„Ha a helyi terméket választom, akkor a gyerekem egészségét választom” Pr-cikk

„Ha a helyi terméket választom, akkor a gyerekem egészségét választom”

„Szeretnék egészségesebb lenni” – hangoztatjuk oly sokszor, de a lépések az egészségesebb életmód irányába legtöbbször elmaradnak. Hadnagy Ágnes gyógytornászt, az Udvarhelyszéki Anyák Egyesületének önkéntesét kérdeztük arról, hogy mégis hogyan válhatunk tudatos vásárlókká, miért érdemes rövid ellátási láncokból beszereznünk élelmiszereinket, és egyáltalán hogyan tudjuk a jövő generációit a természetközeliségre nevelni.

Támogatói tartalom

2023. szeptember 22., 09:002023. szeptember 22., 09:00

– Gyógytornászként miért tartod fontosnak, hogy klienseidet a REL, azaz a rövid ellátási lánc fogalmával megismertesd?

– Úgy a társadalom felelős tagjaként, mint gyógytornászként és szülőként is elengedhetetlennek tartom, hogy az egészséges életmódot népszerűsítsem minden létező platformon. Ehhez szorosan hozzátartozik az, hogy felhívjam a figyelmet arra,

mennyire fontos, hogy élelmiszereinket, alapvető használati tárgyainkat megbízható és etikus forrásból szerezzük be.

Felelősségemnek érzem, hogy jó példával járjak elől, hiszen van egy kislányom, akinek szeretném továbbadni elveimet, bízva abban, hogy ezeket ő is megtanulja, és majd továbbadja saját gyerekeinek.

Galéria

Fotó: REL-kampány

A gyógytorna mellett az Udvarhelyszéki Anyák Egyesületnél tevékenykedem mint önkéntes, és ezáltal számtalan kismamával kerülök kapcsolatba nap mint nap. A Babaváró workshopjaink alkalmával kiemelten fontosnak tartjuk elmondani a leendő vagy újdonsült kismamáknak, apukáknak, hogy az anyatejes táplálás után kezdjék el a BLW-hozzátáplálást. Ennek a módszernek az a lényege, hogy

a baba már egészen kicsi korától kezdve találkozzon a szezonális, helyi alapanyagokkal.

Egyrészt ezek a termékek sokkal egészségesebbek, ugyanakkor amennyiben eredeti formájukban ismerik meg a különböző gyümölcsöket, zöldségeket, hamarabb kialakul a kéz- és szájkoordináció, és ezáltal fejlődik az idegrendszerük is. Egy másik fontos dolog, amelyhez ez a típusú hozzátáplálás segítséget nyújthat, hogy

fenntartsuk az úgynevezett öklendező reflexet. Ha egy kisbaba csak pépes ételeket kap, akkor képes ezt a reflexet elfelejteni.

Ez abból a szempontból is veszélyes, hogyha játék közben mondjuk a szájába kerül egy legódarab, akkor azt könnyen lenyelheti a reflex hiányában, ami fulladáshoz is vezethet.

Galéria

Fotó: REL-kampány

– Édesanyaként hogyan építed be az egészséges életmódot a család mindennapjaiba?

– A természetközeliség végigkísérte az egész életemet. Már kisgyerekként is a mindennapi élet része volt, hogy például nagytatámmal gyógynövényeket gyűjtöttünk be, vagy éppen gombát szedtünk. Az élet úgy hozta, hogy a férjem is természetvédelemmel foglalkozik. Tőle is nagyon sok mindent megtanultam az évek során. Szerencsésnek mondhatom magam, mert felnőttként, családanyaként csak még inkább tudatossá kezdek válni. Mivel Székelyudvarhelyen élek, és úgy a munkahelyemhez, mint az otthonunkhoz nagyon közel van a Helyénvaló bolt, ezért rendszeresen vásárolok náluk. Például rendszeresen onnan szerzem be a kovászos kenyérhez a kenyérlisztet. Ugyanakkor a havi vásárba is szívesen ellátogatok. Mindkét helyben

nagyon szeretem azt, hogy személyes kapcsolatot tudok kiépíteni, meg tudom kérdezni bizonyos termékek összetételét, de akár még tapasztalatcserére is lehetőségem nyílik a termelővel.

Véleményem szerint a példamutatás a legjobb gyereknevelési módszer, ezért a kislányunkat is rendszeresen bevonom akár a vásárlásokba, vagy éppen támogatom, hogy részt vegyen a kerti munkálatokban. Az, ha saját kezével szedheti le az epret, málnát a kertből, vagy éppen segítkezik a krumpliszedésnél, szerintem a legjobb arra, hogy megtapasztalja a körülötte lévő világot.

Galéria

Fotó: REL-kampány

Ugyanakkor számomra mint anya egyfajta biztonságérzetet nyújt a tudat, hogy a helyi termékek egészségesebbek, táplálóbbak, mint a multinacionális vállalatoknál megvásárolható társaik. Ha a helyi terméket választom, akkor a gyerekem egészségét választom.

– Mit tanácsolsz azoknak, akik szeretnének elindulni az egészségesebb életmód irányába?

– Az első és legfontosabb, hogy törekedjünk a tudatosságra. Ez a tudatosság magában foglalja azt, hogy előre tervezzünk, legyen szó a bevásárlásról, a főzésről. Elképesztő mennyiségű élelmiszert vagyunk képesek elpazarolni és kidobni, pedig néha csak egy kis odafigyelésre lenne szükségünk ahhoz, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. Az első lépést megtenni mindig nehéz, és gyakorlatilag saját magunkat is át kell nevelnünk. Gondoljunk bele abba, hogyha elkezdünk mától kezdve minden nap helyi, friss és szezonális gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, akkor mennyivel hosszabbíthatjuk meg az egészségesen töltött éveink számát.

Tegyünk ma azért, hogy a jövőnk egészségesebb legyen, hiszen egészségesnek maradni nem kiváltság, hanem akarat kérdése.

Az első lépést nemcsak magunkért tesszük meg, hanem családunkért, gyermekeinkért.

Ha Te is fontosnak tartod támogatni a helyi termelőket, számít, hogy milyen élelmiszer kerül a családi asztalra, és szeretnéd saját példádon keresztül nevelni az eljövendő generációkat, akkor támogasd a Civitas Alapítvány rövid ellátási láncok népszerűsítését megcélzó kampányt azzal, hogy megosztod ismerőseiddel a cikket, hogy minél több emberhez eljuthasson. Maradj velünk a továbbiakban is, hiszen az elkövetkező cikkekben, interjúkban tovább boncolgatjuk a REL, azaz a rövid ellátási láncok mibenlétét, előnyeit. Helyi gazdák, rövid élelmiszer-ellátási láncok szakértői és lelkes vásárlók mesélnek majd tapasztalataikról. Sőt, ha szeretnél helyi, zamatos, megbízható forrásból származó szörpöket kóstolni, akkor térj be a székelyudvarhelyi Helyénvaló boltba (Székelyudvarhely, II. Rákoczi Ferenc utca 15. szám), hiszen egész szeptemberben ingyenes szörpkóstolás zajlik. Interjúinkat meghallgathatod a Rádió GaGa műsorában is, ahol további érdekességeket tudhatsz meg a REL-ről. További infók: helyenvalo.ro/REL

(X – Fizetett hirdetés)

Galéria

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 27., hétfő

Kezdi visszanyerni eredeti színét a Zeyk Domokos Szakközépiskola épülete

Eredeti, fehér színárnyalatban tündököl a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskola épületfrontjának egy része a tavaly megkezdett felújítási munkálatoknak köszönhetően. A tervek szerint jövő tanévtől a diákok is visszaköltözhetnek az épületbe.

Kezdi visszanyerni eredeti színét a Zeyk Domokos Szakközépiskola épülete
2024. május 27., hétfő

Idős nőt kellett kimenekíteni lakástűz miatt

Ki kellett menekíteni egy idős embert, miután tűz ütött ki egy marosvásárhelyi lakásban hétfőn délelőtt – adja hírül a Maros megyei tűzoltóság rövid közleményben.

Idős nőt kellett kimenekíteni lakástűz miatt
2024. május 27., hétfő

Gyereknapi játék a Rádió GaGán!

Imádjuk a gyerekszájakat, és akár évek múlva is kacagva idézzük a vicces mondatokat. De vajon te mindig érted, miről beszélnek a lurkók? Teszteld magad a Rádió GaGa Gyereknapi játékában, és vidd haza értékes nyereményeink egyikét!

Gyereknapi játék a Rádió GaGán!
Gyereknapi játék a Rádió GaGán!
2024. május 27., hétfő

Gyereknapi játék a Rádió GaGán!

2024. május 27., hétfő

Sokunk legmélyebb álma alatt történt a hétfői első földrengés – aztán jött még egy

A Richter-skálán 3,5-ös erősségű földrengés volt hétfőre virradóan 1 óra 41 perckor Vrancea megyében – tájékoztatott az országos földfizikai intézet (INCDFP).

Sokunk legmélyebb álma alatt történt a hétfői első földrengés – aztán jött még egy
2024. május 27., hétfő

Medveriasztásoktól volt hangos a hétvége

Nem csökken a medveriasztások száma: Hargita megyében a hétvégén több településen riasztották Ro-Alert üzenetben a lakosságot medve lakott területen való jelenléte miatt.

Medveriasztásoktól volt hangos a hétvége
2024. május 26., vasárnap

Munkagép alá szorult egy férfi

Mezőgazdasági munkagép alá szorult egy férfi a Maros megyei Marossolymoson vasárnap este – értesít a Maros megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Munkagép alá szorult egy férfi
Munkagép alá szorult egy férfi
2024. május 26., vasárnap

Munkagép alá szorult egy férfi

2024. május 26., vasárnap

A Z generáció nem igazán köszön, nem olvas, nem túlórázik, hamar lelép

Minden demográfiai csoportra kiterjedő előadást tartott Sepsiszentgyörgyön az MCC szervezésében Guld Ádám médiakutató a minap. Az egyetemi oktató a mai fiatalok magatartásának és a digitalizációnak az összefüggéseire is ráirányította a figyelmet.

A Z generáció nem igazán köszön, nem olvas, nem túlórázik, hamar lelép
2024. május 26., vasárnap

Fülöp Zoltán: a szívem a tiétek volt, s marad

Fülöp Zoltán kiváló színművész 70. születésnapját ünnepelték május 25-én Csíkszeredában, a Csíki Játékszín előterében. Mindenki tisztelt Fülese szerint tíz százalék tehetség és kilencven százalék munka teszi a jó színészt.

Fülöp Zoltán: a szívem a tiétek volt, s marad
2024. május 25., szombat

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén

Az FK Csíkszereda – Bukaresti Dinamo hétfői osztályozómeccsére érkező vendégszurkolók felügyeletét a marosvásárhelyi csendőrség regionális parancsnoksága látja el. Mindemellett a csíkszeredai városházának is vannak feladatai.

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén
2024. május 25., szombat

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón

Több Ro-Alert vészhelyzeti üzenetet is kaptak a csíkszeredaiak pénteken este és szombatra virradóan a medvék miatt.

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!