HIRDETÉS

Liliomszentelés a csíksomlyói kegytemplomban

Iochom Zsolt 2012. június 14., 09:26 utolsó módosítás: 2012. június 14., 14:46

Június 13-án, Páduai Szent Antal ünnepén, az esti szentmise végén megszentelték a liliomokat és megáldották a gyermekeket a csíksomlyói kegytemplomban.

Fotó: Iochom Zsolt

Páduai Szent Antal a katolikus egyház egyik legkedveltebb szentje. Alig létezik templom neki szentelt oltár, illetve őt ábrázoló szobor vagy kép nélkül.

„Páduai Szent Antalt a kis Jézussal szokták ábrázolni. E napon megáldjuk a liliomokat és a gyermekeket. Szent Antal a gyermekek és a tanuló ifjúság védőszentje. Mindannyiunknak vannak olyan gyerekei, akiket szeretünk, akik fontosak számunkra, akikért ezen a napon különösképpen is szeretnénk imádkozni” – mondta a szentmise kezdetén felajánlásában Böjte Csaba ferences szerzetes.

Az ünnepi szentmisén részt vettek a Csíki Anyák Egyesületének tagjai is, akik a Márton Áron Gimnáziumtól közösen vonultak a csíksomlyói kegytemplomhoz, ily módon népszerűsítve a gyermekvállalást, felhívva a figyelmet a család és a közösség egységének fontosságára.

A liliomszentelés páduai eredetű. A plébániák 13–13 elsőáldozó gyereket küldenek a Szent Antal-bazilikába, ahol ünnepélyesen kiosztják közöttük a megáldott liliomokat, s így vesznek részt a körmeneten, melyen a szent ereklyéit viszik. A liliom, amelynek nemessége a rózsáéval vetekedik, a keresztény művészetben a tisztaság, az ártatlanság és a szüzesség jelképe.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS