüksége, és arra is van ígéret, hogy egy külföldi cég kezdhet ott tevékenységet. Hozzátette, a létesítmények 90 százalékát le akarják bontani, a közműhálózatot – víz, szennyvíz- és gázvezetékeket – nem érinti a munkálat. Mint Pethőtől megtudtuk, jelenleg még törvényszéki eljárás is van folyamatban a területen lévő egyik parcella és egy épület miatt, amelyet használója sajátjának tartja azt, és emiatt perel a céggel.

Kérdésünkre Albert Sándor csíkszeredai városi főépítész azt mondta, telekkönyvileg több részből áll a terület, több épület van, és nem mindegyik helyzete volt tisztázva, mert bonyolult volt a csődeljárás, ezért perek is vannak folyamatban.

Több ezer ember munkahelye volt

A két vállalat fénykorában, az 1970-es, ’80-as években több mint háromezer embernek biztosított munkát, az 1989-es változások után megtörtént a privatizáció, majd később a cégek Csibi István vállalkozó érdekeltségébe kerültek. Legtovább, 2008 januárjáig az IPICCF jogutódja, a Hamerock Metall Rt. üzemelt, akkor az alkalmazottak tömegesen távoztak a kirobbant munkakonfliktus nyomán. A munka azután nem indult újra, a Hamerock Metall és az UMTCF-HAR nevet viselő cég ellen az adósságok miatt csődeljárás indult, a per 2015-ben fejeződött be, a cégeket felszámolták.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
22 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS