Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Bíró Barna Botond: rajtunk múlik, hogy évtizedeket nyerünk vagy veszítünk

Szőke László 2019. május 23., 13:02 utolsó módosítás: 2019. május 23., 15:39
HIRDETÉS

Bíró Barna Botond, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke nyilatkozott lapunknak nemcsak a lassan végét járó kampányidőszakról, a választások fontosságáról, hanem Hargita megye vezetéséről, Udvarhelyszék „erejéről” és érdekérvényesítési lehetőségeiről.

Fiatalon került helyzetbe. Nem könnyű Udvarhelyszék érdekeit érvényre juttatni Fotó: Barabás Ákos
Támogatói tartalom

– Észlelni lehet, hogy a két alelnök, Ön is, eléggé a háttérben marad. Mi lehet ennek az oka? Az elnök csak a munkát adja Önnek, a babérokat learatja?

– Egyrészt a jelenlegi jogi szabályozás a közigazgatásban egyértelműen és tisztán határoz: a megyei tanácsot az elnök vezeti. A legnagyobb felelősség is az elnököt terheli. Nem láttam, hogy más megyében az alelnökök überelnék az elnök kommunikációját. Ez nem is lenne normális. Azt mondom, hogy Hargita megyében még a legerősebb szerepünk van, mint alelnökök, hiszen az RMDSZ területi szervezeteinek az elnökei adják a megyei tanács vezetését és a térségének is a tanácsosokon keresztül megfelelő súllyal képviseltetik magukat a testületben. Tehát, ha közjogilag nincs is akkora súlya egy alelnöknek, a Hargita megyei sajátos helyzetet tekintve politikailag ez sokat korrigál a dolgon. A legfontosabb a jó együttműködés megléte. Ha ez megvan teljesen mindegy, hogy milyen viszonyt ír elő a törvény, amennyiben ez nincs meg, ugyanúgy mindegy.

– Apropó EP-választások: Ön szerint mozgósítható lesz az erdélyi magyar szavazó? Meglesz a három befutó hely?

– A történelemnek minden pillanata egyedi, értékes és mulandó. Vannak olyan pillanatok, melyek akár több évtizedre, vagy éppen évszázadra meghatározzák egy közösség sorsát. Az előttünk álló választás egy ilyen pillanat. Európa változik, változni fog és rajtunk áll, hogy ennek a változásnak az alakítói és nyertesei leszünk, vagy csupán elszenvedői. Most többről van szó, mint az RMDSZ kampánya, ez a választás a Kárpát-medencei magyar összefogásról szól. Magyar ügy, aminek a sikere is kizárólag rajtunk, magyarokon múlik.

HIRDETÉS

Elődeink úgy döntöttek, hogy ezen a földön letelepednek, országot és hazát építenek. Amikor a történelem viharai más ország területére sodortak akkor is kiálltak az a döntés mellett, hogy megmaradnak itt, szülőföldön magyarnak. Ezért a legnehezebb időkben is átadtak minden ehhez szükséges tudást, hagyományt és a hitet a következő generációknak. Nekünk pedig kettős a felelősségünk. Egyrészt megőrizni, amit örökségül kaptunk elődeinktől, másrészt pedig megtartani és úgy adni tovább a felnövő generációknak, hogy nekik könnyebb dolguk legyen, mint nekünk.

– Melyek a kampány derekán, vége felé a tapasztalatok?

– Nekünk, kisebbségi létbe szorult nemzeti közösségnek egyetlen esélyünk a megmaradásra és megerősödésre az összefogás és együtt való cselekvés. A képviseleti demokrácia lehetőséget biztosít arra, hogy arányos, vagy akár számarányán felüli képviselettel rendelkezzen az erdélyi magyarság. Ehhez többen kell elmenni a választásokon, mint a többségi nemzet. Ezért roppant veszélyes a közösség jövőjére nézve annak a nyugati trendnek a hozzánk való begyűrűzése, ami a politika és a közéleti dolgok iránti közömbösséget táplálja. Látnunk kell tisztán, hogy a magyarság megosztása és érdektelenné tétele a magyarellenes erőknek a legfőbb érdeke. Ezért nem szabad bedőljünk sem a román pártok mézesmadzagjainak, sem azoknak a magyar embereknek, akik a román pártok érdekeit szolgálva az egység megbontásán dolgoznak.

Amennyiben nem érjük el az ötszázalékos bejutási küszöböt, a legnagyobb vesztese nem az RMDSZ lesz, hanem a magyar közösség.

Az erdélyi magyarság azzal büszkélkedhet, hogy a rendszerváltás óta folyamatos érdekképviselettel rendelkezik minden itthoni és európai fórumon. Persze, hogy sokak számára ez nem tetszik. De vessünk egy pillantást a szlovákiai testvéreink helyzetére. Elég volt egyszer rést üssenek a pajzson, elég volt egyszer megtorpanni, és azóta nem tudnak talpra állni.

Ez pedig oda vezetett, hogy sokkal rosszabb helyzetben vannak, mint mi, itt Erdélyben.

Látszólag minden rendben. Bíró Barna Botond (balról) és Borboly Csaba (jobbról) egy megyei önkormányzati ülésen Fotó: Gábos Albin

– Ön fiatal, mégis jelentős a tisztsége a széki és megyei RMDSZ-szervezetek élén. Nem eszik meg az „öregek"? És nem támadják azzal, hogy például az elhunyt Verestóy Attila „embere”?

– Ma bárki közéleti szerepet vállal, számítania kell arra, hogy szinte rögtön támadások fogják érni.

Ma a politikában az érvszerű és tényszerű megközelítések alul maradnak az érzelmi alapú populista-demagóg viszonyulásokkal szemben.

Kezdetben nehezen tudja kezelni ezt az ember főleg, ha még fiatal is. Hiszen nem készít fel erre bennünket semmilyen egyetem vagy képzés. Talán mert nem is egy normális jelenség. Azokkal értek egyet, akik úgy tartják, hogy egy politikusnak nemcsak a népszerű dolgokban kell megnyilvánulnia, hanem felelőssége az is, hogy pillanatnyilag népszerűtlen, de a közösség érdekét szolgáló dolgok mellé álljon és nyíltan beszéljen ezekről. Mert így marad hiteles hosszú távon. Persze, emiatt mondtak és mondanak rám is sok mindent. Ha megnézzük a közösségi oldalakon a bejegyzések alatti hozzászólásokat, ez fogad bennünket. Nem nyafogok, nem siránkozom, hanem tényként kezelem, amin nem lehet változtatni. Ilyen ez a popszakma, ahogy szokták mondani. RMDSZ-en belül is vannak, akiknek szembetűnően nehéz elfogadni, hogy az egyik legerősebb területi szervezetet egy 34 éves „suhanc” vezeti. De én arra kaptam megbízást az udvarhelyszéki küldöttgyűléstől, a polgármesterektől, hogy ennek a térségnek az érdekét képviseljem. Ez pedig felülír minden személyes sértődést, nemtetszést, és erőt ad nekem a munkához.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS