Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Elesett erdélyi honvédek történetét ismertették

Létai Tibor 2012. november 24., 16:53 utolsó módosítás: 2012. november 25., 13:06

Négy erdélyi magyar katona Jászapátin történt tragédiájáról tartottak vetítéssel egybekötött előadást péntek este a csíkszeredai városháza gyűléstermében a Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig elnevezésű előadássorozat keretében.

Az 1944 novemberében Jászság második legnagyobb városában lezajlott szomorú eseményről az Innen és Túl Projektcsoport tagjai számoltak be a szép számban megjelent érdeklődőknek. Az előadáson ott volt az egyik elesett katona Csíkszeredában élő lánya, Munzlinger Ilona is, akinek a csoport négy jelenlévő tagja – Járvás Judit, Simon Nadinka, Rizmajer Borbála és Tóth Gábor – egy könyvet és egy kéziratot adott át, melyekben dokumentálva találhatók az akkori események. A Vallomások a második világháborúról Jászapátin és Jásziványon (Hevesiványon) című könyvet a helyszínen meg is lehetett vásárolni.

Az Innen és Túl Projektcsoport tagjai a megrázó történetet az akkor tizenkét éves Nyitrai László szemtanú elmeséléséből ismerték meg. A szemtanúval készült kisfilmet a jelenlévőknek levetítették, melyből kiderült, hogy az orosz megszállók a már lefegyverzett és önmagát megadó négy magyar katonát hidegvérrel gyilkolták meg a Jászapátin található Járvás-tanyán. Az egyik lelőtt katona szerencsés módon túlélte a mészárlást, és hadikórházba kerülhetett. Viszont egyelőre nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, ki volt a túlélő a négy közül.

Tóth Gábor előadásában kifejtette: a második világháború végén, az alföldön számos erőszakos esemény történt. A kutatócsoport célja a helyi narratív hagyomány rögzítése. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a kutatás semmit nem ér, ha nem őszinte. Járvás Judit részletesen ismertette a történetet, valamint a kutatás eredményeit, és bemutatta a fellelt iratokat, leveleket. Simon Nadinka a közéleti szereplők feladatáról, a generációs hídépítésről, kutatásról, hagyományteremtésről értekezett.

A második világháborúban harcoló négy erdélyi katona iratait és leveleit Szolnokon a levéltárban találták meg. Az iratokat Jászapáti térségből küldték be, ahol a tragédia történt. A csoport tagjai úgy vélik, hogy a levéltárban megtalált iratok tulajdonosai megegyezhetnek a Nyitrai László történetében megölt katonákkal.

Hosszú nyomozás után megtalálták a Csíkszeredában élő Munzlinger Ilonát, aki a levéltárban fellelt katonakönyv tulajdonosának, Vitális Ferencnek a lánya. A kutatás sikeréhez a többi között hozzájárult Daczó Katalin helytörténész, valamint a Csíkszeredából elszármazott, Jászapátin élő Szabóné Nagy Enikő.

Az Innen és Túl Projektcsoport tagjai a nyomozást a többi katona hozzátartozóinak felkutatására folytatják, viszont pillanatnyilag elsődleges céljuk, hogy minél több emberrel megismertessék a honvédek tragédiáját, elsősorban Csíkszeredában és Jászapátin. Tevékenységük célja felhívni az emberek figyelmét, hogy még sok lezáratlan eset van a történelemben. Tovább keresik a másik három honvéd, Varga András, Kászony Jozif (Josif), valószínűleg József és Lakatos Lajos családját.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS