Csak együtt megy, külön-külön kevés az esély a városházának és szociális intézményeknek sikeresnek lenni

Csak együtt megy, külön-külön kevés az esély a városházának és szociális intézményeknek sikeresnek lenni

Fotó: Bodor Tünde

A város életében meghatározó szerepet töltenek be a szociális intézmények, mert az egész közösséget erősítik, hiszen minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme – vélekedett Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere egy hét eleji sajtóeseményen.

Bodor Tünde

2024. június 04., 12:312024. június 04., 12:31

A sajtótájékoztatón vezetőik által képviselt intézmények, szervezetek – a Szociális és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság, a Máltai Szeretetszolgálat, a Diakónia Alapítvány, a sepsiszentgyörgyi hajléktalanszálló – stratégiai partnerei a városvezetésnek a 2030-ig teljesítendő célok megfogalmazásában és megvalósításában. Ezek között az életminőség növelése, a legjobb színvonalú idősgondozás, szűrési és prevenciós programok működtetése, családi erőszak megelőzése, visszaszorítása szerepelnek az első helyeken.

Új kihívásokra is felkészül a város, de ezekre nem tud választ adni az egyházi és civil szervezetek nélkül, hangzott el.

Európa, ezen belül Háromszék lakossága is öregszik, ezért újabb szociális közpolitikák kidolgozása lesz szükséges, az idősellátás mellett a pszichés betegek elhelyezésének, a különböző függőségekben szenvedők gondjainak megoldása is égetően szükséges lesz

– utóbbiak tekintetében ugyanis a tanulmányok azt mutatják, egy szenvedélybeteg a körülötte élő 6-8 másik embernek nehezíti meg a életét.

Galéria

Ők a sepsiszentgyörgyi szociális ellátást biztosító intézmények, szervezetek vezetői, akik mind összedolgoznak a rászorulók érdekében

Fotó: Bodor Tünde

Az állam pedig nemhogy segítene, esetenként rontja is a helyzetet, például a fogadóirodák, játéktermek hasznát lefölözi, míg az általuk okozott problémákat helyi szinten kell megoldani, vázolta a sajtótájékoztató kontextusát a polgármester.

Idézet
A szociális problémák természetesek egy közösségen belül, hiszen minden életciklus különböző fokú kiszolgáltatottsággal jár egy diszfunkcionális családon belül

– fogalmazta meg alapállását Papp Adolf, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság vezetője.

A szociális szolgáltatások terén több mint harminc éves tapasztalattal rendelkező igazgató elmondta, a város elöl járt a romák, a családok, az idősek, gyerekek megsegítése terén,

viszont egyre újabb kihívásokkal szembesülnek, mint a telefonfüggőség, internetes zaklatás vagy a mobbing (pszichológiai terror).

Várható, hogy (a tudósok szavával élve) „folyékony”, értékek nélkül hányódó társadalomban a kapcsolatok még inkább meggyengülnek és ez további szociális gondokat generál.

Galéria

A Székely Róbert vezetette hajléktalanszálló szakemberei három év alatt 25 embert segítettek visszailleszkedni a társadalomba

Fotó: Bodor Tünde

Székely Róbert a Máltai Szeretetszolgálat, illetve az önkormányzat megbízásából 10 éve vette át a városi hajléktalanszálló működtetését, amely idővel ennél sokkal több lett: nappali foglalkoztatással, személyre szóló tanácsadással és monitorizálással segítik az odakerülőket visszaintegrálódni a társadalomba.

Három-négy év alatt az ellátottak felének, 25 embernek az életét sikerült ily módon sínre tenni

– tudtuk meg.

Székely Róbert értékelte az önkormányzat nyitottságát, amely minden probléma jelzésekor tapasztalható volt. Ennek köszönhető az is, hogy a szervezet nem inog meg minden pályázat lejárta után és a szociális szolgáltatások nyújtása is folyamatos lehet, annak ellenére, hogy nagy a szakemberhiány, ugyanis a civil szervezetek nem tudják az elvárásoknak megfelelően honorálni őket, és kevesen is vannak – vélekedett Székely.

A maga során a polgármester azért mondott köszönetet, hogy abból a Sing-singnek nevezett rosszhírű tömbházból, amelybe hajdan a leglecsúszottabbak laktak – közel ezren –,

a segélyszervezet segítségével sikerült konfliktusmentesen kilakoltatni, majd megoldani sok száz ember helyzetét.

Makkai Péter lelkész, a Diakónia Keresztyén Alapítvány sepsiszentgyörgyi szervezetének és a felnőtt fogyatékkal élőket foglalkoztató Írisz Ház igazgatójának hitvallása szerint egy keresztény arra törekszik, hogy felemelje embertársait, és ez a célja a szociális szolgálatnak is.

Galéria

Tischler Ferenc: Sepsiszentgyörgy idejében asztalhoz ültette a civil szervezeteket

Fotó: Bodor Tünde

Fejétől bűzlik a hal, de farkától takarítják

Makkai Péter is közreműködött abban, hogy a fejétől bűzlő rendszert jobb irányba terelje. „Most egy átalakuló, finanszírozható szociális rendszer van az országban, és a törvényes alap is biztosított ahhoz, hogy olyan legyen, amilyent szeretnénk, viszont helyi szinten kell működtetni azt” – fogalmazta meg a lelkész-igazgató.

Szentgyörgyön sok innovatív szociális szolgáltatás van vagy lesz a közeljövőben, de a legfontosabb az alapellátáshoz való hozzáférés:

ne legyen éhesen lefekvő gyermek vagy idős, akire senki nem nyit ajtót, vagy gondozója elvesztése folytán lehetőségek nélkül maradó fogyatékkal élő

– mondta Makkai.

Az Írisz Ház igazgatója jó hírként közölte hogy a Diakónia által eddig használt Gyár utcai épületben tervezik azokat a pszichés betegeket fogadni (bentlakó vagy bejáró rendszerben), akiknek sürgősen meg kell oldani a helyzetét, hogy ne kerüljenek az utcára. Számukat évi 20-25-re becsüli. Az épületnek most készülnek a tervei.

A szakemberhiányra vonatkozóan Makkai Péter konstruktív javaslatként fogalmazta meg, hogy a városbeli egyetemek is felvállalhatnák a képzést e téren, a város pedig a segítő szakmában tanulókat is hívja haza.

Galéria

Papp Adolf, a Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság vezetője: Munka van bőven

Fotó: Bodor Tünde

Nézetében Sepsiszentgyörgy még Kolozsvárnál is előnyösebb helyzetben van a szociális ellátás terén (Brassóból is Szentgyörgyre hozzák a felnőtt értelmi sérülteket), és ez jórészt annak is köszönhető, hogy a civil szervezetek nem versengenek egymással, hanem együttműködnek a rászorulók érdekében.

Tischler Ferenc egykori szociális ügyekért felelős alpolgármesterként és a Máltai Szeretetszolgálat romániai szervezetésnek főtitkáraként úgy látja,

Szentgyörgy annak köszönheti jó helyzetét, hogy már akkor kiszervezte a szociális szolgáltatásokat a civil szervezeteknek, amikor még a törvények sem segítették őket.

Az egyházi szervezetek mindenekelőtt az emberi életet és az emberi méltóságot szem előtt tartva akarnak segíteni – mondta Tischler –, nem céljuk a szociális hálóban tartani az embereket, mint az sok nagy állami szociális intézménynél észlelhető.

Az önkormányzat feladata, hogy a szociális támogatási igazgatóságon keresztül keretet teremtsen és biztosítsa az infrastruktúrát és a pénzt a civil szervezetek által elvégzendő munkához, ez többnyire sikerült és még a jövőre nézve is sok terv van – hallhattuk Tóth-Birtan Csaba alpolgármestertől.

A tervek egyike arról szól, hogy a szociális otthon melletti egykori kazánházban egy közösségi teret alakítanak ki, ahol a Máltai Szeretetszolgálat nyújt szociális szolgáltatásokat.

A Sing-sing átépítésével nagyobb számú szociális lakást is létesítene a város – ezt az eddig leszerződött tervező komolytalansága késleltette –, és az Őrkőn is folytatódik az 50 lakás építése. Épül a Csíki negyedi integrált szociális szolgáltató központ, és a szépmezői lakótelepen is létesül egy hasonló, amelyet a katolikus egyház működtet majd – sorolta Tóth-Birtan Csaba.

Galéria

Sepsiszentgyörgy figyelmet és pénzt is fordít a szociális szervezetekre, ezért kapta e diplomát a Diakónia Alapítványtól

Fotó: Bodor Tünde

A sajtótájékoztató végén Makkai Péter elismerő oklevelet adott át Antal Árpádnak és az alpolgármesternek azért a segítségért, amit a Diakónia after school programjához nyújt a város „gyermekbarát önkormányzatként”, jelenleg is több mint 200 gyermek étkeztetéséhez és délutáni oktatásához járulván hozzá.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 05., péntek

A Bagossy Brothers Company indítja a borszéki fesztiválnyarat

Borszéken minden nyáron több fesztivál is várja a kikapcsolódni vágyókat. Idén a fürdőváros nyárindító eseménye a hétvégi Random Fesztivál. A kétnapos rendezvény sztárfellépője a Bagossy Brothers Company.

A Bagossy Brothers Company indítja a borszéki fesztiválnyarat
2024. július 05., péntek

Fiatal pap újmiséje a Güdüci Kulturális Napokon

Sportvetélkedőkkel rajtolt el pénteken az idei Güdüci Kulturális Napok eseménysora. Ennek kiemelkedő eseménye a templom búcsúünnepe, amely egyben egy fiatal pap újmiséje is lesz. Aznap szervezik a Güdüc MTB hegyikerékpár-versenyt is.

Fiatal pap újmiséje a Güdüci Kulturális Napokon
2024. július 05., péntek

Népviseletben a kórház alkalmazottai – most először

Több mint ötven orvos, ápoló, irodai dolgozó és egyéb alkalmazott öltött székely ruhát pénteken a székely népviselet napján. A várost motorkerékpáron végigjárva is hirdették, hogy ma van hagyományos viseletünk jeles napja.

Népviseletben a kórház alkalmazottai – most először
2024. július 05., péntek

Népzeneoktatás indul ősztől a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen

Népi hangszerek és ének oktatása kezdődik el ősztől a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Karán, lehetőséget teremtve a fiataloknak, hogy ezzel hivatásos erdélyi népi együttesekben helyezkedjenek el.

Népzeneoktatás indul ősztől a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen
2024. július 05., péntek

Bemelegítettek a hétvégére, magas fordulatszámon pörög Erdély legnagyobb magyar fesztiválja

A fiatalok kedvenceivel robbant be az idei Vibe Fesztivál, amelynek csütörtök esti főfellépője, a ByeAlex és a Slepp tömegeket vonzott az erdélyiek legnagyobb magyar zenei rendezvényére. Az első nap sikerét a bejárat előtt kígyózó sorok is igazolták.

Bemelegítettek a hétvégére, magas fordulatszámon pörög Erdély legnagyobb magyar fesztiválja
2024. július 05., péntek

Új vendéglátóipari és turisztikai szervezet alakult Székelyudvarhelyen

Bemutatkozott pénteken az újonnan alapított Székelyudvarhelyi Vendéglátóipari és Turisztikai Patronátus (SZVTP), amely a témában érdekelt vállalkozók érdekeit szeretné képviselni, közös fejlesztésekben, programokban gondolkodva.

Új vendéglátóipari és turisztikai szervezet alakult Székelyudvarhelyen
2024. július 05., péntek

Folkapp: a csíki mellett az udvarhelyszéki és gyergyói népviseleteket is egy adatbázisba gyűjtenék

Székely népviseletekről készült adatbázist mutattak be pénteken, a Székely Népviselet Napján, Csíkszeredában. Az alkalmazásban egyelőre csak Csíkszék népviseleteit követhetjük nyomon.

Folkapp: a csíki mellett az udvarhelyszéki és gyergyói népviseleteket is egy adatbázisba gyűjtenék
2024. július 05., péntek

Meglepetésként érte a magyarból érettségiző diákok többségét a harmadik tétel

Könnyebb témára számítottak a magyarból érettségiző diákok – tudtuk meg székelyudvarhelyi érettségizőktől péntek délután. Az utolsó vizsga után többen vélekednek úgy, hogy a magyar tétel egyeseknek nagyobb fejtörést okozott, mint a matematika.

Meglepetésként érte a magyarból érettségiző diákok többségét a harmadik tétel
2024. július 05., péntek

Sokan mentek ma népviseletben dolgozni

A Székely Népviselet Napjaként tartják számon néhány éve az Ezer Székely Leány napja előtti pénteket. Ezen a napon egyre több olyan polgármesteri hivatal és munkaközösség van, amelynek tagjai székely népviseletben mennek be dolgozni.

Sokan mentek ma népviseletben dolgozni
Sokan mentek ma népviseletben dolgozni
2024. július 05., péntek

Sokan mentek ma népviseletben dolgozni

2024. július 05., péntek

Illegálisan árulta a vízipipa-dohányt – őrizetbe vették

Őrizetbe vettek egy 23 éves fiatalembert csütörtökön a hatóságiak, miután több házkutatást is tartottak Székelyudvarhelyen, melyek során több zárjegy nélküli-, illetve hamis zárjeggyel ellátott, vízipipához használt dohányterméket találtak.

Illegálisan árulta a vízipipa-dohányt – őrizetbe vették
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!