Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Betartandó szabályok a balesetmentes kerékpáros közlekedés érdekében

Iszlai Katalin 2020. szeptember 13., 13:47

A forgalom zsúfoltságának csökkentése és a környezetkímélés érdekében egyre gyakrabban ajánlják alternatívaként a kerékpáros közlekedést, és noha sokan élnek is ezzel a lehetőséggel, a biciklisekre vonatkozó előírásokat már kevesebben ismerik. Ezeket sokszor úgy szegik meg a tekerők és a gépjárművezetők, hogy nem is tudnak róla, növelve ezzel a közúti balesetek kockázatát. A jövő heti iskolakezdés előtt is érdemes felfrissíteni a biciklisekre vonatkozó szabályokat.

Betartandó szabályok a balesetmentes kerékpáros közlekedés érdekében
galéria
Ki gondolta volna? Szakembert kértünk arra, hogy foglalja össze, milyen szabályok vonatkoznak a biciklisekre Fotó: Pinti Attila

Hiányosnak tekinthetők a biciklisekre vonatkozó előírások Romániában, mivel sok fontos szempontot nem szabályoznak, például a megengedett legnagyobb sebességet, illetve a hobbi- és versenykerékpárosok között sem tesznek különbséget. Emellett megfelelően kialakított bicikliutak és gyakorlópályák hiányában a meglévő előírásokat is nehéz tiszteletben tartani, főként úgy, hogy a szabályok többségét sokan nem is ismerik. Ugyanez vonatkozik az egyre népszerűbbé váló elektromos hajtányokra is, amelyek használatát idén szabályozták.

Kockázati tényezők

Mint Lupány István szakképesítéssel rendelkező gépkocsivezető-oktató érdeklődésünkre rámutatott, nincs elég és megfelelő modern autós út Romániában, a járművek száma pedig évente több tízezerrel növekszik, egyre zsúfoltabbá válik a forgalom, tehát egyre több a kockázati tényező a közúti balesetek létrejöttéhez.

Ennek a balesetveszélyes közlekedésnek a résztvevői a biciklisek is. Ezért sürgősen szükség lenne arra, hogy valamilyen szinten – akár már az iskolákban – egyféle forgalmi szabályokat ismertető tanfolyamon vegyenek részt a kerékpározók, és arról bizonylatot szerezzenek.

Ugyanakkor jó lenne, ha a gépkocsivezetők is többet tanulnának a kerékpárral kapcsolatos közlekedési szabályokról, és fokozottabban figyelnének ezen forgalmi részvevőkre is, hiszen vannak köztük szép számmal kis- és akár szépkorúak is” – mutatott rá kezdésként a szakember.

Mire kell odafigyelni?

A részletekkel kapcsolatosan emlékeztetett, hogy a kerékpárosokra vonatkozó jogszabályokat a közúti forgalomról szóló, 2002-ből származó 195-ös számú sürgősségi kormányrendelettel jóváhagyott közlekedési törvénykönyv (KTKV), illetve a 2006-ból származó 1391-es számú alkalmazási szabályzat tartalmazza. Ugyanakkor Romániában az alapvető közúti közlekedési szabályok megegyeznek például a magyarországi előírásokkal, hiszen mindkét ország csatlakozott az 1969-es Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez, amelyet a közúti közlekedési szabályokkal és jelzésekkel kapcsolatban adtak ki. A hazai közlekedési törvénykönyv számos szabályozást tartalmaz a kerékpárosokra vonatkozóan, attól kezdve, hogy mit jelent a bicikli vagy annak pályája, amelyen azzal közlekedni lehet, egészen az összetettebb előírásokig. Kiderül belőle például, hogy a kerékpárt fel kell szerelni fék-, irányítási-, hangfigyelmeztetési- és világítási rendszerekkel, például elöl és hátul is lámpát kell elhelyezni, illetve fényvisszaverő prizmákat és csengőt is.

Az egyik legfontosabb előírás továbbá, hogy ha van erre a célra kialakított biciklipálya, akkor csak azon szabad pedálozni, ha meg az úttesten jelöltek ki sávot, akkor ott közlekedhetünk kerékpárral.

Jó tudni, hogy a kerékpársáv kétirányú, ha egyirányú utcában van, akkor ott a biciklis szembe is mehet a sávon az autós forgalommal, más esetben viszont nem. A kerékpársávon a biciklisnek van elsőbbsége, a kerékpárpályát más nem is használhatja. Tehát más járművek, gyalogosok, babakocsit tolók nem mehetnek rá, nem parkolhatnak azon. A bicikliseknek a szegélykő vagy útpadka melletti sávon kell közlekedniük, kivéve azon eseteket, amikor útkereszteződés előtt szabályosan elhelyezkednek ahhoz, hogy balra kanyarodhassanak.

A biciklizőnek az irányváltoztatást jelezni kell felemelt karral, azzal jobbra avagy balra mutatva.

Amikor pedig a kerékpáros meg akar állni, azt a jobb kéz fel-le mozgatásával kell jeleznie. Emellett láthatósági mellényt kell viselni estétől reggelig vagy amikor lecsökkentek a látási viszonyok, és az úttesten haladva ott, ahol nincs kijelölt sáv. Ezzel kapcsolatban Lupány megjegyezte:

a fekete ruhában tekerő bringás szinte láthatatlan a sötétben, a neonzöld szín a nyerő.

A biciklisek továbbá közúton egy sorban, egymás után haladhatnak, vagy ha van a közúton bicikliseknek kijelölt sáv, csak azon közlekedhetnek. Tilos tehát egymással párhuzamosan haladva pedálozni egy másik kerékpározóval, kivéve, amikor versenyen vesznek részt. A közutakon való közlekedéskor a kerékpárvezetők kötelesek maguknál tartani a személyi igazolványukat, tehát legkevesebb 14 évesnek kell lenniük, és ajánlott a védősisak viselése.

Tilos egymás mellett tekerni. A kerékpár az egyéni közlekedés leghatékonyabb módja, ám a balesetek elkerülése érdekében fontos az előírások betartása Fotó: Pinti Attila

Mit nem szabad?

A szakember arról is beszélt, hogy miket tiltanak a biciklizőknek a KTKV szerint. Nem szabad például behajtani a tiltott övezetekbe, biciklizést tanulni a zsúfolt közutakon vagy járdán közlekedni (kivéve, ha azon kerékpársávok vannak kiképezve). Tilos továbbá egy másik személy szállítása, kivéve a kisgyermekeket (7 éves korig), és őket is csak abban az esetben, ha a kerékpár elejére sajátos tartót szereltek fel. Tilos átmenni a közúton, a gyalogos átkelőkön, miközben nem szállnak le a kerékpárról (kivéve, ha sajátos jelzés – párhuzamosan elhelyezett négyzetek – van festve az átkelőnél). Hozzátette:

a közlekedési táblák egy részének jelzéseit a kerékpárosoknak is ismerni kellene és be is kellene tartani.

Ilyenek például a behajtani tilos táblák, ide tartoznak az egyirányú utcák is, hiszen egyik irányból nem szabad szembe pedálozni a forgalommal, kivéve, ha erre kijelölt biciklisáv van. Emellett például az irányított útkereszteződéseknél jó tudni azt, hogy kinek van elsőbbsége, akárcsak a körforgalomban vagy buszmegállókban (amikor az autóbusz ki akar jönni a megállóból, a biciklisek is elsőbbséget kell adjanak).

Ugyancsak ismerniük kell az elsőbbségi rendszerben közlekedő járművek (tűzoltó-, rendőr- mentőautók) figyelmeztető jelzéseit, és reagálniuk kell azokra (megállás, elsőbbségadás).

Hiányosság, hogy a KTKV nem szabályozza a legnagyobb sebességet, amellyel kerékpározni lehet a közutakon, mint például a magyarországi KRESZ, ahol védősisak nélkül a megengedett legmagasabb érték óránként 40 kilométer az úttesten, 30 a kerékpárutakon, 20 a gyalogos- és kerékpáros zónában, illetve 10 más esetekben, például a járdán (ha muszáj ráhajtania a biciklisnek).

Listavezető a balesetek terén

Lupány arra is kitért, hogy

Románia a rossz úthálózat miatt uniós listavezető a kerékpáros és gyalogos balesetek terén: 2017-ben egymillió lakosra számolva tíz biciklis veszítette életét a közutakon, vagyis 191 kerékpáros halt meg.

Ehhez képest a statisztikai intézet szerint az uniós átlag egymillió lakosra vetítve 3,9 elhunyt. „Amikor Romániában harminc év alatt alig építettek autópályákat, nehezen elvárható, hogy bicikliutakat építsenek. Közben Európában egyre bővül az Eurovelo, az egész kontinenst ellátó és behálózó kerékpárút-hálózat. Ilyen, a kerékpárost minden más közlekedési résztvevőtől fizikailag elkülönítő bicikliút nagyjából csak Bukarestben van, és ott is kevés. Bicikliutak hiányában az úton kell kerékpározni, utóbbi viszont egyre bizonytalanabb lesz a belvárosokban, megnövekedik a balesetek kockázata, ez pedig nincs jó hatással a kerékpárforgalom minél szélesebb körben való elterjedésére” – nehezményezte a szakember, ahogyan azt is, hogy kevesen tartják be a tisztességes és biztonságos kerékpáros-előzést, vagyis, hogy legalább másfél-két métert hagyjanak a biciklisnek, miközben például a skandináv országokban az a szabály, hogy a kerékpáros mögött lelassítanak, és amint lehet, előzéskor átmennek a szemközti sávra.

A szakember zárásként arra is emlékeztetett, hogy

ettől az évtől a kerékpár-használathoz hasonló feltételek mellett lehet elektromos hajtányokkal közlekedni a romániai utakon.

Ennek megfelelően a rollereket is lámpával kell felszerelni és tilos az elektromos járművekkel a járdán közlekedni. Ahol létezik kerékpársáv, ott a hajtányozóknak is azt kell használni, egyébként pedig azokon az utakon közlekedhetnek, amelyeken a megengedett sebesség nem haladja meg az 50 kilométert óránként. A 16 év alatti rollerezők számára kötelező a védősisak viselete.

A versenykerékpározók nehézségei

A hiányos előírások a hobbikerékpározók mellett a versenyszerűen kerekezők mindennapjait is megnehezítik. Több mint egy év telt el azóta, hogy Csíkszentlélek község területén Szondy Zoltán, a Székelyföld Labdarúgó Akadémia elnöke elgázolta a paralimpiai bajnok Novák Ede fiát, a többszörös korosztályos bajnok, akkor 13 éves N. E.-t.

A tavalyi baleset több kérdést is felvetett, mivel igaz ugyan, hogy a sofőr hibázott, hiszen a kanyarban áttért az ellenkező irányú közlekedési sávra, az edzés azonban szabálytalanul zajlott, mivel a fiatal nem töltötte be a 14. életévét, ami a közúti kerékpározás feltétele. Ennek kapcsán felmerült, hogy a fiatal versenykerékpárosok nehéz helyzetben vannak, hiszen az életkorhoz kötődő korlátozás miatt lehetetlen szabályos edzéseket tartani számukra, ráadásul a hivatásos tekerők kortól függetlenül nagyobb sebességgel közlekednek, ami a forgalmas utakon igencsak balesetveszélyes.

A számos megoldásra váró kérdés ellenére a szabályozás azóta sem változott

– erősítette meg érdeklődésünkre Novák Ede és Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő. Előbbi elmondása szerint ugyanazzal a rizikóval néznek szembe továbbra is, és a fiatalok esetében annyit tudnak tenni, hogy kevésbé forgalmas útszakaszokon, például leaszfaltozott mezei utakon tartanak edzéseket. Emellett sportolóikat az edzések során biztonsági autóval követik, arra viszont nincs lehetőség, hogy elől is járművel kísérjék őket, ahogy arra sem, hogy néhány órára kibéreljenek egy-egy útszakaszt, amit az edzés idejére lezárnak a forgalom előtt, mivel az tetemes összegekbe kerülne. Hozzátette: már számtalanszor jelezték az illetékesek felé, hogy az előírások módosítására lenne szükség, de előrelépés eddig nem történt.

Gheorghe Filip a téma kapcsán elmondta, a rendőrség kizárólag versenyek alkalmával bocsáthat ki engedélyeket arra vonatkozóan, hogy 14 évesnél fiatalabbak is tekerhessenek a közutakon, az edzések alkalmával viszont nem. Ő is megerősítette, hogy az előírások nem változtak, a korhatár továbbra is érvényben van, és

a 14 éven aluliak csakis bicikliutakon kerékpározhatnak.

Elismerte, hogy a közutak mentén is előnyös lenne kerékpárutak kialakítása, mivel jelentősen csökkentenék a balesetveszélyt, ennek kivitelezése azonban már nem a rendőrség hatásköre

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
newsvote_ szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.