Buktatókat is rejt a népszámlálás online része

Buktatókat is rejt a népszámlálás online része

Szombatig a becsült lakosság mintegy 3 százaléka, majdnem 600 ezer személy került be a népszámlálás adatbázisába

Fotó: Haáz Vince

Egy hete kezdődött el a népszámlálás önkitöltős szakasza, szombatig csaknem hatszázezren éltek is ezzel az online lehetőséggel. Az elmúlt hét tapasztalatai azonban rámutattak a rendszer buktatóira is: legfontosabb, hogy el lehet küldeni a kérdőívet úgy is, hogy nem jutottunk el a végére. Sokan éppen azzal telefonáltak a Népszámlálás.ro csapatához, hogy nem is szerepel a kérdőívben etnikum vagy anyanyelv, mert hamarabb elküldték a kérdőívet.

Szász Cs. Emese

2022. március 22., 12:222022. március 22., 12:22

2022. március 23., 17:162022. március 23., 17:16

A március 14-én elindult online népszámlálás az Autorecenzare.insse.ro honlapon zajlik, az első két nap akadozott a rendszer a leterheltség miatt, bár még előfordulnak kapcsolódási problémák, egyre inkább ritkulnak. Szombatig a becsült lakosság mintegy 3 százaléka, majdnem 600 ezer személy került be a népszámlálás adatbázisába – tudtuk meg Barna Gergő szociológustól, a Népszámlálás.ro kampánykoordinátorától, akit az elmúlt napok tapasztalatairól, a kitöltések során felmerülő buktatókról kérdeztük.

A szakértő elmondta, ez a kitöltöttségi arány egyelőre jónak számít, bár azt még nem tudják, hogy ezek közül hányat érvényesítenek, fogadnak el a statisztikai hivatal munkatársai. „Az érvényességet hét napos csúszással lehet ellenőrizni, tehát az első kitöltők esetében is csak ezután derülnek ki az eredmények. Az biztos, hogy van egy hitelesítési eljárása a statisztikai intézetnek, de nem tudjuk még, hogy pontosan hogyan működik. Megtörténhet, hogy a részben kitöltött kérdőíveket nem fogadják el, ilyenkor újra ki kell tölteni” – fogalmazott a szociológus.

Túl könnyű „befejezni”

Az elmúlt napok tapasztalata azt mutatja, hogy az online módszer legnagyobb problémája, hogy a kérdőíveket le lehet zárni úgy is, hogy nem válaszoltunk minden kérdésre.

Idézet
Az online platform úgy működik, hogy bármikor rá lehet kattintani a »Complete Interview« gombra, amely csábítóan ott is lebeg a kérdések alatt, és ha picit is figyelmetlenek vagyunk, bármikor megnyomhatjuk azt, hogy akkor mi befejeztük a kérdőívet, és be is tudjuk küldeni

– mutatott rá a legtöbb problémát okozó helyzetre a szociológus. Hozzátette, hogy bizony sokan hívták fel a telefonos tudakozójukat azzal a problémával, hogy hát nincs is etnikumra vonatkozó kérdés az űrlapban, ami azt jelenti, hogy ezek a személyek hamarabb lezárták a kérdőívet, minthogy annak a végére jutottak volna. Barna Gergő hangsúlyozta,

az etnikumra vonatkozó kérdések szinte a végén vannak a kérdőívnek, ők hangsúlyozzák is, hogy senki se zárja le addig, amíg nem ment ezen át.

Amúgy érdemes lehet megjegyezni azt is, hogy két év alatti gyerekek esetében éppen az etnikum, anyanyelv és felekezeti hovatartozás az utolsó kérdéscsoport, 2 és 15 év közöttiek esetében ehhez még az iskolázottságra, foglalkoztatottságra vonatkozó kérdések jönnek, a 15 év fölöttiek esetében pedig a koronavírus-járvány hatása az életünkre lesz az utolsó kérdés. Figyeljünk arra, hogy ezek előtt ne zárjuk le a kérdőívet.

Galéria

A március 14-én elindult online népszámlálás az Autorecenzare.insse.ro honlapon zajlik

Fotó: Haáz Vince

Ha elrontottuk

Megtudtuk, aki elrontotta, annak van lehetősége a javításra, csakhogy az „fájdalmas”, mert teljesen elölről kell kezdje a háztartás és a családtagok regisztrációját, s az ígéretek szerint a statisztikai hivatal az utolsó beküldött űrlapot fogja figyelembe venni. A kampánykoordinátor ugyanakkor elmondta, hogy a regisztráció után minden személyre jön egy külön e-mail, amelyet megnyitva tölthetjük ki a családtagok adatait. Itt fontos figyelni a személyi számot, mert megtörténhet, hogy nem ugyanolyan sorrendben jönnek az e-mailek, ahogy regisztráltuk, s mondjuk a feleség személyi számára a férjet regisztráljuk, vagy problémák adódhatnak ilyenkor abban, hogy a családon belüli viszonyokat hogyan kategorizáljuk be.

A nem akkreditált egyetemek problémája

A következő leggyakoribb gond még az egyetemi végzettségek kapcsán merült fel, mert csak azok az egyetemek vannak a kérdőív jegyzékébe foglalva, amelyek adott időpontban akkreditálva voltak.

Idézet
Így történik meg például, hogy a Sapientia egyetemen végzettek bizonyos időintervallumban nem találják meg a Sapientiát, mert az adott szak nem volt akkreditálva akkor még, és így egy másik egyetemen védték meg szakdolgozatukat. Itt az a megoldás, hogy azt az egyetemet kell kiválasztani, amelyiken az államvizsgát lefolytatták

– magyarázta Barna Gergő. Rámutatott, ugyanígy probléma az is, hogy működnek Romániában külföldi egyetemeknek kihelyezett tanszékei, mi pedig, ha azt választjuk, hogy külföldi egyetemen végeztünk, akkor azt feltételezi a rendszer később, hogy mi éltünk bizonyos ideig külföldön, holott ez nem igaz, hiszen akár távoktatásban is elvégezhettük az egyetemet.

Szűkebb réteget érint, de hasonló probléma merül fel a katolikus papok esetében is, akik a 60-as, 70-es években nem tudják beírni a gyulafehérvári teológiát, mert nem volt akkreditálva. Számukra azt javasolták, hogy a legvégén a bejegyzés mezőbe írják majd be.

Problémákat okoz a munkaadó ágazati besorolása is, vagyis, hogy milyen területen dolgozik az illető, milyen CAEN-kód alatt. Barna Gergő elmondta, ehhez segítségül létrehoztak a Népszámlálás.ro-n egy külön aloldalt, ahol magyarul is, románul is meg lehet találni egyszerűen a CAEN-kódokat.

Ha nem találjuk a magyar nyelvválasztás lehetőségét

A nyelvválasztás esetén is akadhat nehézségünk. Amikor belépünk a kérdőívbe, fent jobboldalt választhatunk nyelvet, de bizonyos képernyőfelbontásoknál nem látszik a magyar, de a román sem, mert ezek a lista végén vannak. Ilyenkor az a megoldás, hogy le kell kicsinyíteni a böngésző képernyőjét, ezt megtehetjük a CTRL és a – (mínusz) egyidejű megnyomásával – tudjuk meg Barna Gergőtől. A szociológus a Székelyhonnak elmondta, jelezték ezeket a problémákat a statisztikai hivatalnak, és remélik, hogy hamarosan megoldás is születik mindezekre. De addig is

azt javasolják, hogy fogjunk neki az online kitöltésnek, mert segítség van: felhívhatjuk a Népszámlálás.ro csapatát, de chatboton is kérdezhetünk, ha elakadunk. Napi 40-50 kérdést kap is a csapat, amelyre mind igyekeznek válaszolni. Akinek pedig nincs eszköze, vagy nem boldogul egyedül a világhálón, azoknak javasolják, hogy menjenek el a település összeíró pontjára, ahol a kitöltést számlálóbiztos segíti, aki fel van készülve a hasonló problémákra.

Nagyon sok embert érdekel még a szabadnapok kérdése is. Mint megtudtuk, az online kitöltés után járó szabadnapot a kérdőív érvényesítése után lehet igényelni, és mindazok kaphatnak, akiknek a személyi számára van beküldve adatlap, tehát függetlenül attól, hogy ki és hol töltötte ki ezeket „Voltak sokan, akik múlt hétfőn azt gondolták, hogy kitöltik és akkor másnap már nem kell bemenjenek. Ez egy picit bonyolultabb ennél, de az érvényesítés után kérhető és egy éven belül kiadhatja a munkaadó” – összegzett a Népszámlálás kampánykoordinátora.

A népszámlálásról

A koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott népszámláláson először van lehetősége a lakosságnak online is kitölteni a kérdőívet, vagyis először nyílik alkalom arra, hogy mindenki saját maga írja be adatait, nemzetiségét, anyanyelvét, vallását. Az is újdonság, hogy a mostani cenzus az első, amikor a hatóságok nem papíron, hanem eleve elektronikusan rögzítik a feldolgozandó adatokat. A népszámlálás a 2021. december 1-jei állapotot hivatott rögzíteni, így azok, akik azóta születtek, nem kerülnek be az összeírásba, akik viszont azóta haltak meg, azoknak az adatait be kell vezetni. A hagyományos személyes lekérdezési időszak május 16. és július 17. között lesz, amikor a népszámlálási biztosok otthonukban keresik fel az embereket.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 26., vasárnap

Munkagép alá szorult egy férfi

Mezőgazdasági munkagép alá szorult egy férfi a Maros megyei Marossolymoson vasárnap este – értesít a Maros megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Munkagép alá szorult egy férfi
Munkagép alá szorult egy férfi
2024. május 26., vasárnap

Munkagép alá szorult egy férfi

2024. május 26., vasárnap

Egy osztálynyival több magyar nyolcadikos végez idén Maros megyében

Idén még több magyar nyolcadikos végez Maros megyében, mint az elmúlt évben, viszont jóval kevesebb német tannyelvű diák készülhet középiskolába – bizonyítják a Maros megyei tanfelügyelőség adatai.

Egy osztálynyival több magyar nyolcadikos végez idén Maros megyében
2024. május 26., vasárnap

A Z generáció nem igazán köszön, nem olvas, nem túlórázik, hamar lelép

Minden demográfiai csoportra kiterjedő előadást tartott Sepsiszentgyörgyön az MCC szervezésében Guld Ádám médiakutató a minap. Az egyetemi oktató a mai fiatalok magatartásának és a digitalizációnak az összefüggéseire is ráirányította a figyelmet.

A Z generáció nem igazán köszön, nem olvas, nem túlórázik, hamar lelép
2024. május 26., vasárnap

Fülöp Zoltán: a szívem a tiétek volt, s marad

Fülöp Zoltán kiváló színművész 70. születésnapját ünnepelték május 25-én Csíkszeredában, a Csíki Játékszín előterében. Mindenki tisztelt Fülese szerint tíz százalék tehetség és kilencven százalék munka teszi a jó színészt.

Fülöp Zoltán: a szívem a tiétek volt, s marad
2024. május 26., vasárnap

Háromszázötvenöt térfigyelő kamerát szerelnek fel Székelyudvarhelyen

Lakótelepekre, városbejáratokhoz, parkokba, parkolókba is kerül térfigyelő kamera Székelyudvarhelyen. A 355 különböző típusú térfigyelő kamera révén növekedhet majd a közbiztonság, csökkenhet a bűncselekmények száma.

Háromszázötvenöt térfigyelő kamerát szerelnek fel Székelyudvarhelyen
2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

Csak közepes mennyiségű az idei akácméz-termés. A méhészek ugyanakkor attól tartanak, hogy a termés nagybani felvásárlási ára olyan alacsony lesz, hogy nem fogja megérni nekik értékesíteni az akácmézet.

Nem a legjobb az idei akácméztermés
Nem a legjobb az idei akácméztermés
2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

2024. május 25., szombat

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén

Az FK Csíkszereda – Bukaresti Dinamo hétfői osztályozómeccsére érkező vendégszurkolók felügyeletét a marosvásárhelyi csendőrség regionális parancsnoksága látja el. Mindemellett a csíkszeredai városházának is vannak feladatai.

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén
2024. május 25., szombat

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón

Több Ro-Alert vészhelyzeti üzenetet is kaptak a csíkszeredaiak pénteken este és szombatra virradóan a medvék miatt.

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón
2024. május 25., szombat

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart, és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
2024. május 24., péntek

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél

Technikai problémák adódtak a Telekom Romania szolgáltatónál, emiatt pedig nem működik megfelelően az internetszolgáltatás. A szolgáltató bejegyzése szerint már dolgoznak a megoldáson.

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!