HIRDETÉS

Gazdag ízvilágú sajtfelhozatal a Gyimesekben 

Pinti Attila 2013. április 17., 17:51 utolsó módosítás: 2013. április 17., 18:09

Idei második, nagy sikernek örvendő sajtkészítő tanfolyamát szervezte meg a Pogány-havas Kistérségi Társulás a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium étkezdéjében. A hétfő délutántól szerdáig, két neves magyarországi szakember közreműködésével zajló kurzuson a helybéliek mellett több csíkszéki és magyarországi gazda is részt vett.

Fotó: Kristó Róbert

A sajtkészítés fortélyaiba való bevezetés mellett a festői környezetben lebonyolított képzés során a körösladányi Kiss Ferenc és a debreceni Mircz Nárcisz oktatók a mezőgazdasági termelők piaci értékesítésének lehetőségeiről is beszéltek a jelenlévőknek – hiszen szerintük az előállítás folyamatának részletes magyarázata és a gyakorlati rész önmagában nem elég ahhoz, hogy az emberek átszokjanak a rosszabb minőségű áruházi termékekről az egészségesebb, finomabb kézműves árukra.

„A kurzus vitathatatlan sikerét bizonyítja, hogy a bekapcsolódott gazdák nagy része gyimesi volt – mivel eleinte nehézkesnek bizonyult őket bevonzani” – közölte Rodics Gergely, a Pogány-havas Kistérségi Társulás ügyvezetője. Hozzátette, a meghívott mesterek elismertségét és szakértelmét tükrözi az is, hogy több csíkszéki és öt magyarországi gazda jelentkezett a különleges képzésre.

A tanfolyam második napján sajtkóstolásra került sor, a mintegy negyven fős érdeklődősereg – köztük Timár Zsombor László községvezető és Ambrus István, az eseménynek otthont adó gimnázium igazgatóhelyettese – összesen harminc különböző – friss, több éves érlelt, főzött, préselt, félkemény vagy épp ízesített – terméket mustrálhatott. A változatos felhozatal ízlelése során a „zsűri” egyúttal pontozta is a sajtokat – ezek összesítése alapján a gyimesi Molnár Csaba gazda által előállított, jellegzetes erdélyi ízvilágú, ruganyos sajt bizonyult legkedveltebb terméknek.

„Örvendetes, hogy a visszajelzések alapján helyi termék kapta az elismerést. Ez a készítmény egyébként a Hargita névre keresztelt sajt „kísérleti” példánya, amelyet a sajátos recept és méret figyelembe vételével a közeljövőben megyeszerte tíz-húsz gazda fog készíteni és árusítani” – tájékoztatott Rodics, kiemelve, hogy a háromnapos kurzus lebonyolításában oroszlánrészt vállalt a helyi önkormányzat és iskola mellett Bodor Imre vállalkozó gazda, aki biztosította a munkához szükséges napi ötven liter tejmennyiséget, valamint elszállásolta a távolabbról érkezett részvevőket. A tervek szerint a társulás szervezésében idén már nem, jövőben viszont ismét megrendezésre kerülhetnek hasonló tanfolyamok.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
7 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS