Csatlakoznak a tiltakozó akcióhoz, de a Múzeumok éjszakáját megtartják

Csatlakoznak a tiltakozó akcióhoz, de a Múzeumok éjszakáját megtartják

Marosvásárhelyen már lejárt a Múzeumok éjszakája. A Teleki-Bolyai könyvtár programjai elmaradtak tiltakozásuk jeléül

Fotó: Haáz Vince

A múzeumok és könyvtárak alkalmazottai megelégelték, hogy a kormány a magasan képzett szakemberek munkáját nem értékeli bérkiegyenlítéssel. A kulturális és médiaszakszervezetek országos szövetségének tiltakozásához csatlakoznak a székelyföldi múzeumok is japánsztrájk formájában, de a betervezett júniusi Múzeumok éjszakája rendezvényt mindenhol megtartják.

Hajnal Csilla

2024. május 22., 21:042024. május 22., 21:04

A Kulturális és Sajtószakszervezetek Országos Szövetsége, a Culturmedia és Alfa Cartel már hetekkel ezelőtt elkezdte tiltakozását japánsztrájk formájában, amiért a kulturális minisztérium nem tartotta be az áprilisra ígért béremeléseket. A székelyföldi múzeumokon kívül az ország valamennyi megyéjében megtartották a Múzeumok éjszakája elnevezésű rendezvényt május 18-án. A nyilvánosság előtt ezen a napon vált láthatóvá a múzeumok és könyvtárak alkalmazottainak tiltakozása azáltal, hogy több kulturális közintézmény nem vett részt a rendezvényen. Sőt,

szombat este tüntetésre gyűlt össze Bukarestben a kormánypalota előtt a múzeumok és közkönyvtárak számos alkalmazottja.

Marosvásárhelyen sem vettek részt a Múzeumok éjszakája rendezvényen a Kulturális és Sajtószakszervezetek Országos Szövetsége, a Culturmedia és Alfa Cartel tagjai tiltakozásképpen amiatt, hogy a kulturális minisztériummal folytatott megbeszéléseken előterjesztett kéréseiket nem vették figyelembe. A Maros Megyei Könyvtár közleményében kifejtette, hogy alkalmazottai saját szakszervezetük, az Art Cult Mureș – amely a Kulturális és Sajtószakszervezetek Országos Szövetségének tagja – színeiben csatlakoznak a tiltakozáshoz. Ezért a Maros Megyei Könyvtár és ezen belül a Teleki-Bolyai Könyvtár betervezett rendezvényei is elmaradtak május 18-án a Múzeumok éjszakáján.

Székelyföldön június 22-én tartják

Hargita és Kovászna megyében Szent Iván éjszakájához igazítva, azaz előtte egy héttel, június 22-én tartják meg a Múzeumok éjszakáját. Így a székelyföldi múzeumok alkalmazottai csak japánsztrájk formájában vettek részt eddig a tiltakozásban.

Galéria

A Csíki Székely Múzeum is csatlakozik a tiltakozáshoz, de egyelőre nincs szó bezárásról

Fotó: Csíki Székely Múzeum/Facebook

A Csíki Székely Múzeum igazgatója, Karda-Markaly Aranka megkeresésünkre elmondta, nem tájékoztatták még arról, hogy lesz-e meghirdetve általános sztrájk, de ha arra sor kerül, akkor valószínűleg csatlakozik hozzá a Csíki Székely Múzeum is. Hozzátette, kérvényezték az országos szakszervezethez való csatlakozást is,

egyelőre azonban nem terveznek semmilyen korlátozást vagy múzeumbezárást,

nem lesz még ilyen jellegű felhívás a szakszervezet részéről sem.

Első a kiállítás, majd a hétköznapokban sztrájkolnak

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumnak tizennégy alkalmazottja van, és tájékoztatták már őket a tiltakozásról, de egyelőre azért nem csatlakoztak látványosan ahhoz, mert a Múzeumok éjszakája rendezvényt ők is csak június 22-én tartják meg.

Idézet
Annak ellenére, hogy nem nyilvánítottunk hangosan véleményt arról, hogy várjuk a fizetéskiegyenlítést, mi is egyetértünk ezzel, és bizakodva várjuk a döntést, ami elég kérdéses még, főleg a miniszterelnök viszonyulását látva. Mert a kulturális miniszterasszony a belső fórumokon és a nyilvánosság előtt is támogatja az ügyet, de kormányvezetői szinten van egy ellenállás, amit nem értünk, de bízunk abban, hogy születik egy konszenzus

– mondta el Miklós Zoltán István, a székelyudvarhelyi múzeum igazgatója.

A Múzeumok éjszakája előtti napon nyitják meg Székelyudvarhelyen a Haáz Rezső Múzeumban a Bolyai – Erdély géniusza című kiállítást, amelyre 23 millió forintot kaptak magyarországi állami támogatásként a Magyar Géniusz Program keretében.

Galéria

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum most készül egyik leglátványosabb kiállításának megnyitására

Fotó: László Ildikó

„A következő hetekben arra gyúrunk, hogy az utóbbi idő leglátványosabb kiállítását megnyissuk, amely a mi saját produkciónk. A nagy pályázati összegből, magyarországi forrásokból szervezett kiállítás felülírná a tiltakozást, hiszen biztos, hogy megnyitjuk a Múzeumok éjszakája előtti napon.

Idézet
Ezen a napon kilép a múzeum a klasszikus megítéléséből, és nyitottsággal, másképpen próbál a nyilvánosság elé lépni, ezt nem vonnám meg a közönségtől.

A mi szempontunk az, hogy ezt a rendezvényt kellőképpen megvalósítsuk. Egy sztrájk érdekérvényesítést jelent, megkeresném a módját annak, hogy más alkalommal fejezzük ki ezt az érdekérvényesítést. Nagy szívügyünk ez a kiállítás, nem fogja ezt felülírni a jelenlegi politikai, szociális-gazdasági kérdés, hiszen nem is kormány- vagy helyi forrásokból készítjük” – magyarázta Miklós Zoltán István, hozzátéve, előbb a betervezett kiállítást valósítják meg, majd a hétköznapokban sztrájkolnak.

Hallatni akarják a hangjukat

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum munkaközössége is csatlakozott a Culturmedia és Alfa Cartel szakszervezet május 18-ra meghirdetett tiltakozáshoz japánsztrájk formájában, mert érezték, hogy nekik is kell hallatniuk a hangjukat – fejtette ki Tóth-Bartos András, a sepsiszentgyörgyi intézmény történész-múzeológusa.

Galéria

Fotó: Farkas Orsolya

Amennyiben nem változik a helyzet, akkor a japánsztrájkot megismétlik a Múzeumok éjszakáján is, de nem mondják le a rendezvényt – erősítette meg a múzeum munkatársa.

Idézet
Itt magasan képzett szakemberek dolgoznak, miközben a kormány részéről nem igazán van elismerve a munkájuk, legalábbis ezt bizonyítja az a diszkriminatív eljárás, amit a közgyűjtemények és könyvtárak alkalmazottaival szemben tanúsítanak. Még ha nem is vagyunk a szakszervezetek tagjai, ugyanúgy érintenek ezek a problémák minket is, ezért szeretnénk hallatni a hangunkat

– tette hozzá Tóth-Bartos András.

Mindeközben kedd este Marcel Ciolacu miniszterelnök bejelentette: két szakaszban összesen 10 százalékos béremelésben részesülnek az alacsony jövedelmű közalkalmazottak. Az erről szóló tervezetet közvitára bocsátották, a javaslat a fizetésemelés mellett 500 lejig terjedő szemüvegvásárlási támogatást is előír. A munkaügyi minisztérium honlapján közzétett sürgősségirendelet-tervezet szerint 2023 decemberéhez képest idén júniustól 5 százalékkal, majd szeptembertől újabb 5 százalékkal nő a kulturális intézményekben, a diplomácia területén, a cégbíróságon, a legtöbb 20 ezer fős települések polgármesteri hivatalaiban, valamint a kormány és a parlament alárendeltségében működő, kizárólag saját bevételekből finanszírozott intézményeknél és hatóságoknál dolgozók fizetése.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 22., szerda

A szászkézdi szász erődtemplom körüli teret is felújítják

Három és fél millió euró vissza nem terítendő támogatást kap a Segesvár melletti Szászkézd a szász erődtemplom körül levő tér átalakítására, felújítására.

A szászkézdi szász erődtemplom körüli teret is felújítják
2024. május 22., szerda

A Gryllus testvérek és Sebestyén Márta erdélyi koncertkörúton

Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, a Kaláka együttes két alapító tagja és a világszerte főleg népdalénekesként ismert Sebestyén Márta erdélyi és székelyföldi templomokban lép fel június elején.

A Gryllus testvérek és Sebestyén Márta erdélyi koncertkörúton
2024. május 22., szerda

Újabb iskolákban vezetik be a társas tanulás oktatási módszert

Ötvenegy újabb pedagógus vállalta fel a társas tanulás pedagógiai módszertan bevezetését, amelyet ősztől már háromszéki tanintézményekben is használni fognak. Ez a legfőbb eredménye az ezzel kapcsolatos csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi konferenciáknak.

Újabb iskolákban vezetik be a társas tanulás oktatási módszert
2024. május 22., szerda

Hét év után újult erővel térnek vissza a kézdivásárhelyi diáknapok

Totál Ké(s)zdiáknapok néven szervezik meg hét év után a fiatalokat megmozgató hétvégét Kézdivásárhelyen május 24–26. között. Friss, ifjú csapat vette kézbe a szervezést, színes programkínálatot összeállítva hetven fiatal számára.

Hét év után újult erővel térnek vissza a kézdivásárhelyi diáknapok
2024. május 22., szerda

Versenyre hívják a horgászokat

Idén is megszervezi az AVPS-horgászversenyt a Gyergyószentmiklósi Vadász- és Sporthorgász-egyesület. Az immár ötödik ilyen versenynek ezúttal a gyergyóremetei bogárosi horgásztó ad helyet szombaton.

Versenyre hívják a horgászokat
Versenyre hívják a horgászokat
2024. május 22., szerda

Versenyre hívják a horgászokat

2024. május 22., szerda

Drogfüggőségről, tönkrement életekről kendőzetlenül

„A drogfüggők többségét a pszichiátria, a börtön vagy a temető várja, alig egy százalékuk képes abbahagyni a kábítószer-fogyasztást” – hangzott el azok szájából, akik drogdílerként, drogfüggőként éltek, és most diákoknak mesélik el történetüket.

Drogfüggőségről, tönkrement életekről kendőzetlenül
2024. május 22., szerda

A Csíkban kilőtt medvékre reagáltatták Klaus Iohannis allamfőt

Kénytelen volt reagálnia Klaus Iohannis államfőnek a Csíksomlyón kedden éjjel kilőtt medvék ügyére, miután egy újságíró firtatta a témát.

A Csíkban kilőtt medvékre reagáltatták Klaus Iohannis allamfőt
2024. május 22., szerda

Majd választ helyetted más, ha te nem teszed!

Egykori politikai foglyok, üldözöttek meséltek a Székelyhonnak arról, hogy milyen volt az a világ, amikor ma már nevetségesnek tűnő okok miatt embereket zárt börtönbe a kommunista diktatúra. Ezek az ő történeteik. A tanulságaik viszont a mindannyiunké.

Majd választ helyetted más, ha te nem teszed!
2024. május 22., szerda

Szakács-Paál István: összeállítottuk az élhető Udvarhely „recepteskönyvét”

Az udvarhelyi emberekkel és emberekért állította össze városújjáépítő programját a székelyudvarhelyi RMDSZ, amely egy fejlődő, élhető Székelyudvarhely „receptjét” tartalmazza.

Szakács-Paál István: összeállítottuk az élhető Udvarhely „recepteskönyvét”
2024. május 22., szerda

Már a 22. Alfalvi Napoknál tartanak

Csütörtöktől vasárnapig kulturális, sport- és szórakoztató programok várják a gyergyóalfalviakat, ezúttal – is – különleges hangsúlyt kap vasárnap a Szentháromság ünnepi búcsús szentmise.

Már a 22. Alfalvi Napoknál tartanak
Már a 22. Alfalvi Napoknál tartanak
2024. május 22., szerda

Már a 22. Alfalvi Napoknál tartanak

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!