Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Csendes tüntetés mellett eredménytelenül zárult a tárgyalás a MOGYE-n

Szász Cs. Emese 2019. június 21., 16:55
HIRDETÉS

Nyugodtabb körülmények közt zajlott, de konkrét eredmények nélkül végződött ezúttal is a román és magyar oktatók tárgyalása a nemrég George Emil Palade nevére átkeresztelt, egykori marosvásárhelyi orvosi egyetemen. A tárgyalások ideje alatt fehér köpenyes orvostanhallgatók is csendes tüntetést tartottak: egyenlő esélyeket, méltó magyar nyelvű oktatást, új román-magyar nevet követeltek intézményüknek.

Mintegy százan gyűltek össze tüntetni Fotó: Haáz Vince

Az egyetem főépületében 12 órakor kezdődtek hivatalosan a tárgyalások, így a tiltakozni kívánó diákok már 11.30-tól gyülekeztek az épület főlépcsőjén. Fehér orvosi köpenybe, maszkba öltöztek, és A4-es papírlapon hirdették, hogy mit szeretnének. László Nimród 5. éves orvostanhallgató és diákszenátor kérdésünkre elmondta, a tiltakozásuk apropóját a friss névváltoztatás adta, vagyis hogy „titokban” az egyetem vezetősége új nevet adott az oktatási intézménynek.

George Emil Palade egy nagyon ismert és elismert román orvos, de szerettük volna, hogy a magyar név is odakerüljön mellé, elvégre egy magyar múltú egyetemről beszélünk. Mi azt szeretnénk, hogy Palade mellé Miskolczy Dezső nevét is odacsatolják

– fogalmazta meg egyik óhajukat a hallgató. Hozzátette, nem csak ez az egyetlen oka a megmozdulásuknak. „Sajnos nagyon le vagyunk törve, nem látjuk a kiutat, de bízunk benne, hogy hátha végre a mostani tárgyalás alatt eleget tesznek a mi kéréseinknek. Mi, diákok kérünk, mi nem vagyunk politikusok.

Román állampolgárok vagyunk, de magyarok, és kérjük, hogy az anyanyelvünkön tudjunk tanulni. Ez a segélykiáltás, szeretnék, ha eljutna mindenhova

– összegzett László Nimród.

Egyenlő jogokat szeretne a magyar diákság Fotó: Haáz Vince

Megtudtuk, a diákszövetség készített egy felmérést is arról, hogy a magyar hallgatók meg vannak-e elégedve az oktatással, névváltoztatással, és eljönnének-e egy ilyen tiltakozó akcióra. A hatszáz megkérdezett diák 90 százaléka azt mondta, ott lesz, végül a vizsgaidőszak miatt mintegy száz tiltakozó diák jelent meg az egyetem főépületében, igaz, ők is „elijesztették” az egyetem vezetőit. Ugyanis a tiltakozó diákság hiába várta az egyetem vezetőit a főlépcsőn, azok egy hátsó lépcsőn át mentek végül a tárgyalóterembe, csak Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Benedek Imre orvosprofesszor haladt át a tüntetők közt.

A zárt ajtók mögött zajló tárgyalás végül mintegy másfél órán át zajlott.

Legkorábban a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség elnöke, Marton László hagyta el a tárgyalótermet, aki úgy értékelte, kevésbe volt feszültséggel teli a tárgyalás. „Én elmondtam, hogy egy klinikai főtanszék nem elég, hogy a diákok másik problémája a vizsgáztatás, és hogy nem szükséges a teljesen közös vizsgáztatás, a közös tételsor” – fogalmazott a diákok megbízott képviselője.

A tárgyalások befejezése után végül csak a magyar tagozat oktatói és a politikum képviselői álltak a sajtó elé, a román vezetők ismét hátsó ajtón hagyták el a termet. „Milyen eredménnyel zárult? Mint eddig mindig” – fogalmazott elsőre Szabó Béla. Hozzátette:

előrelépésnek mondható, hogy megállapodtak abban, hogy a rektor is beszél egy kicsit az „övéivel”, és visszatérnek a részletekre.

Szívügyünk a MOGYE Fotó: Haáz Vince

„Amikor előzőleg találkoztunk, még nem volt kormányhatározat az egyetem elnevezéséről, az angol fakultásról, akkor ugye azt gondoltuk, hogy ha angol kart kér az egyetem, nyilván minket megillet egy magyar kar is. Közben mi is kényszerhelyzetbe kerültünk, mert a kormányhatározat kijött. Mi továbbra is azt mondjuk, hogy mi kérjük a főtanszékeket.

A rektor úr egyetlen főtanszékről beszél, ami távolról sem elégíti ki a mi igényeinket, abban mi nem látjuk a magyar tagozat problémáinak a megoldását. Abban maradtunk aztán, hogy még a vakáció előtt leülünk ismét tárgyalni

– összegzett a Székelyhonnak Szabó Béla. Ami az egyetem elnevezését illeti, a rektor szerint most nem időszerű, majd a következő szenátus elé lehet vinni a kérést, hogy Miskolczy neve is felkerülhessen Palade neve mellé.

HIRDETÉS

A tárgyalásokon résztvevő Kelemen Hunor, RMDSZ-elnök is úgy értékelte, hogy az előző két megbeszéléshez képest most nyugodtabb, konstruktívabb volt a légkör. „Azt gondolom, hogy ez most jó lehetőség arra, hogy majd a következő tárgyaláson lehessen egyet továbblépni. Azt, amit a magyar oktatók fenntartottak, az helyénvaló, rendben való, azt gondolom, megoldható is. Szóba került a két departamentum, illetve a névkiegészítés kérdése is.

Feltettük a kérdést, hogy a marosvásárhelyi egyetem minősége romlik-e, ha az két nevet visel. Gyengébb lesz az orvosi képzés? Vagy ez miért probléma?

– fejtette ki Kelemen.

A kettős névadás lenne az elfogadható Fotó: Haáz Vince

„Lezajlott a tárgyalások harmadik köre, ez vegyes, részben elvi, részben technikai részleteket tartalmazó megbeszélés volt, sajnos az eredményt tekintve, gyakorlatilag nem tudtunk felmutatni semmit” – mondta a tárgyalások után Nagy Előd rektorhelyettes. Hozzátette:

talán az óhajok, követelések pontosítása körül történt némi előrelépés.

Megfogalmazták, hogy mi az a minimum követelmény, amit elfogadhatónak tartanak, mégpedig azt, hogy egy főtanszék kellene tartalmazza a klinikai tantárgyak képviseletét, másrészt a gyógyszerész kar és fogászat oktatói is be kellene kerüljenek egy-egy önálló főtanszékbe. A rektorhelyettes reméli, erről tárgyalhatnak majd a következő, a tervek szerint még a vakáció előtt sorra kerülő találkozón.

Orvosi maszk, fehér köpeny. A tiltakozás eszközei ezek voltak Fotó: Haáz Vince
Román kar lehet, angol kar lehet. Magyar miért nem? Fotó: Haáz Vince
A tanügyi törvény cikkelyével érveltek Fotó: Haáz Vince
Csendes tiltakozók Fotó: Haáz Vince
Végül elkerülte őket az egyetem vezetősége Fotó: Haáz Vince
Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a tárgyalásokra érkezik Fotó: Haáz Vince
És a tárgyalások végén Fotó: Haáz Vince
Az RMDSZ-elnök szerint konstruktívabb beszélgetés volt Fotó: Haáz Vince
Nagy Előd rektorhelyettes szerint az óhajok, követelések pontosítása körül történt némi előrelépés Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS