Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Bűvös bográcsokban rotyogtak a finomságok a Vásárhelyi Forgatagon

Simon Virág 2017. augusztus 27., 19:10
HIRDETÉS

Nyíregyháza és környéke ízvilágát ismerhették meg mindazok, akik szombaton délelőtt látogattak ki a Ligetben levő Vásárhelyi Forgatagra, ugyanis az idei meghívott, Nyíregyháza két mesterszakácsa főzött a nagyszínpad mellett.

Fotó: Boda L. Gergely

Szoboszlai Gyulától megtudtuk, hogy negyven éve főz és egyike a nyírségi ízkirályoknak, akik ellátogattak Vásárhelyre. A Forgatagon babgulyást készítettek két óriási üstben. „Otthoni specialitás,amelyet általában nagyobb rendezvényeken is el szoktunk készíteni: a nyírségi gombócleves vagy a szabolcsi apró paradicsomos töltött káposzta, de mivel most szállítanunk kellett az alapanyagokat és a felszerelést is, itt babgulyást főzünk. Reméljük, hogy mindenkinek ízleni fog” – mondta a mesterszakács, aki azt is elárulta, hogy otthon maradt társaik épp szombaton egy jótékonysági rendezvényen 3300 személynek főztek.

HIRDETÉS

Aki nem a nyírségi babgulyást szerette volna megkóstolni az sem maradt szombaton délben éhes a Ligetben, hiszen

számos standon készítettek ízletes, hagyományos és különleges sülteket, csülköket, kolbászokat, s a körítések, savanyúságok is változatosak voltak. A bejáratnál Székely hot-dogot árultak, szaftos kolbásszal, csalamádéval és sült hagymával.

Fotó: Boda L. Gergely

Vasárnap délelőtt a Bűvös bogrács főzőversenyre benevezett csapatok álltak rajthoz, már a kora délelőtti órákban feldíszítve az asztalokat, előkészítve az alapanyagokat. A Forgatag gasztrófelelőse, Gáspár Botond a rendezvény kapcsán kihangsúlyozta, hogy

nem gulyásfőző versenyről van szó, hanem bográcsos ételek készítéséről, vagyis lehetett levest, vagy két üstben húst és körítést készíteni.

„A bűvös bogrács versenyen meghívás alapján lehet részt venni, a Forgatag támogatói, médiapartnerei nevezhetnek be, s mindig van két kötelező alapanyag, amit fel kell használniuk. Tavaly a menta és a murok volt, idén a tárkony és a karalábé. Nemcsak a bográcsban készült étel ízét, hanem színvilágát, a tálalást és az asztalok díszítését is értékeli a háromtagú zsűri. Az ételek általában saját fogyasztásra készülnek, esetleg a csapatok megkínálhatják barátaikat belőle, de semmiképp nem az ingyen ételosztás a célunk” – fejtette ki a gasztrofelelős.

Fotó: Boda L. Gergely

A vetélkedőn első alkalommal részt vett a Vásárhelyi Hírlap csapata is, Antal Erika kolléganőnk vezetésével.

Tárkonyos paszulylevest főztek csülökkel és csipetkével, s mivel eddig nem volt egy közös, jól bevált recept, így közösen alkottak egyet, mindenki felsorolva, hogy szerinte mi az ami nem szabad hiányozzon egy ilyen finom levesből.

A végeredménnyel mindenki elégedett volt.

Fotó: Boda L. Gergely
Fotó: Boda L. Gergely
Fotó: Boda L. Gergely
Fotó: Boda L. Gergely
Fotó: Boda L. Gergely
Fotó: Boda L. Gergely
Fotó: Boda L. Gergely
Fotó: Boda L. Gergely
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS